Bucataria Ungariei

Ungaria a fost considerata o tara deosebit de frumoasa inca din cele mai vechi timpuri, ce se poate localiza in Europa Centrala. Astazi, acest lucru a transformat-o intr-o destinatie de renume mondial recunoscuta pentru frumusetea din capitala sa, Budapesta care ofera vizitatorilor cultura, istorie, o limba unica, locuri interesante si o bucatarie plina de surprize.

Ungaria este renumita pentru bucataria interesanta si distinctiva, care include diverse retete unice. Mancarurile autentice maghiare nu sunt cu siguranta pentru oamenii care urmeaza o dieta, acestea sunt de obicei grele, contin foarte multa grasime, insa la celalalt pol au o aroma bogata, si o textura care va determina sa uitati de aportul usor excesiv de calorii.

Bucataria maghiara a fost influentata de francezi, germani, italieni si turci, ca sa nu mai vorbim de polonezi, slavi si asiatici. Rezultatul este un amestec bogat de mese gatite la foc mic, multe ore si produse de patiserie care intrec orice fel de mancare in cel mai scurt timp. Aceasta bucatarie este bine-cunoscuta pentru utilizarea frecventa a oualelor si smantanei. Un ingredient special, care se gaseste in cele mai multe feluri de mancare din Ungaria este Paprika.

Bucataria Ungariei

Cel mai faimos dintre preparatele maghiare este cu siguranta „Gulyás” sau „Gulyásleves”. Daca ati avut ocazia sa gustati acest preparat in alte locuri, atunci s-ar putea sa fiti surprinsi atunci cand veti gusta versiunea traditionala. Gulasul maghiar este pregatit ca o supa, folosind carne de vita muschi sau coada, impreuna cu alte ingrediente, cum ar fi ceapa, cartofi, ardei iute si rosii, toate acestea gatite lent intr-o oala mare, caracteristica principala fiind un gust foarte clar de boia de ardei. In timpul procesului de gatire, supa devine foarte groasa, acesta fiind, probabil, motivul pentru care multi oameni cred ca gulasul este o tocana.
Un lucru pentru care retetele maghiare sunt cunoscute in special, este utilizarea de boia de ardei. Paprika este folosit pentru a aroma multe feluri de mancare, si s-ar putea spune ca acesta este unul dintre elementele cele mai distinctive ale gastronomiei maghiare. Nu este in intregime sigur cum boia de ardei a ajuns sa fie utilizata in bucataria maghiara, dar o cronica spune faptul ca acesta ar fi fost introduse de catre turcii otomani, care au ocupat o mare parte a tarii in perioada 1526-1699.
Unele feluri de mancare populare maghiare includ:

Supa de peste – o supa preparata folosind ceapa tocata, in cele din urma paprika, si peste de rau mixt (cum ar fi crap, somn, salau sau stiuca). Piper negru, rosii sau suc de rosii, si vin alb sunt folosite in unele variante ale acestei retete;

Fozelék – un fel de mancare de legume, un piure facut din, varza, linte, mazare, cartofi, spanac, suc de fructe, sau rosii. Acest fel de mancare este servit ca un fel principal, si poate fi mancat alaturi de ou fiert tare, chiftele sau pörkölt.

Ficat de gasca la tigaie – pe cat de simplu se prepara pe atat de gustos este.

Pörkölt – o tocana de carne, cu carne evident, ceapa si boia de ardei. Ardei gras, seminte de chimen si rosii sunt folosite in unele variante de reteta, cu toate ca unii bucatari prefera sa evite aceste elemente. De obicei se utilizeaza carne de vita, miel, carne de porc sau de pui, dar, pe langa carne in sine, organele precum burta sau ficatul se folosesc la fel de mult, iar ultimele tendinte in ceea ce priveste acest preparat presupune utilizarea unui mix de fructe de mare.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image