Bucataria vietnameza

Vesela, armonioasa si supla. Acestea ar putea fi cuvintele cheie care ar descrie savuroasa bucatarie vietnameza. Unica nu numai in Asia, aceasta scoala gastronomica a reusit sa imbine principiile budiste ying si yang in cel mai original mod oferind intregii lumi ospete sanatoase. Materiile prime proaspete, combinatiile indraznete precum si prezentarile elaborate sunt intalnite atat in restaurantele selecte cat si in asa numita street food.

Cu o asezare geografica foarte ofertanta, cu o clima propice unor culturi abundente dar si cu vecini gurmanzi, Vietnamul se distinge prin preparatele sarace in grasimi dar bogate in condimente, prin bogatia de legume si fructe foarte variate oferite pe platouri foarte generoase dar si prin culoare, gust si arome deosebite.

bucatria-vietnameza

Din punct de vedere culinar Vietnamul poate fi impartit in trei mari zone. Zona de sud, cu delta fluviului Mecong, zona centrala dominata de munti inverziti tot timpul anului si zona de nord al carei punct de reper si totodata de atractie este Raul Rosu. Cu un climat tropical, caracterizat prin mult soare, ploi abundente si doua anotimpuri, plantele comestibile se cultiva pe tot teritoriul. Pentru animalele din a caror carne bucatarii prepara diferite produse, hrana se gaseste din abundenta. Prin abundenta este caracterizata si piscicultuira, fie ca vorbim de cea maritima fie ca vorbim de cea de apa dulce.

Ingrediente de baza in bucatarie

Ca in orice alta parte a lumii, ingredientele de baza cu care se lucreaza atat in restaurante cat si in gospodarii sunt:

Carne. De pasare, vita sau porc acest aliment gustos este des intalnit. Porcul vietnamez, atat de apreciat pentru carnea sa saraca in grasimi, alaturi de celelalte tipuri de carne sunt folosite cu moderatie in bucatarie. Pestele si fructele de mare, in special crevetii, sunt consumate in preparate si in sosuri.

Legume. Datorita conditiilor climaterice, legumele si fructele se gasesc aici din abundenta si intr-o mare varietate de specii. „Europenele” varza, fasole, morcovi, cartofi sunt insotite de legume mai putin cunoscute in zona noastra.

Fructe. La fel ca si legumele, abundenta de fructe este intalnita la tot pasul. Fructe comune, precum prune, mere sau struguri, sunt la fel de apreciate precum durianul, rambutanul sau pitaya.

Ierburi aromatice. Vietnamul este poate tara in care se consuma cel mai mult astfel de plante. Marar, patrunjel, menta sau busuioc impreuna cu plantele aromatice specifice Asiei de Sud-Est imbogatesc fiecare masa cu aromele lor incredibiul de bogate si de variate.

Alimentul de baza, la fel ca pe aproape intreg continentul asiatic, este orezul. Cu bob lung sau rotund, cu concentratie mare de gluten, sub forma cunoscuta, de taietei, lipii sau hartie comestibila, prajit, fiert in apa sau la aburi, orezul este nelipsit de la orice masa vietnameza. El poate fi servit in boluri separate si combinat la masa cu alte feluri de mancare sau poate intra in componenta diverselor preparate culinare.

Cateva feluri de mancare traditionale

Bánh ch`ng – frunze de banane umplute cu o compozitie facuta din orez lipicios, pasta din boabe de fasole verde, carne de porc si piper. Este un preparat festiv, servit cu ocazia Anului Nou. Zona de provenienta este nordul tarii insa poate fi intalnit si in restul tarii.

Supa cu taietei de orez si carne de vita, Bún bò Hue, este foarte iute. Se prepara din supa de carne, pasta de creveti fermentati si ardei iute (chili) in cantitate respectabila.

Goi cuốn – sau pachetelele de primavara vietnameze contin orez lipicios cu bobul rotund, carne de porc sau creveti si ierburi aromatice. Compozitia este invelita in hartie comestibila de orez si, pentru a nu se desface in timpul prepararii dar si pentru decor, sunt legate cu fire verzi de ceapa sau usturoi. Ele sunt fierte la aburi si servite reci alaturi de sosuri dulci, sarate sau picante.

Bucataria vietnameza traditionala poate fi adoptata de care europeni ca regim alimentar de viata datorita principiilor si ingredientelor foarte proaspete si sanatoase. Datorita lor, bucataria acestui stat asiatic si-a atras aprecierile cunoscatorilor dar si a celor ce doresc sa aiba o viata sanatoasa si curata in bucatarie.

Etichete: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image