Avocado – unul dintre cele mai sanatoase fructe

Unul dintre cele mai neobisnuite fructe existente, avocado este un aliment de baza pentru multe culturi din intreaga lume deoarece contine un nivel ridicat de vitamine, minerale si grasimi mononesaturate. In ultimii ani avocado a inceput sa castige popularitate, fiind folosit tot mai des in toate colturile lumii. Un avocado da un plus de aroma oricarui fel de mancare preparata, fapt care il face o sursa valoroasa de hrana sanatoasa pentru milioane de oameni.

Istorie

Arborele de avocado a fost descoperit in America Centrala si de Sud undeva intre anii 7.000 – 5.000 i.Hr. Artefacte descoperite in Mexic si Peru indica faptul ca cultivarea de avocado nu a inceput decat mult mai tarziu, in jurul anului 750 i.en. Indienii azteci apreciau fructul de avocado datorita continutului de grasime si il consumau in stare proaspata. Cand conchistadorii spanioli au ajuns in Mexic in jurul anului 1500, fructul de avocado s-a numarat printre descoperirile cele mai de pret, tot acestia fiind cei care au comercializat fructul si in alte parti ale globului.

Cultivare

Mexicul este cel mai mare producator de Avocado din lume, fiind urmat de Indonesia si Statele Unite ale Americii. Pentru a se dezvolta si rodi copacii de avocado necesita conditii climaterice subtropicale, fara temperaturi ce se apropie de inghet sau vanturi puternice si sol bine aerat. Diferite zone ale Statelor Unite, Mexic, Indonesia, Columbia, Brazilia, Chie, Republica Dominicana si Peru sunt ideale pentru a cultiva copaci de avocado.

Salata Avocado

Tipuri

Exista sute de soiuri de avocado. Insa cele mai populare tipuri cultivate in zonele respective sunt Bacon, Fuerte, Gwen, Hass, Lamb Hass, Pinkerton, Reed and Zutano. Soiul Hass este fara indoiala cel mai cultivat si totodata cel mai bine consumat datorita aromei specifice mult mai bogata.

Caracteristici

Arborii de avocado produc fructe pe tot parcursul anului. Un arbore de avocado Hass are o durata de viata mai lunga decat alte soiuri. Acest tip are forma de para, coaja este verde la inceput dupa care spre maturiate ajunge aproape neagra. Un fruct nu se coace in copac, odata ajuns la maturitate se desprinde din copac, trebuie cules si lasat cateva zile sa devina bun de mancat.

Miezul de avocado este de culoare galben-verzuie sau galben si are un continut ridicat de grasimi mononesaturate, un lucru foarte neobisnuit pentru un fruct. In momentul in care este expus la aer, adica miezul este desprins de coaja trebuie consumat destul de repede deoarece oxideaza si incepe sa devina maro. Pentru a preintampina acest fapt puteti stropi miezul imediat dupa ce este scos cu zeama de lamaie.

Cu o textura cremoasa si un continut bogat in vitamine, avocado este un plus frecvent adaugat in salate, sandvisuri, sushi si sosuri. Poate cel mai cunoscut fel de mancare preparat din avocado ramane popularul guacamole. Acest fel de mancare dateaza inca de pe vremea aztecilor si este un preparat simplu dar savuros facut din piure de avocado, sare, ceapa, rosii si ardei iute. Acest preparat poate fi servit cu aproape orice, insa populare raman chipsurile de cartofi sau cele de tortilla calde.

Dimensiune

Un copac de avocado matur masoara intre 20 si 30 metri inaltime si dureaza intre patru si sapte ani pana produce primul fruct. Un copac de avocado care a inceput sa produca ajunge sa dea in jur de 150 de fructe pe an. Un fruct de avocado, soiul Hass, este considerat a fi bun de consumat in momentul in care canatreste intre 5 si 12 grame

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image