O explozie de culori, o multitudine de gusturi dintre care cel picant tinde sa le acopere pe celelalte, texturi variate. Astfel poate fi definita uimitoarea bucatarie a Mexicului. Uimitoare si totodata veche. Mostenitoare de drept a traditiilor mayase si aztece intre care s-au insinuat gusturile extrem de vii si, in acelasi timp, subtile ale colonistilor spanioli, aceasta bucatarie este un reper in bucataria mondiala. Din micile catune uitate de lume si pana in cele mai rafinate restaurante din metropola Mexico City, capitala federala a statului Mexic, bucatarii profesionisti sau amatori se joaca cu aromele si culorile pentru a face ca papilele gustative ale oricarui indraznet sa ceara imperios cel putin o revenire in acele locuri.
Influente
Chiar daca femeile, baza in bucataria mexicana, folosesc ingrediente locale pentru prepararea feluritelor mancaruri, europenii si americanii au avut si ei o contributie in crearea acestei diversitati multicolore deosebit de aromate. Pana la debarcarea spaniolilor pe acele taramuri, localnicii nu aveau inclusa in dieta zilnica orezul si carnea de vita. Un alt element, specific batranului continent este branza, introdusa pe filiera nord americana. Mexicanii nu au ramas nici ei datori si au oferit lumii minunatii precum rosiile, fasolea, dovleacul, papaya, avocado, alunele, cacao, vanilia, oregano, scortisoara sau coriandru. Schimbul a fost echitabil. Nu credeti?
Mancaruri traditionale
Podusele traditionale in cadrul acestei bucatarii sunt porumbul, fasolea si ardeiul iute. Celebra fasole mexicana are boabele colorare in rosu, negru, galben sau maro, iar ardeii cuprind toata paleta de iuteala. Nu sunt ocolite nici carnea de porc, de pui sau de curcan, fructele de mare, branza sau ierburile aromate. Cele mai cunoscute si cele mai cerute de catre turisti sunt: burrito, enchilada, tacos sau fajitas. Este vorba de diferite variante ale deja celebrei tortilla, simpla si banala lipie facuta din malai, ocazional din faina de grau, si adoptata de aproape intreaga lume. Sosurile, mexicanii considera ca acestea sunt emblematice pentru cultura lor gastronomica, contin cu precadere rosii, ardei iuti, ceapa, usturoi crude sau coapte precum si ierburi aromate dintre care se evidentiaza coriandru.
Bucatarii locale
Bucararia mexicana nu este unitara. Ea difera de la o zona la alta in functie de specificatiile geografice. In zona de nord preparatele din carne sunt foarte apreciate, pentru ca in Oaxaca porumbul sa constituie baza majoritatii mancarurilor. Yucatan-ul este puternic influentat de Caraibe, deci fructele de mare sunt des intalnite in meniuri, iar zona Veracruz este leaganul vaniliei si a feluritor ierburi.
Deserturile au si ele locul lor in meniuile mexicane. Reci sau calde, proaspete sau gatite, varietatea deserturilor aproape ca o egaleaza pe cea mancarurilor. Caramelul este servit ca atare sau in combinatie cu aluaturi dulci sau cu fructe. Mango flambat, delicioasa prajitura cu branza sau inghetata desavarsesc arta culinara mexicana. Nu trebuie uitata nici ciocolata care poate fi servita ca atare, ca bautura alcoolica sau nonalcoolica, sau ca ingredient special in sosurile servite cu carne precum si in alte retete.
Bauturi
Desi tequilla este sinonima cu Mexicul, ea avandu-si originea in regiunea Jalisco, preferata mexicanilor este berea. Cu diferite grade de alcoolizare, berea poate fi gasita sub o varietate impresionanta de marci. Bautura obtinuta din porumb fermentat este des consumata in combinatie cu alte bauturi reci. Tot porumbul se afla la baza unei bauturi numita atole care este aromata cu diverse fructe sau cu ciocolata. Mostenire a civilizatiei maya, xocati este o bautura amara si spumoasa care se fabrica din seminte de cacao. O alta bautura deosebit de apreciata de cunoscatori este celebra cafe a la mexicana. Fiarta mai mult timp intr-o oala pantecoasa impreuna cu scortisoara si cuisoare, se distinge prin textura siropoasa si un gust inconfundabil.
Etichete: arta culinara, bucataria mexicului, legume mexicane, mancare mexicana, Mexic


Leave a Reply