Ce este de fapt Rusia? Un tinut miraculos, udat de apele marilor si ale oceanelor, in sezonul rece apa, cat de sarata ar fi, se transforma intro imensitate de gheata, umbrit de munti impaduriti sau atat de plat incat linia orizontului parca se afla la saptamani distanta. Populat cu diverse etnii, care mai de care mai mandra si mai razboinica, cu traditii mai vechi decat lumea si mai bogate decat orice fel de broderie. O bucatarie care a stiut sa “fure” de la oricine a intrat in contact dar care si-a pastrat caracteristicile, cu preparate care au uimit si incantat in aceeasi masura tari, mujici sau cotropitori. Pentru ca mesele rusilor, indiferent de starea sociala, mai ales in zi de sarbatoare sunt adevarate poeme inchinate zeilor protectori ai bucatariei, ai cuptoarelor si oalelor de lut.
Aperitiv
Orice masa incepe cu un aperitiv „usor”, tocmai bun pentru deschidertea apetitului. Rusii se disting prin aperitivele bogate in carbohirati si lipide. Alaturi de traditionalul platou cu preparate din porc, la loc de cinste se afla caviarul. Suncile, pastramele, tobele, caltabosii sunt bunatatile care, spun rusii, tin frigul departe. Tot la inceputul mesei se servesc blini (clatite) umplute cu carne de porc, vita, peste, vanat si muraturi in saramura sau otet. Salata (shuba) care consta dintrun amestec de peste, sfecla, morcovi, maioneza si Pelmeni, chiftelele siberiene facute din carne tocata, condimente si ceapa cat mai multa, sunt preparate la fel de apreciate.
Supe, ciorbe, borsuri
De departe, vedeta unei mese rusesti este ciorba Schi. Bogata si foarte satioasa, aceasta ciorba contine ingrediente a caror intrepatrundere de gusturi si de arome o fac de neuitat. Varza, mazare, spanac impreuna cu o portie sanatoasa de zarzavaturi (ceapa, morcov, telina, hrean, radacina de patrunjel) alaturi de peste, carne sau ciuperci umplute cu afumatura sunt ingredientele la care se mai adauga smantana, bulion, otet si muraturi , pentru un gust cat mai bun, cu toate intra la o astfel de miununatie de ciorba. Inconfundabilul bors de sfecla rosie servirt cu o galusca mare si galbena, borsul de peste, numit si Uha, precum si Rasolknik-ul, ciorba de castraveti murati si zeama lor sunt optiunile preferate atat pentru mesele festive cat si pentru cele de zi cu zi.
In zilele toride de vara este foarte apreciat Svekolnik-ul, borsul rece de sfecla rosie, chefir si smantana, La fel de apreciate sunt si ciorbele mai usoare si supele de legume sau carne se pasare. Toate aceste zemuri sunt drese din belsug cu smantana groasa. Painea de grau si specialitatile din cereale insotesc orice masa.
Desert
Dupa o masa copioasa un desert la fel de bugat si de suculent este tot ce mai trebuie. Clatitele groase, Blini, umplute cu orice este sarat, dulce sau acru sunt continuarea fireasca a aperitivului. Dulceturi, gemuri, branzeturi, fructe, fructe de padure, peste, carme umplu interiorul acestore clatite dar si turtelor aromate. Si daca am vorbit de traditii, nu putem sa nu amintim de Pirohi. O placinta mare si groasa, care plina cu varietatile de umpluturi pentru desert sau cu peste, carne, varza, cartofi, ciuperci constituie, in sine, un fel de mancare.
Bautura
Indiscutabil, bautura nationala a Rusiei este votca. Folosita pentru ritualuri religioase sau ca medicament, in vechime, astazi votca se gaseste sub mare varietate de marci. Insa votca de casa isi parteaza gustul unic dat de graul din care se fabrica. Alaturi de votca in Rusia se mai consuma si bere, vin sau alte bauturi mai mult sau mai putin spirtoase.
Trebuie sa recunoastem ca bucataria ruseasca este una foarte grea, la propriu si la figurat. De aceea, in ziua de azi multi rusi o reneaga preferand preparatele frantuzesti sau italiene. Insa, mai ales de sarbatori, tot la traditii se intorc. Macar pentru o masa.
Etichete: bucataria ruseasca, bucataria rusiei, mancare ruseasca, mancareruseascxa, retete rusesti, specialitatea ruseasca
Leave a Reply