Dieta de iarna

Iarna, anotimpul zapezilor si al derdelusului, este foarte ofertant in mancaruri consistente. Sarbatorile de iarna sunt sinonime cu mesele imbelsugate, pline de bunatati prajite sau la cuptor care sunt inundate practic de grasime animala dar si de zahar si paine. Este adevarat ca datorita temperaturilor coborate, pentru a reechilibra balanta, corpul are nevoie de un surplus de grasime. Totusi, aceasta stare de fapt era valabila cu mult timp in urma atunci cand conditiile de trai erau precare. Astazi suntem bine apapostiti in casele noastre confortabile, iar pentru iesitul afara dispunem de imbracaminte adecvata. Sau poate ca datorita acestor cauze lasam miscarea pe ultimul loc si grija pentru corpul nostru intr-o permanenta amanare? Chiar daca acest sezon nu este prielnic fructelor si legumelor proaspete direct din gradina si nici miscarii in aer liber, trebuie sa pastram acelasi numar de kilograme de care vara suntem foarte multumite. Abundenta de fructe si legume sub toate formele

fructe si legume iarna

Chiar daca cele mai importante surse de vitamine si minerale nu se gasesc in totalitate in stare proaspata, din regimul alimentar zilnic nu trebuie sa lipseasca nici fructele si nici legumele. Fie ca vorbim de cele conservate in casa sau de cele congelate cumparate din aproape orice market, acestea isi aduc aportul la sanatatea si la silueta noastra. Chiar daca uneori pretul nu se justifica decat din punctul de vedere al profitului, la supermarketuri se gasesc si astfel de produse in stare proaspata. Pe tarabele pietelor de cartier se gasesc radacinoase – morcovi, telina, sfecla – dar si mere. Gatite in toate felurile, fierte in apa sau la abur, coapte in cuptor sau pe gril, aromatizate cu diverse plante acestea devin delicatesele noastre accesibile. Carnea este necesara dar nu obligatorie. Cea mai cunoscuta sursa de proteine este carnea. Corpul, pentru o buna functionare, are neaparata nevoie si de astfel de elemente nutritive. Pentru a profita de aportul de proteine din carne nu este insa nevoie sa mancam si grasimea, daca vorbim de carnea de porc. Aceasta poate fi indepartata usor cu un cutit inainte de gatire fara a schimba semnificativ gustul preparatului. In ceea ce priveste procentul de grasime din carne, cea de pasare este cea mai recomandata. Fie ca este vorba de pui sau de curcan, indepartarea pielii, indiferent de modul de gatire, este un lucru bun pe care il putem face pentru corpul nostru. In afara de carne, alte surse de proteine sunt ciupercile, fasolea sau soia.

Hidratare si miscare

Orice dieta, pe langa alimentatie, mai are doua componente cheie. Acestea sunt hidratarea si miscarea. Iarna, senzatia de sete nu este atat de prezenta ca vara. Cu toate astea corpul trebuie hidratat. Motivele principale constau in faptul ca lichidele sunt de ajutor in procesul de digestie si, pe langa hidratarea celulara creierul are nevoie de minim douazeci de procente din apa bauta pentru a da randament in operatiile pe care le face. Pentru o hidratare buna corpul are nevoie in primul rand de apa care daca este mineralizata cu atat mai bine. Sucurile de fructe sau legume, desi este preferabila consumarea acestora intregi, sunt bune si ele. Nu sunt recomandate bauturile carbogazoase si alcoolul. In ceea ce priveste miscarea, daca mersul la sala este un efort prea mare, mersul pe jos in pas vioi pana la serviciu sau macar doua statii de autobuz ar putea fi o incercare multumitoare.

Uitati de ascensor.

Nu evitati urcatul si coboratul scarilor. Daca vremea o permite, cu un echipament adecvat, o plimbare de douazeci de minute dus si alte douazeci intors are si ea meritele ei in mentinerea sau redobandirea siluetei.

Interdictii

Totusi, cuvantul are conotatii mult pre puternice pentru astfel de recomandari. Reducerea cantitatilor de paine, de dulciuri, chiar si cele de casa, renuntarea la fumat si consumul ocazional de alcool sunt pana la urma recomandari care pot fi imbratisate cu caldura sau care pot fi ignorate cu seninatate. Efectele oricarei diete sunt temporare. Pentru ca acestea sa devina permanente este nevoie de schimbari profunde de alimentatie, schimbari care sa conduca la un nou regim de viata.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image