Rodiile sunt cele mai bogate in antioxidanti!!

Rodia (Punica granatum) este fructul arborelui sau arbustului  numit rodiu. Cu o istorie de peste 4.000 de ani, rodia este originara din  Persia, dar astazi poate fi intalnita cu precadere in zonele mediteraneene precum si in cele semidesertice. Astfel, tari precum Georgia, Azerbaigean, Turkmenistan, Turcia, Israel sau Siria se bucura de productii mari din acest fruct. Pe langa gustul deosebit, datorita continutului ridicat de vitamine, fitonutrienti si minerale, rodia este folosita cu succes in tratarea diferitelor afectiuni medicale precum si in industria de frumusete. Sezonul de maturare – recoltare al rodiei incepe in luna septembrie si continua pana la finele lunii februarie.

Bowls of Pomegranate Seeds rodiile-pentru-frumusete

In bucatarie

Cunoscuta si ca “marul chinezesc” sau “”caviarul fructelor”, rodia se distinge prin miezul sau cu totul si cu totul deosebit. Este ceva mai mare decat o portocala, iar dupa ce este indepartata coaja, mici sfere rosu-sangerii stau sa cada. Cu putina rabdare si dexteritate se poate obtine o “pulpa” fara impuritati. Gustul este dulce acrisor. Poate fi consumata ca atare, in diverse salate de fructe sau de legume. Pentru o nota de originalitate sosul de rodie poate insoti o friptura de porc. Despre sucul obtinut prin presare, multe persoane afirma ca este delicios. Semintele se pot pisa, dupa uscare, si se pot folosi ca si condiment. Au un gust acrisor. Rodia este o prezenta constanta in dieta Orientului Mijlociu sau in cea din sudul Statelor Unite (California, Arizona).

Pentru a beneficia de intreaga sa savoare, o rodie coapta trebuie sa cedeze putin la apasarea usor-moderata cu degetul. Coaja rosie-rozalie trebuie sa fie lucioasa, ferma si fara pete. Fructele isi pastreaza proprietatile daca sunt depozitate intr-un loc racoros timp de doua, trei saptamani.

In medicina alternativa

In lunga sa istorie, rodia a fost legata de sanatate, fertilitate si renastere. Bogata in vitamina C, rodia nu duce lipsa nici de vitaminele B5, A sau E. Continutul bogat in potasiu, calciu si fier o recomanda de la sine. Semintele sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna un tranzit intestinal mult usurat.

Datorita proprietatilor sale astringente, si nu numai, radacina de rodiu este utilizata pentru a trata parazitii intestinali. Ea contine alcaloizi care  despind parazitii intestinali de pe peretii intestinelor si, prin urmare, acestia sunt eliminati mai usor.

In zilele noastre rodia a devenit un super-aliment “prin excelenta” in principal din cauza proprietatilor sale antioxidante. Cercetarile au aratat ca sucul fructelor de rodiu poate ajuta in bolile de inima, deoarece reduce formarea cheagurilor de sange si tine colesterolul rau departe de artere. Printre alte proprietati amintim si faptul ca sucul este un excelent tonic cardiac. Rodia ajuta, de asemenea, in probleme asociate cu imbatranirea datorita faptului ca este incarcata cu antioxidanti, vitamine, potasiu, acid folic si fier. Nici cancerul nu „scapa” de actiunea benefica a rodiilor

Preparate din diferite parti ale plantelor au fost folosite cu real succes pentru o serie de boli gastroenterologice, cum ar fi ulcere, diaree sau dizenterie. Rodia vine si in intampinarea tratarii prostatei, colonului sau intestinului subtire.

In industria de frumusete

Cu pana la de trei ori mai multi antioxidanti decat orice alt aliment bogat in astfel de elemente, rodia este unul dintre putinele fructe care au efecte semnificative in lupta impotriva imbatranirii si a distrugerii tesuturilor. In plus, in cosmetica, extractele de rodie au calitati si rezultate deosebite. Datorita elementelor continute, mai ales acidului elagic, cremele sunt foarte bune pentru piele, mai ales pentru combatertea petelor produse de actiunea soarelui.

 

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image