O planta minune – quinoa

Ca multe alte fructe, legume sau cereale, quinoa provine din “lumea noua”, fiind adusa pe batranul continent de filiera conquistadoriana. Amerindienii o numeau “mama tuturor cerealelor”, europenii au ignorat-o multe sute de ani. Perioada anilor `50 – `60 a secolului trecut a fost cea in care pseudocereala a cunoscut o noua afirmare datorita cercetarilor si studiilor alimentare. Nu este o planta spectaculoasa, dar compozitia chimica releva doua aspecte importante: este semnalata prezenta celor noua aminoacizi esentiali si nu acontine gluten. Boabele sunt de culoare alb-galbuie, sunt mici si au o forma rotunda. Gustul este placut, usor dulceag si, dupa gatire, are o usoara aroma de nuca.

Compozitie chimica

“Stiinta din batrani”, cea prin care stim ca un aliment este comestibil si are anumite proprietati datorita faptului ca si bunica avea aceeasi parere, parere mostenita de la inaintasele ei, trebuie sustinuta astazi cu dovezi stiintifice, dovezi obtinute in laboratoarele chimiei alimentare. Revenind la quinoua, amerindienii o numeau “mama cerealelor” datorita faptului ca era hranitoare, o cantitate relativ redusa era suficienta pentru a indestula un adult pentru o perioada buna de timp. Astazi spunem despre aceeasi quinoua ca este o planta in compozitia careia intra toti cei noua aminoacizi esentiali necesari dobandirii si mentinerii unui nivel optim de substante proteice necesare unei bune functionari a organismului. Ca o paranteza, cei noua aminoacizi esentiali se mai gasesc in alimentele de origine animala, despre carne fiind vorba. Pe langa proteine, celelalte grupe de elemente nutritive: carbohidrati, grasimi vegetale saturate si nesaturate, fibre au fost detectati si acizi din grupa Omega, mai precis Omega 3. In completarea acestor elemente, analizele de laborator au mai relevat prezenta vitaminelor din grupa B (B1, B2, B6, B9) dar si a vitaminei E. Dintre minerale se evidentiaza fosforul, magneziu, fierul, zincul.

Quinoa 002

De ce este recomandata quinoa

Specialistii in nutritie recomanda consumul regulat de quinoa deoarece o portie asigura o parte semnificativa din necesarul zilnic de elemente nutritive necesar unei vitalitati debordante pe parcursul acelei zile. In plus, prezenta atator nutrienti ii atesta valoare de panaceu. Fierul mentine sanatatea celulara si faciliteaza transportul de oxigen contribuind astfel la obtinerea si mentinerea unui metabolism energetic ridicat. Magneziul este un vehicol important in detoxifierea organismului si un calmant de nadejde necesar in atenuarea durerilor provocate de migrene. O alta “mana” de ajutor este intinsa de vitamina B2, cunoscuta si ca riboflavina, care contribuie la initierea si cresterea productiei de energie la nivel intracelular. Lizina, unul dintre cei noua aminoacizi esentiali, este un adevarat constructor de tesuturi, ea contribuind  in mod direct si la repararea tesuturilor deteriorate. Mangalul, un adevarat luptator impotriva radicalilor liberi, si in compozitia quinoei face acelasi lucru la un nivel ridicat de eficienta.  In plus, acest element si-a asumat si rolul de paznic cu atributii extinse in ceea ce priveste sanatatea mitocondriilor. Acizii Omega3  sunt cei care actioneaza la nivelul inimii, contribuind la sanatatea si buna functionare a acesteia. Ultimele, dar nu cele din urma, sunt fibrele al caror rol in mentinerea unui sistem digestiv fara probleme este determinant. Tot fibrele sunt cele care normalizeaza nivelul de colesterol si pe cel al glucozei. Prin scaderea tensiunii arteriale, fibrele continute de quinoa contribuie la prevenirea afectiunilor cardiace si a celor diabetice.

Cum se consuma quinoa

Cu siguranta ca aztecii, incasii precum si celelalte natii care apreciau quinoa o faceau atat pentru proprietatile ei organoleptice cat si pentru modalitatea extrem de usoara de preparate. Aceasta se gateste intr-un mod asemanator cu orezul. Ea poate fi consumata ca atare sau in combinatie cu alte alimente precum laptele sau mierea. Poate fi adaugata in salate de cruditati, in supe sau ciorbe, in sosuri. Gustul sau nu va modifica substantial gustul preparatului final. Poate imbogatii gustarile dintre mese.

Quinoa este un aliment cu certe proprietati nutritive care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de baza a unui copil sau adult. Relativ usor de procurat, lesne de preparat si un gust bun sunt proprietati si calitati care nu trebuie ignorate.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image