De origine din Africa de Sud, pepenele verde este cel mai frecvent tip de fruct consumat pentru a indulci putin caldura zilelor toride de vara sau pentru a trata diferite afectiuni. Pe langa faptul ca este un fruct foarte dulce, pepenele verde ajuta foarte mult la hidratarea si improspatarea organismului.
Pepenele consta dintr-o coaja verde, tare si neteda ce poate avea diferite striatii mai inchise sau mai deschise la culoare. Pulpa fructului, de asemenea, variaza in culoare, adica poate fi rosie sau roz. Indiferent de soiul de pepene verde pe care il consumati acesta reprezinta o importanta sursa de vitamina C, adica poate fi consumat oricat de mult.
Beneficii asupra organismului
O buna sursa de licopen
Pana nu demult oamenii de stiinta considerau ca licopenul se gaseste doar in rosii, insa noi teorii au scos la iveala faptul ca pepnele verde, alaturi de mango, contin si ele cantitati considerabile de licopen. Rolul benefic al acestuia consta in proprietatile puternic antioxidante, astfel, afectiuni precum cancerul la san, de prostata, endometrial, la plamani sau cel colorectal, poate fi prevenit prin consumarea acestor legume;
Nivel crescut de antioxidanti
Pepenele verde pe langa gsutul deosebit ofera si o serie de antioxidanti. Vitamina C, vitamina A, antioxidanti carotenoizi, licopen, au rolul de a neutraliza radicalii liberi din organism.
Ajuta potenta
Pe langa celelalte componente enumerate mai sus pepenele verde mai contine si citrulina, un aminoacid pe care organismul il utlizeaza pentru a crea arginina. Arginina ajuta la eliminarea amoniacului din organism si la producerea de oxid nitric. Acest oxid nitric are rolul de a relaxa vasele de sange, fiind totodata si unul dintre componentii celebrei pastile albastre.
Portie buna de energie
Consumul de pepene verde ajuta organismul in producerea de energie datorita continutuli bogat de vitamina B6, B1, dar si magneziu si potasiu.
Cum sa alegi un pepene
– incepeti cu marimea. De oriunde ati cumpara pepeni veti observa ca acestia au diferite marimi sau forme. Important este sa va ganditi pentru ce il luati sau cate zile vreti sa mancati din el. Daca doriti unul pentru a fi servit la o singura masa, in functie de numarul de persoane care participa la masa respectiva alegeti un fruct care sa indeplineasca cerintele avute.
– puteti cumpara pepene cu sau fara semninte. Mai nou exista si astfel de fructe care nu mai contin seminte, insa aspectul intre cele doua soiuri nu este unul diferit, trebuie doar sa intrebati comerciantul.
– alegeti un fruct care va place, luati-l in maini si verificati-l sa nu fie murdar, lovit sau stricat;
– un pepene copt are o culoare verde “sanatoasa”. Daca observati ca verdele incepe sa se ingalbeneasca, acel pepene nu mai este foarte bun;
– la atingere coaja fructului trebuie sa fie cat mai tare, iar daca bateti cu degetele in el sunetul scos trebuie sa sune a ceva infundat, numai in acest fel va asigurati ca pepenele este ajuns la maturitate.
Cum se poate manca pepenele verde
– taiat pe jumatate, scos o parte din miez, taiat in bucatele si pus la loc in coaja alaturi de alte fructe de sezon, reprezinta o modalitate ideala de a savura un pepene;
– scoateti miezul, indepartati samburii, dati-l prin blender, apoi pus la congelator pana se face gheata. Poate fi servit intr-un pahar in combinatie cu un alt suc de fructe;
– amestecati bucati de pepene verde fara seminte, suc de lamaie si gheata intr-un blender. Bautura obtinuta poate fi servita ca atare;
– sau mai exista si metoda “clasica”, savurati-l mancand felie cu felie.
Etichete: pepene verde, reteta pepene, verde, vitamine pepene




Leave a Reply