Vara aduce cu ea atat bucuria petrecerii timpului liber in afara casei – un chiosc in gradina, mese si scaune asezate direct pe pamant printre flori sau la umbra unei umbrele generoase sau cea a unui copac – cat si temperaturi destul de ridicate incat statul in casa poate deveni mai mult sau mai putin neplacut. Sa nu mai amintim de pregatirile necesare pentru servirea mesei. Gatitul preparatelor culinare cu tot ce este asociat lui – caldura emanata de aragaz sau de cuptor precum si mirosurile specifice care, de altfel placute, dar cateodata devin pur si simplu insuportabile – printre altele creste simtitor factura de curent datorita aerului conditionat si al hotei. De aceea, in astfel de conditii, o bucatarie de vara, un spatiu dedicat unor astfel de indeletniciri si nu numai este mai mult decat necesar.
Etape premergatoare
Inainte de a initia orice actiune in acest sens este necesara stabilirea unui buget si alcatuirea unui plan de lucru care sa cuprinda stabilirea locului exact unde se va situa noua constructie, cat de mare va fi si cum va arata, deci un necesar destul de exact de materiale, si dotarile pe care vi le doriti. Locul pe care il va ocupa bucataria de vara nu va fi nici prea indepartat de casa deoarece va exista un trafic destul de intens intre cele doua locatii dar nici prea apropiat pentru a proteja casa de caldura, de mirosuri si de fumul de la gratar. Suprafata bucatariei si dotarile se vor stabili in functie de disponibilitatea financiara pe care o aveti dar si de gusturile si preferintele fiecaruia.
Constructia bucatariei de vara
Acest tip de constructie este foarte permisiv in ceea ce priveste materialele alese pentru pereti, podea, blat de lucru etc. Puteti sa construiti trei pereti iar al patrulea sa fie din sticla sau plasa contra insectelor. Aveti posibilitatea sa faceti doar un perete pentru gazduirea aragazului sau cuptorului cu lemne si a blatului de lucru. Paleta de posibilitati este foarte larga. Cat despre materialele de constructie, este destul de greu sa va optiti asupra unuia datorita posibilitatilor la fel de variate. Caramida pentru un stil rustic sau lemn pentru unul traditional sunt doar doua sugestii dintre cele existente. In ceea ce priveste forma, aceasta poate avea fi patrata, rotunda, in forma de āLā, poate fi mica sau mare, poate fi impartita intre spatiul pentru gatit si unul pentru dining sau de relaxare.
Dotarile bucatariei de vara
Un prim aspect care trebuie avut in vedere inca din faza de constructie. Racordarea bucatariei la reteaua de gaze, la cea de apa si la canalizare. Obisnuiti cu confortul celei din casa, puteti sa va dotati bucataria de vara intr-un mod asemanator. La fel de bine va puteti rezuma la strictul necesar, adica un aragaz, o chiuveta si blatul de lucru, iar pentru detaliile de finete sa apelati la obiectele electrocasnice deja existente in casa. Nu trebuie omis poate cel mai important detaliu al bucatariei in aer liber: gratarul. Prilej de strangere a familiei in jurul mesei sau de reunire a grupului de prieteni, aceasta piesa foarte importanta in economia coocking-ului estival si nu numai nu are cum sa lipseasca din peisaj dar necesita si amenajarea unui loc destinat special asezarii lui.
O buna organizare in bucatarie face gatitul mai usor si mai distractiv. Nici in bucataria de vara nu trebuie sa renuntati la acest obicei. Dulapurile, sertarele si rafturile nu numai ca va vor ajuta foarte mult in ceea ce faceti dar vor da si un aer placut si familiar spatiului.
Bucataria de vara, in viziune arhitecturala, este o prelungire a cladirii principale care gazduieste casa de locuit. De aceea, un design asemanator cu al celei din urma va contura si mai bine profilul general al ansamblului de rezidential. In plus, o astfel de constructie, bine facuta si pozitionata, va spori intr-un mod simtitor valoarea resedintei.
Leave a Reply