Bucataria irlandeza

Irlandezii, popor insular localizat in nord-vestul Europei, au fost greu incercati de cursul evenimentelor sociale si istorice. Clima destul de aspra in care traiesc i-a format ca un popor aspru si bataios. Munca grea pe care au trebuit sa o depuna pentru a supravietui in conditii de multe ori neprielnice a condus, inevitabil, la formarea unor obiceiuri culinare robuste. La dezvoltarea acestor obiceiuri au contribuit din plin si feluritele bauturi puternic alcoolizate cu care irlandezii se destind dupa o saptamana grea.

Ingrediente principale

Dupa o lunga perioada de absenta de pe harta gastronomica a lumii, irlandezii forteaza intrarea in elita acestei lumi cu savuroasele fructe de mare de buna si foarte buna calitate dar si cu reinterpretari inedite ale preparatelor traditionale, interpretari realizate de catre chefi scoliti in mari culturi gastronomice precum cea franceza sau italiana.

Paine irlandeza

A doua jumatate a secolului al XVIII-lea a reprezentat o revolutie in bucataria irlandeza prin introducerea cartofului ca si cultura de masa. Acum este momentul cand terciurile de cereale – graul, orzul sau ovazul fiind principala sursa – au cedat locul de favoritele meselor in favoarea tuberculilor atat de gustosi si de hranitori. Celelalte legume de baza precum varza, mazarea, morcovii sau fasolea sunt si ele prezente in felurile de mancare care incanta irlandezul de rand cu mirosul si gustul lor. Carnea de vita, de porc, de oaie sau de pasare au jucat un rol foarte important in preferintele culinare ale acestor oameni greu incercati. Faptul ca irlandezii sunt locuitorii unei insule ar fi fost practic imposibil sa nu guste din cele oferite de apele marilor si ale oceanelor, in conditiile in care costurile acestor produse erau si inca mai sunt dintre cele mai reduse. In zonele de coasta, mai ales, pestele si celelalte bunatati acvatice se regasesc printre preferatele ospetelor sau ale meselor obisnuite.

Feluri de mancare traditionale

Patrunzand in bucataria unui muncitor sau functionar irlandez constatam ca felurile de mancare su difera prea mult ca preparare si ca gust ca cele intalnite in bucatariile vecinilor britanici. Doar micile secrete fac diferenta. Si ce diferenta.

Irish stew este una din ciorbele traditionale ale Irlandei. Cu carne de vita sau de miel din abundenta insa fara bulion, aceasta ciorba mai are in compozitie legumele numite generic zarzavat de ciorba. De la un pranz irlandez tipic nu poate sa lipseasca celebra pasine fara drojdie numita soda bread. Cu lapte batut si praf de copt ca agenti de crestere, cu faina integrala de grau dar si din alte cereale, aceasta paine deosebita poate fi intalnita pretutindeni. In magazinele de cartier, in supermarketuri, in restaurante sau in orice gospodarie esti intampinat de mirosul ademenitor de astfel de paine calda. Foarte apreciate sunt si chiftelele, in care carnea a fost inlocuita cu cartofi, numite boxty.

Nu putem sa trecem cu vederea celebrul mic dejun irlandez atat de bogat in calorii si atat de suculent.

Mic-dejun-traditional-din-Irlanda

Servit in fiecare dimineata inainte de inceperea unei zile foarte grele la muncile campului, in mina sau in topitorie, acesta asigura energia atat de necesara. Ouale ochiuri alaturi de doi carnaciori, doua felii de bacon deasupra unei linguri generoase de fasole, doua ciuperci prajite si o jumatate de rosie, toate insotite de o portie de budinca si o cana de cafea sau de ceai este servit astazi mai mult turistilor infometati de senzatii tari.

Bauturi

Poate cea mai populara bautura din Irlanda este berea Guinness. O intreaga istorie mai mult sau mai putin spumoasa, asta depinde de fiecare povestitor, sta in fiecare pahar de bere Guinness. Localnicii sunt atat de indragostiti de berea lor incat o folosesc si la prepararea anumitor feluri de mancare. La fel de apreciat este si whisky-ul. Insa un irlandez nu va refuza niciodata un pahar de vin sau de ceai.

Bere Guinness

Dupa cum am vazut, bucataria irlandeza este una nu tocmai usoara. Plina de mancaruri suculente, apetisante dar grase si purtatoare de multe calorii ea isi delimiteaza singura aria de intindere. Ce merita cu adevarat incercat este un pahar de Guinness rece!

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image