Bucataria franceza este recunoscuta peste tot in lume deoarece in Franta produsele alimentare si procesul de gatire al lor este tratat drept o forma de arta, iar francezii se mandresc cu crearea unor feluri de mancare care sunt delicioase si nu foarte usor de uitat.
Franta mai este renumita si pentru bucataria extravaganta, motiv pentru care aceste preparate au devenit populare in toata lumea. Francezii considera ca produsele alimentare inainte de a fi mancate ar trebui savurate, savurate si iar savurate pentru a simti in deplinatate aromele caracateristice.
Istorie
Cresterea in importanta a gastronomiei a coincis cu cresterea culturii franceze dupa Revolutia Franceza. In timpul domniei lui Napoleon acest subiect nu a fost tratat cu o mare seriozitate in afara tarii, insa mai tarziu primul restaurant cu specific a fost deschis de M. Boulanger in jurul anului 1765. Dragostea pentru alimente a determinat aparitia a numeroase carti si tratate filososfice despre “gourmandism” dupa 1900, tot acum tendinta cunsocuta sub numele de “haut cuisine” luand amploare.
Ingrediente specifice
Bucataria franceza foloseste cateva ingrediente cheie in aproape toate preparatele, acestea oferind gustul distinctiv si plin de savoare al mancarurilor cu specific francez. Uleiul de masline, otetul, mai ales otetul rosu extras din vin, mustarul iute cel mai popular fiind desigur cel de la Dijon, nucsoara, ceapa, usturoi, unt si faina, ultimele trei amestecate adesea impreuna intr-un “Roux”.
Branzeturile
Branza este alimentul cu cea mai mare popularitate din Franta. Aceasta tara detine peste 400 de tipuri de branza si produce anual cea mai mare cantiate de branza comparativ cu alte tari. Un platou cu branzeturi servit la o masa normala va contine cel putin trei feluri de branza, iar cele mai populare tipuri raman Camembert, Roquefort si Brie.
Vinurile
Franta produce anual sute de soiuri de vinuri aici fiind si locul unde a luat nastere sampania. Fiecare regiune a tarii produce propriul vin distinct. Vinul este o parte vitala din servirea mesei, de cele mai multe ori avand aceeasi importanta ca si hrana. Vinul de Pays se distinge prin mai multe soiuri specifice fiecarei regiuni. AOC, sau denumirea data pentru originea controlata se mandreste cu cea mai buna calitate a vinului francez.
Tipuri de preparate specifice Frantei
Clatite, quiche si omlete
Crepes sunt un tip de clatite foarte subtiri ce sunt facute din oua, faina si lapte. Pot fi servite ca aperitiv, antreu sau desert, totul depinzand de umplutura.
Un quiche este un fel de mancare ce se prepara la cuptor si contine oua, lapte sau smantana, sunca si branza.
Omletele sunt foarte populare, sunt facute din oua si umplute cu diferite tipuri de carne, legume sau branza.
Sufleuri si pateuri
Un souffle este un fel de mancare usoara, pufoasa, facuta din albusuri batute spuma si galbenusuri. Ele pot fi servite ca fel principal in acest caz fiind completate cu carne sau branzeturi sau ca desert alaturi de diferite umpluturi pe baza de fructe.
Pateurile reprezinta un amestec de carne tocata si legume preparate si servite int-o forma tartinabila, pe un biscuite sau o bucata de paine proaspata. Adesea sunt condimentate cu diferite ierburi si servite alaturi de un pahar cu vin.
Melci
Poate pentru multi dintre noi ideea de melci nu suna prea apetisant. Insa odata gatiti acestia ofera un nou sens bucatariei. Pentru ca melcii sa fie deliciosi crucial este sosul cu care sunt serviti.
Picioare de broasca
Picioarele de broasca au gust de carne de pui, tocmai din acesta cauza sunt foarte populare. Preparate in stil clasic acestea sunt foarte gustoase. Date prin faina si ou optional si apoi prajite in baie de ulei si servite cu usturoi tocat sunt extrem de apetisante.
Etichete: branzeturi, bucataria franceza, mancare franta, pateuri frantuzesti, preparate frantuzesti, specialitati franta, vin frantuzesc







Leave a Reply