Alimentatia si raceala

Riscul de aparitie al unor simptome precum febra, tusea sau congestia nazala este mult mai mare in acest sezon decat in restul anului. Fie ca este vorba doar de o simpla raceala sau de o gripa severa disconfortul resimtit la nivelul intregului organism este destul de pronuntat. Pentru a evita astfel de neplaceri avem la indemana doua cai de atac. Una dintre acestea consta in urmarea unui tratament adecvat recomandat de catre medicul de familie sau cel de specialitate inca de la inceputul afectiunii, primele semne, sau apelam la farmacia din camara in care pastram o serie de alimente care ne ajuta sa prevenim astfel de afectiuni sau chiar sa le tratam.

Alimentele recomandate in astfel de cazuri nu sunt altceva decat alimente obisnuite dar, care luate in anumite combinatii, intaresc sistemul imunitar si alimenteaza organismul cu diferiti nutrienti esentiali in lupta cu virusii sau alte micro-organisme care ne pot aduce serioase neplaceri. Dieta antiraceala este usor de tinut si nu are contraindicatii aproape de nici un fel. Ea de adreseaza tuturor categoriilor de oameni indiferent de varsta, sex sau culoarea pielii. Credem ca suntem in asentimentul general cand afirm ca o masa sanatoasa este mult mai gustoasa decat un pumn de pastile. Dar sa vedem mai in detaliu despre ce vorbim.

Raceala

Supa de pui poate fi coniderata un panaceu atunci cand vorbim despre raceli. Enzimele pe care le elibereaza carnea si oasele de pui prin fierbere impreuna cu legumele care completeaza acest preparat, pe langa gustul deosebit contibuie decisiv la limitarea daunelor cauzate de aceste afectiuni. Un tips util: inainte de a incepe sa mancati o portie de supa fierbinte de pui adaugati putina zeama proaspata de lamaie si faceti cateva inhalatii usoare.

Carnea rosie slaba, preferabil de vita, cea de peste sau fructele de mare sunt importante surse de fier, element care este indispensabil unui sistem imunitar puternic. Un alt microelement necesar unei stari de sanatate optime a intregului organism este zincul care si el se gaseste in cantitati semnificative in carnea recomandata.

Pestele gras – ton, somon, macrou – are un continut ridicat de acizi de tip Omega (3, 6, 9) necesari si ei in preventia racelilor, gripelor precum si a altor afectiuni.

De mare ajutor in prevenirea si combaterea starilor febrile cauzate de raceala si de gripa sunt legumele si fructele. Acestea au un continut ridicat de vitamine si minerale care au un rol important in pregatirea intregului organism pentru lupta contra virusilor si infectiilor de orice fel dintre legume se evidentiaza:

Usturoiul, poate cel mai puternic antibiotic si antioxidant natural contine alicina, o substanta uleioasa care reprezinta un compus de tip forte in combaterea starilor de raceala si gripa.

Ardeiul iute care prin capsaicina, un compus ce ii ofera acestuia caracteristicile care il deosebesc de alte legume, fluidizeaza mucusul eliberand in felul acesta caile nazale. Consumul regulat de ardei iute ajuta nu numai in starile de raceala si gripa ci si in preventia altor afectiuni.

Un alt tip de ardei, de data aceasta ardeiul gras, este si el folositor in caz de raceala si gripa. Daca in alimentatia obisnuita el este folosit pentru gustul deosebit, in starile febrile el contribuie la cresterea semnificativa a cantitatii de vitamina C.

Ghimbirul, o radacina originara din Asia, este un tonic general. In cazul racelilor, consumul de ghimbir reduce semnificativ disconfortul cauzat de durerile in gat si a celor musculare. Crud sau sub forma de ceai calmeaza tusea. In plus, aceasta planta este si un sedativ usor. Prin consumul sau somnul nu va mai fi o problema.

Piperul negru este un condiment des folosit pentru aromatizarea diferitor preparate culinare. Datorita piperinei, substanta pe care o contine, acesta scade temperatura si calmeaza durerile.

Dintre fructe, citricele sunt cele mai apreciate. Continutul ridicat de vitamina C din pulpa si uleiurile eterice din coaja recomanda aceasta categorie de fructe.

Prezentarea produselor alimentare care aduc beneficii substantiale organismului uman in lupta cu raceala si gripa ar putea continua, insa noi ne-am oprit asupra celor mai importante. O alimentatie corecta, bogata in produse naturale si, pe cat posibil, consumate in stare cruda ne poate scapa de efectele racelilor de sezon si a gripelor intr-un mod eficient.

Etichete:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image