Dieta Mediteraneana a fost inspirata dupa obiceiurile alimentare din Sudul Europei, zona unde rata bolilor de inima este foarte scazuta. Dieta pune accentul pe consumul de fructe si legume, cereale si grasimi sanatoase, toate acestea in stare proaspata. Consumul de alimente procesate si produse de origine animala bogate in grasimi saturate este mentinut la un nivel mininm pe tot parcursul urmarii dietei.
Chiar daca a fost conceputa ca o metoda de a reduce kilogramele in plus, Dieta Mediteraneana poate deveni cu usurinta un stil de viata care va va ajuta sa mentineti organismul sanatos.
Fructe si legume
Consumul zilnic al unor cantitati generoase de produse proaspete este o componenta cheie a acestei diete, totodata reprezentand si cel mai greu pas care trebuie adoptat in momentul urmarii regimului. Dieta recomanda sa fie consumate pana la zece portii mici zilnic de fructe si legume. Accentul trebuie pus pe culori, de la legume cu frunze verzi, la rosu aprins si fructe variate. Acest lucru va asigura ca oferiti organismului o gama larga de substante nutritive si fitochimicale. Mancati zilnic macar o salata impreuna cu garnitura de legume la mesele principale, dar nu uitati nici de fructe care ar putea sa inlocuiasca cu succes desertul.
Cereale integrale si leguminoase
Cerealele integrale bogate in fibre si leguminoasele sunt, de asemenea, o parte a dietei. Painea din cereale integrale, paste, orez si ovaz sunt surse sanatoase de carbohidrati, furnizand si minerale esentiale. Crealele rafinate si deposedate de continutul de fibre trebuie evitate. Leguminoasele, inclusiv fasolea, mazarea si lintea sunt bogate in fibre fiind totodata si o sursa importanta de proteine. Asadar toate acestea reprezinta un substitut excelent pentru carne.
Grasimi sanatoase
Contrar credintei populare, dieta mediteraneana nu este un regim sarac in grasimi. Grasimile mononesaturate ce se gasesc in uleiul de masline, nuci si avocado, dar si garsimi polinesaturate regasite in peste si cereale integrale joaca un rol major in aceasta dieta. Uleiurile de masline si cel de canola sunt utilizate pentru a gati preparatele. Principalul scop al dietei este acela de a elimina grasimile saturate din carne si produse lactate. Uleiurile hidrogenate continute de alimentele prajite sau coapte trebuie, de asemenea, evitate.
Carnea slaba si lactatele
Dieta Mediteraneana se concentreaza pe consumul de alimente de origine vegetala, carnea si produsele lactate trebuie consumate cu moderatie. Pestele si fructele de mare pot fi mancate de doua ori pe saptamana. Una sau doua portii de piept de pasare fara piele poate fi consumat intr-o spatamana. Carne rosie se poate manca o data sau de doua ori pe luna. Iaurtul si branza sunt alimente ce se consuma foarte des in tarile mediteraneene, insa, de obicei acestea sunt facurte din lapte de capra care este sarac in grasimi nesanatoase comparativ cu laptele de vaca.
Sfaturi
– consumati cel putin noua portii mici de fructe si legume zilnic;
– nu mai mult de doua ori pe saptamana puteti manca peste precum somon sau fructe de mare, nu in cantitati mari si gatite la aburi sau fripte;
– pentru masa de pranz sunt indicate supele din linte sau mazare alaturi de salate bogate in legume si servite alaturi de cateva bucatele de branza Feta;
– dieta mediteraneana nu este completa fara un pumn de nuci consumat zilnic. Puteti manca nuci sau alune sau migdale;
– desertul trebuie compus din fructe cat mai variate sau iaurt slab cu fructe si miere pentru un plus de savoare;
– un pahar cu vin rosu servit la una din mesele principale este un adevarat medicament;
– eliminati carnea rosie, zaharul si preparatele din faina alba;
– consumati zilnic macar 1,5 litri de lichide si faceti miscare macar 30 de minute pe zi.
Etichete: dieta mediteraneana, regim alimentar, ulei de masline


Leave a Reply