De-a lungul ultimelor cateva decenii, dieta macrobiotica a fost un catalizator pentru schimbari pozitive in stilul de viata al oamenilor din intreaga lume. Cuvantul „macrobiotic” provine de la termenul grecesc BIOS Makro , care inseamna viata lunga. Hippocrate, parintele medicinei, a inventat termenul si in epoca moderna a fost utilizat din ce in ce mai mult, feomenul capatand o amploare considerabila.
Aceasta dieta se bazeaza foarte mult pe alimente integrale cultivate ecologic si alimente procesate natural, inclusiv cereale integrale, cereale, cum ar fi orezul brun, grau integral, ovaz si hrisca, alimente pe baza de soia, o abundenta de legume proaspete de gradina si o varietate de condimente, snacks-uri, alaturi de alte alimente si bauturi sanatoase.
O mare parte din filosofia dietei macrobiotice tine de constientizarea modului in care produsele alimentare afecteaza starea fizica si mentala a unei persoane. In loc sa urmati orbeste „reguli” dietetice, prin aceasta dieta se pot remarca efectele alimentelor asupra sanatatii. Alegerea unei hrane mai putin prelucrata si bogata in nutrienti contribuie pozitiv la sanatatea fizica si emotionala.
Pentru a putea insusi dieta macrobiotica trebui cunoscute avute de diferite elemente regasite in hrana la nivelul organsimului.
Carbohidratii
Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru organism si creier. Creierul foloseste aproape 25 la suta din caloriile consumate bazandu-se pe carbohidrati. Carbohidratii simpli, sau zaharuri simple, sunt zaharul de masa, miere, sirop de porumb si fructoza. Zaharurile simple sunt absorbite rapid in sange. Aceasta absorbtie rapida poate da o explozie de energie, dar este de multe ori, urmata de un deficit de energie sau de depresie.
Carbohidratii complecsi se gasesc in cereale integrale si legume. Acestia sunt lent absorbiti in sange, stabilizeaza nivelul de zahar din sange, oferind energie consistenta corpului pe tot parcursul zilei si un impact benefic si semnificativ asupra tulburarilor de anxietate si depresie.
Proteine
Proteinele constituie elementele cele mai importante pentru muschi, organe, glande, oase, dinti, piele, unghii si par. Acestea sunt necesare pentru crearea si purificarea tesuturilor din organism. Proteinele sunt formate din aminoacizi. Noua dintre acestia sunt numiti „esentiali”, deoarece organismul nu ii poate produce, si trebuie luati din alimente sau alte surse precum pastile.
Grasimi si uleiuri
Actioneaza in calitate de componente structurale majore de celule in membranele care inconjoara organele. Ele sunt o sursa importanta de energie pentru organism si au functii importante in construirea si intretinerea celulelor sanatoase.
Grasimile saturate, gasite mai ales in produsele de origine animala, tind sa se depoziteze in celule, organe si pe artere. Pot provoca probleme majore de sanatate, inclusiv obezitate, depresie si diabet.
Grasimile nesaturate se gasesc mai ales in nuci, seminte, legume si peste. Ele sunt solubile in organism si permit moleculelor sa isi indeplineasca functiile chimice si nutritive vitale corpului.
Minerale
Mineralele reglementeaza echilibrul acid-alcalin, activitatatile hormonale si enzimatice, miscare electrica in sistemul nervos si transportul de oxigen in organism. Minerale nu pot fi create de organism, astfel acestea trebuie sa fie obtinute din alimente si suplimente nutritive.
Vitamine
Vitaminele sunt un factor esential in dieta macrobiotica deoarece sunt responsabile pentru asigurarea metabolismului de proteine, grasimi si carbohidrati. Ele sunt, de asemenea, responsabil pentru construirea tesuturilor organismului si pentru schimburile de energie celulara. Este important sa se consume o varietate de alimente pentru a obtine cantitati adecvate de vitamine.
Enzimele
Enzimele regleaza activitatile chimice din toate organismele vii prin accelerarea, stimularea sau cataliza unei substante in alta. Ele sunt necesare pentru defalcarea, digestia si asimilarea de carbohidrati, proteine si grasimi. Enzimele se gasesc in alimente proaspete si in cele fermentate.
Apa
Este o componenta foarte importanta a vietii. Optzeci la suta din greutatea corpului nostru este apa. Este vitala pentru toate functiile corpului, inclusiv masa musculara, digestia, reglarea temperaturii, detoxifiere celulara, precum si transportul si arderea de grasime.
Dupa cum puteti vedea, este usor si simplu sa beneficiati de consumul de alimente sanatoase in dieta macrobiotica. Acest stil de viata simplu necesita un minim de efort si dorinta de a trai cat mai bine. Alimentatia corecta este un pas major spre impiedicarea aparitiei anxietatii si depresiei.
Etichete: dieta.microbiotica, diete, mancare, regim, sanatate, slabite
Leave a Reply