Bucataria malteza

Bucataria Maltei, micul stat insular inconjurat de apele calde si bogate ale marii Mediterane, nu straluceste prin nici un preparat de top care sa fi facut furori in bucataria internationala. Insa, luata ca ansamblu, aceasta bucatarie tipica tinuturilor marine calde atrage prin simplitate, prin echilibru si, nu in ultimul rand, prin culori vibrante.

Influente

Intr-un catalog Michelin bucataria malteza ar figura in clasa „cuccina povera” (bucatarie saraca). Traducertea sintagmei poate induce pe multi in eroare. „Saraca” nu se refera numarul ingredientelor folosite sau la lipsa de imaginatie a bucatarilor maltezi ci, mai degraba, la fastul preparatelor.

Asezarea geografica si istoria au in fluentat decisiv si mesele locuitorilor. Vecinatatea Siciliei a adus cu sine aerul vetust tipic insulei dar, in acelasi timp, si veselia bucatariei italiene. Pentru gustul dulceag, pe alocuri picant, pentru corporalitatea si senzualitatea multor tehnici de gatit este responsabil curentul algerian din care micul stat mediteraneean s-a infruptat de-a lungul timpului. Grecia a dat si ea savoare bucatariei malteze asa cum si ordinul Cavalerilor de Malta si adus notele multiple de gusturi si culori. Insa finetea franceza a fost umbrita de pragmatismul saxon al britanicilor, pragmatism care s-a indulcit simtitor in fata specificului climatic al zonei.

Ingrediente de baza

La fel ca orice alta bucatarie care are la dispozitie bunatatile oferite de apele albastre ale Mediteranei si cea malteza are multe preparate in care se regasesc pestii suculenti si fructele de mare deosebit de aromate. Foarte apreciata este si carnea de porc, in timp ce carnea de cal este considerata o delicatesa accesibila gurmanzilor. Gradinile de legume sunt atat de bogat colorate incat ar putea inspira un pictor sau un poet pentru o opera monumentala. Datorita minunatei sale asezari geografice, Malta se poate lauda cu unele dintre cele mai frumoase si gustoase rosii sau vinete.

Mancare malaieziana

Baza pentru mancaruri continua cu alte soiuri de legume atat de variate inca cu greu ar putea fi enumerate fara a uita cateva. La fel ca oriunde in alta parte condimentele si ierburile aromatice dau culoare si gust preparatelor culinare. Nici livezile cu fructe aromate si parfumate nu pot fi uitate, pentru ca dinspre ele se scurge nu numai sucul atat de special al fructelor ci si o intreaga saga feerica de gusturi, texturi si culori. Iar ca fruct reprezentativ poate fi amintita suculenta portocala rosie de Malta. Langa ea stau si caisele parfumate, piersicile dulci sau strugurii plini de povesti.

Preparate traditionale

Oricat de „povera” ar fi ea, orice bucatarie se poate mandri cu cateva preparate culinare care ar putea participa oricand la un cuncurs culinar sau la o prezentare intr-un mare restaurant. Insa notorietatea ei va fi data de gustul locuitorilor care au creat acea bucatarie. Localnicii, iubitori ai „bucatariei de acasa” sunt mari amatori de mancaruri gospodaresti. Foarte apreciate sunt ciorbele sau supele. Cremoase, groase, consistente, felul acesta de mancare se regaseste la orice pranz la masa unui maltez. Minestra, o interpretare locala a mult mai cunoscutei minestrone, anjotta, o dedicatie zemoasa pestelui sau kusksu, o combinatie foarte reusita dintre legume si peste. In sezonul estival, atunci cand abundenta din gradini se regaseste si in farfurii, kaputana, un fel de zacusca, este la fel de apreciata ca si fenek-ul, tocanita suculenta si aromata de iepure. Cina are de multe ori in centru o timpa, macaroane la cuptor cu carne, o alta interpretare a pastelor bolonegse sau mai degraba carbonara. Toate aceste bunatati sunt insotite de o paine foarte gustoasa, dupa parerea multor celor ce au gustat-o, chiar delicioasa. Un preparat care poate fi servit oricand si oriunde este hobz biz-zejt, paine frecata cu usturoi, ulei de masline, rosie, ierburi aromatice si umpluta cu mai multe tipuri de legume, branza, peste sau alt tip de carne. In ceea ce priveste deserturile, maltezii iubesc aluaturile de patiserie pe care le umplu cu fructe, fegume sau carne. O cana de ceai sau o ceasca de cafea impreuna cu un vin foarte bun incheie o masa bogata si savuroasa

Adevaratul gust al bucatariei malteze poate fi usor regasit in restaurantele mici sau in pensiunile care isi primesc bucuroase musafirii de oriunde ar veni ei.

Etichete:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image