Scortisoara

Lumea condimentelor, acele plante puternic aromate iubite si apreciate in intreaga lume, este atat de vie in culori, texturi, gusturi si arome incat nu i se poate gasi termen de comparatie. Piperul, anasonul sau chimenul sunt doar cateva exemple. Alaturi de acestea si inca multe altele, scortisoara imbogateste cu aroma ei deosebita toate culturile gastronomice. Musulmani, crestini sau budsisti, asiatici sau europeni, cu totii apreciaza scortisoara inca din cele mai vechi timpuri. Folosita de popoarele antice in ritualurile sacre dar si in alimentatie, scortisoara a strabatut drumurile alaturi de caravane dar si cu mijloacele moderne de transport. Aroma eleganta ce poate fi recunoscuta cu usurinta ascunde o serie de proprietati care ii sporesc cu multa valoarea de condiment preferat de gurmanzi si nu numai.
Ce este scortisoara
Originar din Sri Lanca si din sudul Indiei, scortisorul (Cinnamomum verum) este arborele din familia Lauraceae care da coaja atat de aromata. Mereu verde, el poate atinge inaltimi de pana la 10 – 15 metri. Exista mai multe tipuri de scortisoara insa cele mai des folosite sunt cea de Ceylon, cea descrisa mai sus, si Cassia sau scortisoara chinezeasca cultivata cu precadere in China, Vietnam sau Indonezia. Scortisoara este comercializata sub forma de bastonase lungi de aproximativ 10 cm sau sub forma de pudra.

scortisoara in bucatarie
Proprietati terapeutice
Bogata in mangan, fier, calciu sau fibre scortisoara se dovedeste a fi mai mult decat un simplu condiment folosit pentru aromatizarea diverselor preparate culinare. Cercetari desfasurate in laboratoarele universitatilor au relevat prezenta semnificativa a unor compusi cu rol de antioxidanti precum si a altor componente active in gama cinamaldehidelor. Aceleasi studii au demonstrat si proprietatile antimicrobiene ale scortisoarei, proprietati prin care condimentul poate fi folosit cu succes intr-o serie de afectiuni cauzate de diverse infectii microbiene dar si o alternativa mult mai sanatoasa la conservantii alimentari de sinteza.
O surprizatoare actiune benefica o are scortisoara in curele de slabire. O doza de numai sase grame, luata zilnic, scade ritmul de golire a stomacului dupa masa intarziind aparitia senzatiei de foame. Prin proprietatile care le are determina si o mai buna metabolizare a diferitor elemente nutritive, reduce considerabil concentratia de glucoza si trigliceride din sange. Consumul regulat reduce nivelul colesterolului rau sustinand asfel o mai buna stare de sanatate.
Efecte secundare
Consumul de scortisoara nu este ingradit de efecte secundare atunci cand vorbim de tipul Ceylon. Consumul unei cantitati mari, dintr-o data, poate cel mult sa ii ofere preparatului in compozitia caruia intra un gust mult mai persistent ceea ce conduce la iritarea mucoaselor sau, in cazuri rare, la alergii. In schimb, scortisoara Cassia chiar daca are aceleasi proprietati gustative si terapeutice foarte asemanatoare cu ale soiului Ceylon, prezinta un nivel mai ridicat de toxicitate. Prezenta cumarinei, o substanta hepatotoxica, cancerigena si anticoagulanta este responsabila de efectele nedorite pe care le poate avea scortisoara asupra organismului daca este consumata in cantitate mare pentru un timp indelungat.
Preparate din scortisoara
O foarte gustoasa reteta se obtine prin amestecarea pudrei de scortisoara cu mierea de albine si consumarea unei linguri pe zi. La nivel semi-industrial se poate obtine un concetrat uleios. Pentru rezultate deosebite este nevoie doar de cateva picaturi de asa numitul ulei de scortisoara pentru a conserva un produs si pentrua-i imbogatii proprietatile gustative.
Insa de cele mai multe ori, scortisoara este folosita in bucatarie in stare naturala, pudra sau betisoare. Presarata peste diferite preparate dulci sau, pentru curajosi si curiosi in acelasi timp, introdusa in retetare ale unor preparate de baza precum sosuri sau fripturi, scortisoara da un gust deosebit mancarurilor sau bauturilor si aduce cu sine importante beneficii pentru sanatate.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image