Pregatiri pentru masa festiva de Craciun

Sarbatorile de iarna nu inseamna numai cadouri sau vacante cu ski sau sanius. Un astfel de eveniment poate fi prilejul ideal ca intreaga familie sa se adune in jurul unei mese pregatita de sarbatoare din toate punctele de vedere. Aranjarea ei necesita cunoasterea unui anumit protocol dar si o doza serioasa de inspiratie. Astfel farfuriile, tacamurile sau paharele bine si frumos asezate si aranjate vor releva aerul distins si stilat al acestei ocazii speciale.

Masa Craciun

Fata de masa joaca un rol important in toata aceasta punere in scena. Preferabil dintr-un material de calitate, ea poate fi alba sau cu diverse imprimeuri care sa aminteasca de sarbatoare pe cale sa inceapa. Asortate cu ea vor fi si celelalte obiecte textile, servetelele sau, pentru un plus de eleganta, naproanele. Nu este obligatoriu ca servetelele sa fie din material textil. Cu textura diferitata dar la fel defolositoare sunt si cele din celuloza. In aceleasi tonuri cu fata de masa sau intr-unele apropiate, aceste obiecte practice vor fi asezate discret langa farfuria suport sau in fata acesteia. Pot fi prinse in inele sau cu orice alt obiect de decor care respecta tema. Pentru a proteja lemnul mesei de diferite accidente, sub fata de masa se poate aseza o protectie din monton subtire.

Vesela sau setul de farfurii din care vor fi servite bunatatile culinare contribuie si el la crearea aerului specific sarbatorilor. Este recomandat ca pentru acest moment festiv sa fie preferat un serviciu de masa de buna calitate. La fel de importanta este si culoarea pe care acesta o are pentru ca fa fi o parte deosebit de vizibila in ansamblul sarbatoresc pe care doriti sa il creati. Albul pur poate fi inlocuit de alta nuanta sau de un buchet de nuante subtile care sa pastreze aceeasi impresie de festivitate. Regulile aranjarii tacamurilor sunt complicate si adesea enervante.

Chiar daca nu dispuneti de un set de tacamuri complet care sa fie asemanator cu cel de la curtile regale, prezenta pieselor de baza – lingura, furculita, cutit, lingurita si furculita pentru desert – este obligatorie. La fel si in cazul paharelor. Paharul de vin alb, cel de vin rosu, paharul pentru aperitiv sau digestiv si cel de apa trebuie sa fie prezente pe masa. Chiar daca in unele cazuri poate parea usor deplasata, o remarca privitoare la vesela, pahare si tacamuri este necesara. Pentru o masa festiva reusita nu calitatea obiectelor care compun mezamplastul este esentiala ci integritatea lor. Pentru ca o farfurie sau un pahar ciobite va vor ciobi din orgoliul personal dar si din importanta evenimentului.

Fiind o masa in cinstea sarbatorilor de iarna decorul se va asorta cu natura evenimentului. Se vor urmarii jocurile proportiilor si ale culorilor. Daca piesa principala de decor este prea mare risca sa acopere vizibilitatea mesenilor ingreunand conversatia acaparand totodata spatiul in care ar fi putut fi asezate diferite recipiente necesare unei bune desfasurari a mesei de familie. In ceea ce priveste culorile, cele mult prea intense sau cele care se vor evidentia atragand prea mult atentia mesenilor vor crea o nota discordanta intregului ansamblu.

Masa Craciun

O coronita frumos impodobita, cateva globuri sau clopotei „aruncati” negllijent pe masa vor fi cu siguranta de efect. In lipsa lor, un vas cu flori proaspete sau cu un aranjament floral in spiritul ikebana vor fi deajuns. Bunul gust va fi cel care va dicta tonul sarbatorilor de iarna petrecute in jurul unei mese festive.

Doar masa in sine, aranjarea ei precum si felurile de mancare care vor fi servite, nu este de ajuns pentru a crea o atmosfera potrivita cu evenimentul. Tot gazdei ii revine sarcina de a crea o atmosfera destinsa in care fiecare invitat sa se regaseasca si, implicit, sa se simta bine. Atributiile de amfitrion implica atat selectarea vinurilor cat si orientarea discutiilor spre puncte care sa nu deranjeze pe nimeni si, in acelasi timp, sa ii implice pe toti cei prezenti dar si mentinerea unei stari generale bune.

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image