Bucataria Germaniei

Bucataria Germaniei a evoluat de-a lungul secolelor dupa ce a fost influentata de alte culturi, schimbari politice si de regiunile care compun tara, dar ingredientele de baza s-au pastrat de-a lungul anilor, si astazi fiind puternic resimtite. Alimentele de baza, adica cele care definesc aceasta bucatarie sunt carnea, cartofii si varza, dar, au fost acumulate si diferite condimente si caracteristici ale bucatariilor, precum cea asiatica, mediteraneana si franceza. In cultura germana bucatele traditionale au un loc aparte, sosuri, arome puternice si alimentele preparate in casa pastrandu-si valoarea.

Regiuni

Se stie ca Germania este impartita in mai multe regiuni denumite din punct de vedere geografic “land-uri”. Fiecare land are un specific culinar. Alimentele cultivate in anumite regiuni au devenit parte integranta din dieta germanilor. Agricultura este cea care controleaza mediul gastronomic deoarece este puternica si ofera numeroase posibilitati si alternative: grau, orz, conopida, varza, rosii, ceapa, castraveti, broccoli sunt doar cateva tipuri de legume puternic cultivate pe pamanturile Germaniei.

Leipziger-Allerei

Turingia este ce-a de-a doua cea mai mare regiune impadurita din Germania. Acest loc ofera un vanat abundent, pe suprafata acesteia existand mai multe rase de cerb, mistreti, rate, iepuri si fazani, precum si un sol umed si bogat in numeroase proprietati nutritive ce ofera bogate culturi de ciuperci si fructe de padure.

In regiunea Saxonia-Anhalt, cerealele sunt abundente, pescuitul este practicat mai ales pe raul Elba, dar, exista, de asemenea si o mare varietate de branzeturi produse aici.

Alimente de baza

Legumele si carnea reprezinta alimentele de baza ale bucatariei germane. In ceea ce priveste carnea, tipuri precum cea de porc, vita si pasare (pui, rata, curca, gasca), alaturi de vanat (iepure si mistret), sunt alimente ce se gasesc foarte des pe mesele germanilor.

Pstravul si heringul proaspete, murate sau afumate au mare popularitate aici, alaturi de somon si ton consumate in stare proaspata.

Legumele cum ar fi spanac, fasole, broccoli, sau varza, sunt adesea servite cu un sos de smantana, numit hollandaise, sau intr-o tocana sau supa. Taieteii de casa sunt utilizati adesea drept garnitura, dar sunt mult mai grosi decat cei produsi in Italia si au denumirea de spaetzle. Nu trebuie uitate nici galustele de cartofi si ravioli.

Painea este consumata in cantitati generoase, preferata fiind cea din cereale integrale sau cu diferite seminte adaugate in compozitie, precum nuci, floarea soarelui, susan, mac sau fructe uscate.

Mirodenii si condimente

Cele mai multe preparate germane sunt condimentate din belsug cu piper negru. Plante comune folosite sunt arpagic, piper negru, patrunjel, cimbru, chimen si boabe de ienupar. In bere sau deserturi scortisoara si nucsoara sunt des utilizate. Celebrii carnatii sunt preparati utilizand busuioc, salvie si rozmarin.

Mustarul este foarte des intalnit aici si are arome puternice, dulce, picant, sau cu lamaie. Hreanul este de asemenea intens consumat, uneori in combinatie cu mustarul. Usturoiul a inceput sa devina din ce in ce mai popular in ultimii ani.

Deserturi si bauturi

Prajiturile si tartele preparate cu fructe proaspete sunt populare in Germania, in special cele cu fructe de padure, mere si prune. Gogosi fara gaura si umplute cu diferite preparate se gasesc cu preponderenta in fiecare casa, alaturi de Eierkuchen, clatite subtiri, mari si servite cu gem, bacon, branza sau carne tocata. Budinca de fructe cu stafide si fructe de padure, asezonata cu smantana reprezinta un desert foarte apreciat.

In categoria bauturilor, berea ramane cea mai populara. Este intotdeauna de calitate si se gaseste in foarte multe sortimente, incepand cu cea fructata pana la cea neagra. Vinul provenit din zona Rin este deosebit, iesind in evidenta datorita dulcetii. Cafeaua ramane un alt sortiment de bautura preferat printre germani.

Mancaruri traditionale

Goulasch este o tocana ce contine carne de vita, porc, ceapa si ardei, fiind servita cu cartofi sau taietei;

Erbsensuppe – supa de mazare sau cartofi servite cu carne de vita si bucatele de carnati;

Leipziger Allerei, o supa groasa facuta dintr-o combinatie de legume, cuburi de cartofi si bucati de carne de vita;

Wiener Snitel unul dintre tipurile de mancare populare si in afara Germaniei. Este format din felii subtiri de carne de vita date prin ou si pesmet, parajite in ulei si servite cu cartofi prjaiti si salata.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image