Beneficiile consumului de varza

Planta a carei denumire stiintifica este brassica oleracea, in zona moldovei este recunoscuta sub numele de curechi. In restul tarii, denumirii latine ii corespunde cea cunoscuta de toata lumea, aceea de varza. De multi subapreciata si luata chiar in ras, aceasta leguma are o carte de vizita impresionanta, membri breslei vechilor alchimisti o considerau drept materia prima a alimentelor.

Sa facem cunostinta

Planta bianuala, care face parte din familia Cruciferelor, originara din bazinul mediteraneean, cunoscuta de peste trei mii de ani. Se inrudeste cu plante precum conopida, varza chinezeasca,  hreanul, mustarul sau rapita. Pe langa varza alba, varietatile varza de Bruxelles si varza rosie sunt si ele la fel de mult apreciate. Initial folosita cu precadere in ritualurile prin care se venerau zeii si in scopuri medicale, in prezent este aclimatizata in toate zonele lumii si are intrebuintari atat in zona culinara cat si in cea a medicinei naturiste.

Nutrientii prezenti in varza

Se poate afirma cu certitudine ca varza este una dintre cele mai bogate legume in nutrienti chiar daca forma sferica data de frunzele suprapuse si culoare verde in degrade pana la alb nu lasa sa se intrevada un asemenea secret. Cu un continut ridicat de apa, de pana la 90%, si cantitati considerabile de vitamina C si vitamina K varza este, de departe, un ajutor de nadejde intro dieta sanatoasa. Continutul semnificativ de vitamine A, B2, B3, B5 si E dar si sarurile minerale precum sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, iod sau cobalt completeaza si contureaza unul dintre cele mai generoase profile. Fata de varietatea alba, varza rosie are in plus resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti pana in prezent. Si cum cuvantul antioxidant este sinonim cu lupta impotriva cancerului si a imbatranirii, atunci cand spui varza rosie spui o portie sanatoasa de … sanatate.

Nutrientii din varza

La capitolul nutrienti sta bine si varza murata. Prezenta intregului complex de B-uri, din care se distinge B12 (singurul aliment in totalitate natural care contine aceasta vitamina) precum si a acizilor folic si ascorbic sau a magneziului transforma acest aliment apetisant intrun medicament foarte generos si deloc scump.

Cum poate fi consumata

Pentru a beneficia de toate principiile active si de elementete nutritionale continute, este recomandat consumul verzei in stare cruda. Datorita prezentei sodiului si a potasiului, gustul usor salciu poate fi acoperit, intro salata de cruiditati, de o lingura cu ulei de masline si cativa mililitri de zeama de lamaie. Consumul unui pahar cu suc natural de varza este nu numai un act in beneficiul propriei sanatati ci si un mod reconfortant de a ne racorii intro zi caniculara. Pentru ca o cantitate de 200 – 250 de ml de suc reface stocul de saruri si minerale pierdut in tipul unei zile in care transpiratia excesiva este ceva normal.

Dupa cum am mai spus, varza acra are o serie de proprietati deosebite. Datorita faptului ca in vasul pentru murat se pun, pe langa apa si sare, leustean, marar, usturoi precum si porumb sau hrean continutul de minerale, saruri si vitamine creste exponential cu proprietatile gustative. Vitamina B12 este un element absolut necesar in combaterea efectelor imbatranirii. Per ansamblu, varza ca aliment are calitati remarcabile ca medicament.

Nu trebuie uitata nici contributia pe care varza si-o aduce in curele de slabire datorita aportului extrem de redus de calorii. Este binecunoscuta dieta pe baza de ciorba de varza. Nu putem sa nu amintim aici, chiar daca ne situam in cortradictie flagranta cu dieta amintita mai sus, minunatele preparate culinare intalnite in bucataria traditionala in care prezenta verzei, cruda sau murata, este frumos completata de produsele obtinute din porc.

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image