Cunoscuta de botanistii dedicati drept Lens Culinaris, lintea este o planta erbacee anuala de la care se folosesc cu precadere semintele, aflate in mod natural in teci precum fasolea sau mazarea. In medicina traditionala chinezeasca planta de foloseste in totalitate – radacina, tulpine, frunze, flori si seminte – atat pentru uzul intern cat si pentru cel extern. Cunoscuta si apreciate inca din antichitatea timpurie, lintea este originara din Orientul Mijlociu insa a fost rapid aclimatizata in toate zonele unde se practica si se practica agricultura sau legumicultura. Trecand aproape neobservata in bucataria noastra moderna, aceasta leguma este o surpriza foarte placuta in farfurie.
Verde, rosie (sau portocalie), neagra sau maro lintea are un usor gust de nuca si este destul de fainoasa. Dintre toate cele mai apreciate sunt lintea verde si rosie datorita faptului ca in timpul procesului de gatire isi partreaza cel mai bine forma si textura. In alta ordine de idei, in zona Americii de Sud si a Mexicului cel mai apreciat fel de linte este cel negru. Pentru a putea fi consumata, ea trebuie neaparat fiarta in prealabil. Dupa fierbere poate fi adaugata in combinatia preferata de legume pentru salata, poate fi servita ca atare doar cu un adaos de ulei (ideal ar fi de masline) si zeama de lamaie, se preteaza foarte bine la supa sau poate fi ingredientul principal intr-o mancare scazuta. In plus, este foarte versatila in sensul ca permite asocierea cu majoritatea condimentelor sau a ierburilor aromatizante, asociere care chiar este recomandata.
Dar de ce este atat de apreciata lintea inca din cele mai vechi timpuri? Supusa unor analize chimice de data recenta, avand in vedere „vechimea” ei, lintea si-a dezvaluit adevaratul bagaj nutritional. Continutul de proteine este comparabil cu cel al carnii, carnea fiind considerata cea mai importanta sursa de proteine. Cantitatea de fibre solubile si insolubile este semnificativa. Fibrele solubile scad nivelul colesterolului din sange si incetineste absorbtia zaharului, iar fibrele insolubile isi dovedesc eficienta in prevenirea unor afectiuni ale sistemului digestiv. Sursa importanta de vitamine, mare parte din complexul B, vitaminele C, A sau E, minerale si saruri aceasta leguma deosebita ajuta organismul sa functioneze cat mai bine si ii ofera acestuia un plus de energie curata si sanatoasa. Datorita ei corpul uman beneficiaza de se o crestere si intarire a masei musculare dar si o protectie sporita in fata radicalilor liberi. Ca sa facem un rezumat al beneficiilor consumului de linte in ceea ce priveste aspectul medical, micile seminte ale lintei ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace, a celor digestive si a diferitor tipuri de cancer.
Privita doar ca aliment, Lens Culinaris este deosebit de satioasa si de hranitoare devansand la acest capitol fasolea sau mazarea. Dintre legume, luand in consideratie toate cele continute, gustul si aspectul putem situa lintea pe locul doi la foarte mica distanta de soia, o alta leguma deosebita. Tocmai datorita acestor proprietati, lintea nu ar trebui sa lipseasca din dieta unui vegetarian sau a unei persoane preocupata de numarul de kilograme avut. Pentru ca pe cat este de bogata in nutrienti esentiali unei alimentatii sanatoase pe atat este de saraca in calorii.
Uneori uitata, alteori ignorata una dintre cele mai hranitoare si mai sanatoase legume incepe incet incet sa recastige terenul pierdut de-a lungul atator ani de anonimat. Poate ca deprecierea i se datoreaza vechilor greci care o considerau a fi un aliment demn de patura saraca. Sau poate a lipsei unui „lobby” adecvat calitatilor ei. Oricum ar fi fost in anii trecuti, astazi lintea incepe sa isi faca loc in bucataria multor gospodine. Si acesta nu-i un lucru rau ci din contra!
Etichete: lintea, lintea rosie, lintea verede, propietati linte, retete ci linte


Leave a Reply