Alimente benefice pe timp de canicula

Vara este anotimpul distractiilor in aer liber, al vacantelor dar si al temperaturilor ridicate sau foarte ridicate ale aerului. Caldurile excesive sunt, deseori, asociate cu deshidratarea, cu pierderea semnificativa de vitamine si minerale – elemente nutritive imperios necesare unei bune functionari a organismului -, cu stari de oboseala si de apatie. In astfel de cazuri remediile sunt extrem de variate si implica, in general, dorinta de a scadea temperatura corporala. Unele dintre acestea sunt corecte, altele, chiar daca au efecte imediate, pe termen lung se dovedesc a fi ineficiente si chiar generatoare de neplaceri.

In timpul zilelor de vara ne putem proteja de caldura cautand locuri umbroase si racoroase, mergand la piscina sau apeland la dusuri dar, o metoda mai mult decat eficienta este grija pentru o alimentatie adecvata.

Recomandari

Fructele si legumele ar trebui consumate din abundenta. In stare cruda sau putin tratate termic, acestea sunt pline de vitamine si minerale. Iar dintre ele castravetele si pepenele rosu sunt vedetele sezonului. Nici rosiile, ardeii, fasolea boabe sau verde, ciupercile, morcovii, ceapa, usturoiul sau ierburile aromatice nu pot fi uitate. Lactatele, mai ales lactatele fermentate, (iaurtul si kefirul se evidentiaza prin gust si aport energetic ridicat) contribuie si ele la senzatia de racorire atat de dorita in timpul verii. O sugestie de meniu care sa indeplineasca in totalitate conditiile impuse de acest anotimp ar putea consta in o portie generoasa de ciuperci la gratar, o salata de fructe asezonata cu putin ulei de masline, piper si sare, iar la final o inghetata de casa din iaurt cu fructe.

Fructe si legume

In sezonul estival sunt recomandata mancarurile moderat picante deoarece, datorita condimentelor, corpul va transpira si in felul acesta isi va regla temperatura. In locul dulciurilor rafinate de cofetarie sau patiserie, portii mici de fructe uscate (stafide, curmale etc.) vor aduce necesarul de zaharuri – glucoza – indispensabil pentru buna functionare a creierului. Aportul de proteine si fibre va putea fi luat din cereale integrale, legume precum fasolea boabe sau verde dar si din carne de pasare sau peste insa in cantitati limitate.

Contraindicatii

Chiar daca poftele sau gusturile nu prea tin cont de anotimpuri, in sezonul estival nutritionistii recomanda abtinerea de la o serie de alimente si preparate alimentare. Mancaruri grele, sosuri grase, dulciuri sau alcool sunt contraindicate in general dar mai ales pe timp de vara. Datorita consistentei lor, mancarurile grele si sosurile grase implica un consum energetic ridicat care are ca efect principal cresterea temperaturii corpului dar pot lesne crea indigestii sau indispozitii alimentare care este mai bine sa fie evitate. Dulciurile rafinate pot creste nepermis de mult valorile glicemiei, una dintre cele mai cunoscute reactii nedorite, pot aduce prejudicii semnificative danturii si, un lucru deloc de neglijat, cres cu usurinta numarul de kilograme. Inghetata poate afecta diferite organe prin soc termic. La fel de nocive sunt bauturile carbogazoase cele cu continut ridicat de cofeina si, bineinteles, alcoolul. Cofeina prezenta in cafeaua nedecofeinizata, ceai verde sau negru poate fi consumata cu moderatie, atentia trebuind sa fie indreptata asupra implicatiilor pe care le are la nivel cardiac. Nimeni nu isi doreste sa aiba un puseu de hiper- sau hipotensiune intr-o zi torida de vara. Alcoolul, pe langa efectele euforizante pe care le are le are, conduce la o deshidratare rapida si de durata. Contrar obiceiurilor impamantenite, berea in exces nu face deloc bine, racorirea de moment putand fi urmata de consecinte de o amploare mai mare sau mai mica pe termen lung.

Regula de neschimbat a anotimpului estival este data de hidratare. Apa, ceaiurile sau sucurile naturale fac adevarate minuni daca sunt consumate in cantitati suficiente. Dupa cum am aratat, o alimentatie corecta din punct de vedere al calitatii nutritionale si al marimii portiilor ne poate ajuta sa depasim cu bine zilele in care mercurul din termometre atinge cote ridicate.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image