Echilibrul alimentar – o dieta

In ziua de azi toate cele necesare vietii si confortului care ne face viata mai placuta sunt produse la nivel mare, industrial. Fie ca vorbim despre lenjerii de pat, de device-uri IT sau de orice alt obiect cu care interactionam zilnic sau foarte des poarta cu sine caracteristica productiei de masa care nu are nici o componenta emotionala sau care sa il particularizeze intr-un fel. Acelasi lucru se intampla si cu produsele alimentare, produse care formeaza meniurile noastre zilnice de acasa sau de la serviciu. Cu insistente si nu de putine ori cu intrebari privitoare la conditiile de igiena in care au fost facute  mai pot fi gasite in pietele agro-alimentare produse curate din gradina sau, mai romaneste spus din “curte”. In aceste conditii nu este deloc usoara o abordare echilibraata in crearea meniului care sa asigure organismului necesarul zilnic de elemente nutritive fara prezenta acelor compusi “de gust” fara de care “nu se poate”.

Pretul hranei industriale

Industria producatoare de produse alimentare cunoaste apogeul dezvoltarii sale. Din halele de productie ale fabricilor de conserve ies zilnic cantitati uriase de produse finite numai bune de a ocupa rafturi intregi in magazine de toate marimile, de la supermarketuri la micile magazine din mediul rural. Exemplul acesta poate fi extins si la marea majoritate a celorlalte tipuri de produse alimentare. Cantitatile uriase de alimente sunt trecute prin filtrele exacte ale chimiei alimentare, o alta industrie prospera, datorita careia materiile prime naturale sunt imbogatite si de multe ori inlocuite de o serie impresionanta de compusi chimici. Lanturile de magazine fast food comercializeaza cu succes produse alimentare “la minut”, deosebit de gustoase si proaspete. Aceasta reinterpretare a cornului abundentei are un numitor comun: pretul accesibil. Un indemn bine mascat la o supra-alimentare cvasi generalizata care cuprinde toate grupele de varsta si toate mediile sociale. Pretul mic al asa ziselor bunatati faciliteaza consumul in exces si creaza un climat favorabil unei alte  industrii prospere, cea farmaceutica.

In alta ordine de idei indemnurile la o alimentatie rationala sunt la fel de numeroase precum cele la o alimentatie excesiva. Impartiala, publicitatea isi face bine treaba in ambele sensuri, promovand imagini elocvente pentru ambele postùri, chiar daca cei care o creaza sunt prinsi in aceeasi sarabanda.

dieta echilibrata 002

Un cuvant greu: echilibru

Recomandarile nutritionistilor, a persoanelor specializate in principiile si practicile unei nutritii corecte din punct de  vedere caloric, ar trebui sa se rezume la un singur cuvant, echilibru alimentar,  sustinut de o educatie in acest sens. Distribuirea aportului caloric in raport cu anumiti factori, perioada din zi cand efortul fizic sau intelectual atinge cea mai inalta intensitate de exemplu, asigura un astfel de echilibru. Aspecte precum necesarul caloric pentru o persoana sedentara sau una activa largesc baza de calcul si, implicit, de cunoastere a particularitatilor si reactiilor organismului la diferite stari. “Cate putin din toate” este poate cea mai buna dieta pentru mentinerea unui tonus optim si pastrarea unor proportii corporale adecvate  varstei si inaltimii fiecaruia dintre noi.

Echilibrul alimentar vizeaza si calitatea produselor ce se regasesc pe masa familiei. Chiar daca produse precum cele semipreparate, de patiserie sau celebrele produse de tip fast food sunt mult prea la indemana pentru aproape oricine, alegerea unei legume sau a unui fruct, a unui alt produs alimentar natural este mult mai benefica pe termen lung. Un pachetel facut in casa din produse naturale care va fi mancat  in pauza mare de cel mic nu suporta grad de comparatie cu un pateu sau croissant cumparat de la magazinul din apropiere. Ideea se pastreaza pentru toate mesele zilei. Si daca tot am adus vorba de copii, educarea lor in acesta directie a alimentatiei sanatoase isi va face simtita prezenta tot timpul vietii.

Este echilibrul alimentar intr-adevar o dieta? Specialistii in nutritie tind sa dea un raspuns afirmativ la o astfel de afirmatie. O dieta permisiva prin excelenta care are doar cateva impuneri: produse alimentare de inalta calitate si consumate cu moderatie sunt doua dintre ele. Initierea intr-un astfel de dieta nu necesita un minim sau maxim de varsta.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image