Bucataria moldoveneasca

Preparate deosebit de savuroase cu gust plin de arome felurite, portii suficient de mari incat pot satura si cel mai flamand calator, vinuri grele dar selecte, vinuri usoare, vesele si zglobii care aburesc cu subinteles paharul, tuici in care samburii de pruna isi lasa intreaga paleta aromata si inca multe altele contribuie la formarea unei pareri surprinzator de placute despre munca trudnicelor bucatarese moldave, pentru ca da, vorbim de bucataria basarabeana. Turistul venit pentru prima data pe aceste plaiuri este imbiat cu bunatati pentru a mai revenii inca o data si inca o data etc.
Influente
Mai presus de disensiunile politice, gastronomia uneste pretutindeni, imprumutand idei, ingrediente sau tehnici de gatit de la vecinii de aproape sau de la cei trecuti prin acele locuri cu ganduri mai mult sau mai putin curate, care si-au gasit asezare sau au pribegit mai departe. La fel s-a intamplat si cu spatiul culinar dintre Prut si Nstru. Influentele gastronomiei balcanice, printre care cele turcesti, grecesti sau sarbesti si-au lasat din plin parfumul, greutarea bucatariei ucrainene care si-a gasit aici un sprijin destoinic dar si bogata gastronomie rusa, era si normal de altfel, toate au trecut prin creuzetul gospodinelor din partea locului care le-au rafinat, le-au adaptat si intr-un final le-au dat o noua infatisare. Pe alocuri, cu precadere in mijlocul comunitatilor etnice, bucatele prind gust specific bulgaresc sau gagauz.
Ingrediente specifice
O atat de complexa arta gastronomica nu neglijeaza nici un ingredient care i-ar putea imbogatii savoarea. Este folosita in mod curent o plaja larga de cereale dintre care se evidentiaza porumbul. Este prezenta si o mare varietate de legume specifice locului geografic. Condimentele felurite, plante aromatice autohtone sau de “import”, au si ele un rol important in desavarsirea gusturilor deosebite ale mancarurilor. Carnurile au proveniente diverse. Suine, bovine, ovine sau caprine toate asteapta cuminti sa le vina randul. Este apreciata si carnea de peste sau de vanat. Zona geografica in care se gaseste arealul este propice cultivarii multor soiuri de fructe. Struguri, mere, prune, nuci si inca multe altele fac deliciul umpluturilor din deserturi sau sunt consumate in stare proaspata.

mamaliga img1
Preparate traditionale
Dintre preparatele traditionale se detaseaza mamaliga. Galbena, vartoasa sau mai moale, bogata si foarte gustoasa ea insoteste o friptura la gratar de porc, vita sau pasare, o pereche de carnaciori fripti sau, preparate ceva mai usoare precum lactatele, branza etc. Salata de peste este un antreu deosebit. Borsurile atat de apreciate de orice consumator, fac deliciul meselor de zi cu zi, dar si a celor festive. Tochiturile savuroase sunt in sine o desfatare suprema a simturilor. Cu o mamaliguta aproape si un pahar de tarie inainte pentru a deschide calea aromelor care insotesc un pahar cu vin, tochitura moldoveneasca este si ea un punct de referinta in cartea de vizita culinara a unui basarabean. De la masa nu poate fi uitata sarmaua. Cu carne tocata sau maruntita de porc invelita in foi de varza acra ori vita de vie, in oale impanate cu afumatura si servita cu smantana, sarmaua atrage ca un magnet in bucatarie. Mesele moldovenilor basarabeni se termina aproape de fiecare data cu o gama diversificata de patiserie dar si cu multe alte dulciuri. Includem aici minunatele gogosi, mai bine spus un fel de gogosi, invartite cu umpluturi de carne sau de legume, foarte gustoasele mule sau, deja putin spus, celebrele poale in brau, placintele care incheie un ospat.
Bauturi
Cultura vinului in Basarabia are o indelungata istorie, aprecierile pozitive de-a lungul timpului perpetuand traditia si pregatind viitorul printr-un prezent personalizat. Multipremiate la diverse concursuri internationale de gen, vinurile cu arome si buchete imbatatoare se deosebesc de altele prin parfumurile unice care umplu narile. Podgoriile si cramele nu sunt numeroase dar au rod bogat. Pe langa vin, basarabenii savureaza cu placere si o bere buna sau o bautura spirtuoasa de cele mai multe ori manufacturiata.
Cu bucatari care stiu sa dea gust mancarurilor dar si cu pasiune pentru decoratiuni, Basarabia, o tara mica, a reusit sa se faca remarcata prin frumusetea oamenilor, prin inteligenta lor, dar si prin traditiile culturale atat de colorate, printre ele aflandu-se si cea gastronomica.

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image