Bucataria Portugaliei

O bogatie aparte de culori, o vatietate foarte mare de gusturi, o multime de arome si mirosuri care pun la grea incercare simturile oricui se incumeta sa le adulmece. Vorbim de bucataria portugheza, un melanj rafinat format de-a lungul secolelor intr-un climat ofertant si un relief pe masura din subtilul aer arab, stilul mediteranean si spiritul european. Si cum la orice masa, bogata sau saraca (nu este cazul aici), ceva care sa ajute si sa imbogateasca mancarea nu poate sa lipseasca, nu putem sa nu amintim de perla ce se numeste vinul de Porto, bogat si in acelasi timp subtil si catifelat.

Ingrediente

Climatul cald, in unele teritorii chiar subtropical, aduce cu sine o varietate colorata de legume. Soarele ramas pana tarziu pe cer le da acestora o dulceata, un gust si o textura de neegalat. Cu nimic deosebite ca forma, comparativ cu legumele din aproape orice colt al lumii, ingemanarea dintre aerul marin si caldura, uneori dogoritoare alteori molcoma, a podisurilor, tomatele, vinetele, ardeii, varza sau fasolea aduc un plus de gust oricarui preparat culinar. Stapanirea unor teritorii unde o multitudine insemnata de condimente cresteau din abundenta, au adus Portugaliei cu cateva secole inaintea celorlalte tari europene nu numai averi materiale ci si stralucire in bucatarie. Astfel, piperul de toate culorile (negru, rosu, alb), scortisoara, vanilia, sofranul, ardeiul piri-piri sunt astazi cele mai des folosite condimente.

Privitor la carnuri, cea de porc este regina neincoronata a oricarei bucatarii, fie ea rurala, insulara sau urbana. In unele zone insa, cu precadere teritoriile de dincolo de mari, carnea de vita este prima in ordinea preferintelor, detronand regina continentala. Datorita accesului neingradit la ocean, pestele si fructele de mare constituie un capitol distinct si foarte bine reprezentat in arta culinara portugheza. Pregatite si preparate in multe feluri aceste doua ingrediente fac deliciul aproape oricarei mese de pranz. Asa cum carnea de porc este vedeta incontestabila printre carnuri, codul este preferatul dintre pesti.

Tehnici de gatire

Respectul pe care il au portughezii pentru familie si pentru casa se regaseste si in modul de a prepara mancarea si, implicit, de a pregati si aranja o masa. Principala masa a zilei este cea de pranz. Pe langa semnificatiile culturale pe care le are, aceasta masa trebuie sa asigure energia pentru restul zilei dar sa si dea motiv pentru o siesta cu dichis. De aceea, felurile de mancare preferate se gatesc in cuptoare, se fierb in apa sau la aburi. Legumele astfel gatite sunt preferate in detrimentul salatelor de cruditati. Ghiar daca pot constitui un fel de mancare in sine, legumele in combinatie cu carnea, prin gatire, dau o serie de produse finite consistente, suculente si eliberatoare de mirosuri care mai de care mai ademenitoare. Combinatiile sunt de multe ori surprinzatoare. Carnea de porc este cu atat mai mult apreciata daca este servita impreuna cu fructe de mare. Pestele, uscat sau proaspat, prajit, copt sau fiert este mult mai gustos daca este servit alaturi de legume aburinde. Combinatiile dintre mai multe tipuri de carne – porc, pasare, vita – si de legume – rosii, varza, fasole – sunt nu numai gustoare ci de-a dreptul inspirationale.

In ceea ce priveste deserturile, cofetaria si patiseria portugheze sunt la fel de bogate in culori si gusturi. Chiar daca nu au dat lumii retete inedite precum francezii, cofetarii si patiserii locali se mandresc cu tartele lor, cu prajiturile cremoase sau cu aluaturile dulci crocante la exterior si pufoase la interior.

Cu o bucatarie al carui gust si miros este apreciat de majoritatea gurmanzilor lumii, arta culinara portugheza poate fi apreciata atat in micile restaurante locale cat si in marile resorturi multinationale. La fel cum se intampla peste tot in lume, globalizarea bucatariei a insemnat aparitia unor gusturi noi printre cele cu traditie. Acelasi proces se petrece si in bucataria portugheza insa iubitorii de autenticitate vor recunoaste oricand o caldo verde sau un bife.

Te poate interesa si Bucataria Mexicana

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image