Bucataria Italiei

Adanc inradacinata in traditiile romane, bucataria moderna a Italiei nu a uitat vechile retete, dar a renuntat la festinurile fastuoase in favoarea unei farfurii de paste.

Bucataria italieneasca este una dintre cele mai cunoscute bucatarii din lume. Pastele, risotto si pizza sunt savurate pe intregul Glob, impreuna cu sunca italieneasca (prosciutto) si Mozzarella. Branzeturile merita atentia noastra deoarece sunt printre cele mai bune din lume. Parmezanul, Mozzarella, Mascarpone si Gorgonzola au personalitati si gusturi distincte, imposibil de confundat cu alte branzeturi. Pestele este pregatit intr-o multitudine de moduri ce reflecta bogatia de ingrediente. Umplut cu stafide si migdale (à la sicilienne), servit cu sos de lamaie si ulei de masline sau copt cu bacon si sos de rosii, pestele ramane un ingredient cheie.

Orez si paste
Pentru cei care iubesc pilafurile si pastele, bucataria italieneasca este un adevarat izvor de inspiratie. Ierburile aromate ca busuiocul, cimbrul, salvia si oregano sunt folosite pentru a aroma felurile de mancare cu orez si paste. Boabele de orez absorb orice aroma vrem sa le oferim noi, de aceea le putem fierbe cu supa de pui sau sofran. Sunt folosite si ca umplutura pentru rosii sau ardei, iar cand sunt condimentate cu usturoi si busuioc devin o garnitura perfecta pentru peste sau fructe de mare. Pastele italienesti au capatat o reputatie internationala, iar cel mai edificator argument este faptul ca cele mai multe restaurante din Bucuresti au specific italienesti. In Italia, pastele sunt servite ca un prim fel de mancare. Servite cu sos de rosii si carne tocata sau cu ulei de masline si usturoi, pastele raman unul dintre cele mai populare mancaruri de pe intregul Glob.

Specialitati regionale
Principala atractie a bucatariei italiene moderna este calitatea si varietatea ingredientelor. Din acest motiv adevaratele specialitati ale bucatariei italienesti sunt regionale sau chiar locale. Nu cu mult timp in urma, bucataria din Nord, cu untul si orezul sau, era separata de bucataria din Sud, pamantul uleiului de masline, al pastelor si vinului Marsala. Locuitorii Toscanei au fost cei care au creat legatura dintre Nord si Sud cu uleiul de masline extra virgin si vinul Chianti. Desi acum se mananca pizza in partea de Nord a tarii, iar polenta si risotto sunt mancaruri des pregatite in Sud, bucatariile regionale sunt la fel de puternice.

Dulciurile italienesti
Fursecurile cu migdale numite cantucci, cozonacul panettone si cassata Sicilliana (pandispan cu crema de ricotta si fructe confiate sunt doar cateva dintre deserturile pregatite in Italia. De masa  Craciun, in afara de panettone, se mai gaseste si panforte. Pregatit din migdale, alune de padure si nuci, acest desert este aromat cu fructe confiate si condimente (coriandru macinat, cuisoare si scortisoara).

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image