Bucataria marocana

Situat in nord-vestul Aficii, Regatul Marocului se mandreste cu una dintre cele mai luxuriante bucatarii din lume, gusturile comune formand impreuna cu cele exotice un melanj plin de culoare si de arome. Cu o istorie datata inca din vremea fenicienilor triburile berbere si-au pastrat esentele culturii in fata mai multor valuri de alte culturi din care au pastrat doar ce a fost mai frumos. Cea mai puternica dintre acestea a fost cultura araba. In multe aspecte ale vietii cotidiene influentele evreiesti, franceze sau spaniole contribuie subtil la ceea ce este Marocul de azi. Influentele se fac simtite foarte pregnant in bucatarie. Pe un fond berber si arab, in bucatariile regale din Fez sau Rabat, in restaurantele mari sau mici din marile orase sau din statiunile estivale precum si din bucataria fiecarei gospodarii preparatele foarte aspectoase si deosebit de gustoase gadila toate cele cinci simturi ale oricarui calator.

Bucatatia Marocana

Alimente de baza

Fiind o tara musulmana, alcoolul si carnea de porc sunt interzise cu desavarsire. Sunt folosite in schimb toate celelalte tipuri de carne: vita, oaie, pasare. Datorita faptului ca vestul tarii este udat de apele Atlanticului necesarul de peste si fructe de mare este asigurat din plin. Clima variata, de la influentele subtropicale pana la aerul rarefiat si racoros al muntilor, da nastere unor culturi de cereale, legume si fructe bogate si variate.F Grau, porumb, ceapa, rosii,masline, lamai, smochine, prune sunt doar cateva exemple de astfel de produse. Ierburile aromatice, la fel ca oriunde in lume, sunt atent cultivate sau cresc spontan. Patrunjelul, busuiocul, coriandrul sau mararul dau savoare si gust mancarurilor de zi cu zi sau gatite cu ocazia sarbatorilor. Un loc deosebit il ocupa menta. Folosita pentru aromatizarea mancarurilor, cel mai des folosita este in prepararea ceaiului. Cu un ritual asemanator celui chinezesc, servirea ceaiului de menta este o arta in sine. Multe dintre condimentele folosite in bucataria marocana sunt locale, dar la fel de multe sunt aduse din alte tinuturi, Marocul situandu-se pe Drumul Mirodeniilor, ruta ce lega extremul orient de Europa inca din secolele de demult. Scortisoara, chimion, curcuma, anason, susan, ghimbir, piper de Cayenne, negru verde sau alb, toate imbogatesc preparatele marocane cu arome deosebite dandu-le un aer desprins parca din povestile Seherezadei.

Bucatatia Marocana

Tajine si cuscus, emblemele culinare ale Marocului

Vasul numit tajine, in care au gatit si din care s-au hranit de-a lungul secolelor berberii marocani, a cucerit intreaga lume datorita proprietatilor deosebite care contribuie din plin la crearea acelei armonii de gusturi fabuloase si unice. In mod traditional vasul este confectionat din lut ars frumos ornamentat si este compus din doua parti. Intr-o parte, baza, cu pereti putin inalti se pun ingredientele necesare iar a doua parte, capacul, de forma conica pentru a lasa aerul sa se distribuie uniform pe toata suprafata mancarii, se aseaza deasupra. Preparatul culinar cu acelasi nume este pe baza de carne, legume, in special cartofi, si condimente. Exista mai multe versiuni sau combinatii ale acestei mancari, insa toate au ca numitor comun gustul inconfundabil.

Cuscusul este un preparat traditional intalnit mai ales in nordul Africii. Este greu de spus unde a fost prima data intalnit, insa astazi poate fi gasit atat in spatiul culinar arab cat si occidental. Este obtinut prin macinarea graului. Arta de a obtine cel mai bun cuscus a fost rafinata de-a lungul secolelor de catre femei in bucatariile nord-africane.

Mancaruri traditionale

Daca in marile resorturi chef-ii si-au luat libertatea de a reinterpreta preparatele traditionale, in casa se mai pastreaza in tehnicile si ingredientele care au facut istorie. Gatite zi de zi sau cu ocazia diferitelor sarbatori, mancarurile apetisante imbie la masa. Cuscusul, prezent aproape la fiecare masa, painea usoara asemanatoare cu lipia libaneza sau painea grea arabeasaca plina de miez aromat insotesc tocanele, ciorbele sau supele care au pus Marocul pe harta culinara a lumii. Cu bunatati precum bysteea (carne de porumbel in aluat), tagine (supa de carne si legume cu multe condimente) sau harira (ciorba ritualica bogata si aromata) stropite din belsug cu harissa, un sos picant, nici nu avea cum altfel. Ca desert, marocanii consuma atat fructe proaspete cat si produse de patiserie in care mierea, alunele, fisticul sau nucile, curmalele sau stafidele imbie prin aromele

Bucataria marocana este, dupa cum am mai spus, una dintre cele mai colorate si aromate bucatarii. Fara grija dietelor, urmasii berberilor nomazi din nordul Africii se bucura de fiecare masa, cinstind-o cum se cuvine, si incheind-o, in mod traditional, cu un ceai parfumat de menta turnat din ibice cu gatul lung impreuna cu conuri de zahar

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image