Orice s-ar spune suntem dependenti de gustul bun. Suntem la fel de atrasi si de bunul gust dar acum vorbim despre preparate savuroase, aromate, asezate in farfurie in asa fel incat sa trezeasca toate simturile. In acelasi timp vorbim si despre pericolul adus de kilogramele in plus daca acestea sunt ignorate si nu masurate. Deloc surprinzator, nu vom aborda stilul dat de dieta ci pe cel care transforma teama de a consuma un produs interzis intr-un fapt normal daca la acest lucru contribuie si dimensiunea rationala.
De ce ma ingras?
Cele mai multe dintre persoanele care sesizeaza o astfel de schimbare in ceea ce priveste corpurile lor, se intampla adesea si in cazul barbatilor chiar daca femeile domina topul, dau vina pe mancare, de cele mai multe ori aspectele cantitative fiind cele incriminate. In plus, se doreste pierderea acestora intr-un timp foarte scurt. Acesta este un scenariu desprins din realitate.
Intr-adevar, cantitatea de alimente consumata intr-o perioada de timp conteaza si ea la dobandirea unor kilograme in plus insa acesta nu este singurul factor ce determina evolutia ascendenta a numarului de kilograme afisate de ecranul cantarului. Calitatea acestora conteaza la fel de mult precum si orele la care sunt consumate. Daca alimentatia consta indeosebi in lipide si carbohidrati, elemente continute cu precadere de fast food-uri, nu cantitatea trebuie sa ingrijoreze. Placerea de a gati acasa mancare traditionala romaneasca, de exemplu, poate fi la fel de periculoasa pentru silueta. Nu mai amintim de sandwich-iurile gustoase “furate” prin benzinarii sau minuturile salvatoare de timp si spatiu care tin locul uneia dintre mesele principale ale zilei. Acestea fiind doar cateva dintre motivele luarii aparent subite in greutate, ameliorarea lor pana la un nivel lipsit de pericol este absolut necesara.
Dieta bazata pe atentie
Este in definitiv un secret vizibil de oricine ca acele cateva kilograme in plus nu au aparut peste noapte ci a fost nevoie de o investitie serioasa pentru ca acestea sa devina “reale”. Pozitionate de regula in jurul taliei ele ascund faptul ca grasimea s-a depus mai intai pe partea nevazuta a corpului, pe organele interne mai exact. Durata de timp necesara pentru redobandirea formelor este destul de mare, slabirea rapida promovata de dietele minune ducand la dezechilibre uneori greu de gestionat. Printre altele, pentru inceput, se recomanda acordarea de credit unui nutritionism care va puncta esentialul.
Atentia ar trebui indreptata si asupra a ceea ce bagam in gura, hrana de zi cu zi, nu numai la hainele imbracate sau la trecerea strazii. Mai mul decat atat, pierderea unui numar mic de kilograme dintr-un total mai mare nu trebuie privita ca o victorie finala ci doar ca o batalie castigata.
Cum slabesc?
O intrebare mai simpla decat pare si cu un raspuns complex ce nu trebuie doar scris. Conteaza in primul rand abordarea corecta a fenomenului. A slabi nu este cea mai grea intreprindere a omului modern ci de a se mentine la o greutate optima. Programul de masa, tipul de alimente consumat sau rezistenta activa in fata ofensivei de culori, arome sau gusturi sunt cei trei stalpi de baza ai unei vieti lipsite de grija kilogramelor in plus. Acestea sunt completate de un regim de viata in care miscarea are un rol important. Greu de atins, daca nu considerat chiar imposibil, echilibrul este cea mai buna cura de slabire care poate dura intreaga viata fara a trebui sa se renunte la ea. Cu putin efort chiar si cel mai haotic regim de viata va putea fi asezat sau reasezat pe un suport solid, echilibrat. Altfel spus, nu trebuie renuntat la micile placeri culinare ci transformarea lor intr-un eveniment ocazional. In aceste conditii, o felie de pizza sau o tableta de ciocolata nu a ingrasat pe nimeni.
Pericolul kilogramelor in plus este unul real pentru ca de foarte putine ori incepe sa sune clopotelul de alarma de la doar cateva, un numar de trei poate patru kilograme fiind adesea considerat ca ceva normal de la o anumita varsta. Tocmai in aceasta “normalitate” consta pericolul.
Leave a Reply