Un moment foarte delicat din viata oricarui utilizator de computer este dat de stricarea hard disk-ului in care i se afla depozitata toata “averea”. Ca este vorba de documente office, de colectii fotografice sau alte date informatice, remedierea unitatii de stocare sau recuperarea informatiilor depozitate pe ea este imperativ necesara. Iar pentru acest demers este disponibil un numar foarte mare de metode si de tehnici. Insa nu toate sunt recomandate.
Una dintre aceste metode nerecomandate a fi folosite pentru recuperarea datelor de pe un hard este inghetarea acestuia.
Ce inseamna de fapt inghetarea hard disk-ului?
Pur si simplu, se introduce unitatea intrun mediu cu temperaturi foarte scazute (sub 0◦ C), de exemplu un congelator sau intrun loc cu proprietati asemanatoare, si se tine o perioada de timp, aproximativ 1 – 2 ore.
De ce inghetare?
Sa ne inchipuim o astfel de unitate careia i-am indepartat o parte din carcasa. Printre piesele care le gasim la interior, intalnim unul sau doua discuri neflexibile metalice (asa numitele platane) si un ax magnetic al carui rol este de a roti discul pentru citirea/scrierea informatiile pe/din diferite sectiuni. In situatia griparii (blocarii) axului invartirea platanelor se opreste si ea, datele ne mai putand fi accesate. Prin scaderea brusca a temperaturi se urmareste obtinerea unui soc termic care sa deblocheze intregul sistem. Astfel, informatiile vor putea fi din nou accesate in vederea mutarii lor pe un suport mai sigur.
De ce nu este recomandata inghetarea?
Chiar daca acest tip de tehnica poate parea la indemana aproape oricarei persoane aflata intro situatie atat de delicata si contrar miturilor raspandite printre utilizatorii de computere, exista mai multe motive contra decat cele pro. Iar printre motivele care nu recomanda inghetarea hard disk-ului in vederea recuperarii datelor enumeram cateva:
– chiar si in conditiile folosirii unor protectii speciale, de exemplu pungile ziplock, condensul poate sa afecteze iremediabil device-ul. Daca aveti proasta inspiratie sa folositi un prosop sau orice alt material asemanator pe post de protectie, umiditatea ar putea fi cauza principala de pierdere a datelor.
– adesea acesata metoda se dovedeste a fi ineficienta datorita evolutiei tehnologiei de fabricatie a hard disk-urilor. Daca in cazul unitatilor mai veci era posibila recuperarea unei anumite parti din informatiile stocate folosind o astfel de metoda, hard-urile de fabricatie recenta sunt confectionate pe baza unor tehnologii care, prin expunere la temperaturi extreme, conduc la o spatiere incorecta intre capul de citire si platan.
– inghetarea nu este o metoda de lunga durata. In cazul in care functioneaza, informatiile incriptate pot fi accesibile o foarte scurta perioada de timp, de cele mai multe ori insuficienta pentru a se face transferul in totalitate si in conditii de siguranta.
– in multe dintre cazurile in care un hard disk devine inaccesibil citirii sau scrierii, defectiunile nu sunt de natura fizica. Acest fapt se poate traduce printro recomandare care urmareste marirea bazei de cautare a deficientelor intalnite. Este bine stiut faptul ca, pe langa defectele fizice, pot aparea si defecte electice, de fabricatie si, de ce nu, functionare defectuasa a sistemului de operare sau infectarea acestuia cu virusi informatici.
Daca va confruntati cu o astfel de situatie, imposibilitatea de a accesa informatiile stocate pe o unitate hard disk, nu incercati sa faceti acasa o astfel de manevra. Este recomandat sa apelati la serviciile oferite de o firma specializata in recuperarea de date. O optiune, in acest sens, poate fi Bit Data Recovery pentru ca poseda dotarile necesare si ofera garantia unui procent de 85% de cazuri in care recuperarea datelor a fost realizata cu succes.
Etichete: hard disk, hdd, recuperare date
Leave a Reply