Adoptata din motive de sanatate, religioase sau, pur si simplu, din dorinta de a avea un corp frumos si sanatos, bucataria vegetariana este, contrar celor spuse de detractori sau de cei care se inchina „zeului” carne, plina de culoare si savoare. Intalnit in mai toate culturile gastronomice, dar mai cu seama in India, acest tip de bucatarie aduce o dulce alinare sufletului dar si beneficii semnificative organismului.
Vegetarianismul in bucatarie poate fi intalnit sub mai multe forme. Ovo-lacto-vegetarismul este cea mai peremisiva dintre acestea. Dupa cum ii spune si numele, pe langa vegetale este permis si consumul de oua, lapte si alte produse derivate din ele. In lacto-vetetarianism laptele isi aduce aportul de elemente nutritive la dieta preponderent formata din fructe si legume. Insa cea mai radicala forma a acestui tip de regim alimentar este data de vegetarianismul si frutismul pur, adica este permis consumul excusiv de vegetale si fructe. Ca o forma cu adevarat radicala de alimentatie, exista si alimentatia vegana sau raw care, spre deosebire de cea vegetariana, a eliminat aproape in intregime alimentele preparate termic.
Pentru cei care se indoiesc de utilitatea unei astfel de bucatarii, este bine de stiut ca, de exemplu, proteinele, nutrienti gasiti preponderent in carne si produse din carne, pot fi intalnite si in produse vegetale, calitatea acestora nefiind cu nimic mai prejos. Nici in ceea ce priveste celelalte grupe de nutrienti regimul alimentar vegetarian nu vaduveste organismul uman de aportul lor ci, din contra, aduce nu plus.
Dar, mai exact, ce inseamna sa fii vegetarian? Ce include acest regim alimentar? Care sunt beneficiile urmarii acestui tip de alimentatie?
Un posibil raspuns la prima intrebare ar putea suna in felul urmator: sa fii vegetarian inseamna sa consumi doar alimente de natura vegetala. Legat de acest prim raspuns este raspunsul la cea de-a doua intrebare. Regimul alimentar vegetarian include toate felurile de legume, ierburi aromatice sau nu, fructe, inclusiv cele oleaginoase, cereale, seminte, uleiuri vegetale sau provenind de la felurite fructe precum maslinele, nucile etc., dar si miere de albine. Cat despre beneficiile aduse organismului de acest tip de hrana, nu putem spune decat ca sunt multe si minunate. Printre ele regasim: dobandirea unei talii foarte atractive, un tonus fizic de invidiat, reducerea pana la disparitie a multor afectiuni datorate consumului de carne precum si un ambitus psihic care ar putea acoperii o paleta foarte larga de … „tonalitatii” pe parcursul unei intregii zile.
Aria de raspandire a modului de alimentatie exclusiv vegetal poate fi intalnita in mai toate zonele geografice. Poate cea mai reprezentativa dintre acestea este data de sudul Asiei. Din considerente economice sau religioase, din motive estetice sau de sanatate, hranirea cu alimente exclusiv vegetale este regasibila totusi pe toate continentele. Zonele cu clima tropicala sau subtropicala, zonele „afectate” de climatul mediteraneean dar si impunerile de natura religioasa, de exemplu posturile crestine, sunt tot atatea motive pentru care vegetarianismul pur sau in diverse forme ceva mai permisive este imbratisat atat de atei cat si de persoane religioase.
Gustul produselor vegetale este, de multe ori, superior celor care contin carne. Datorita dedicatiei unor persoane care cu adevarat isi doresc un gust si o textura noua in domeniul culinar, pizza, hamburgeri, carnati, iaurt, branzeturi sau aptoape orice alt fel de produs datorat in special carnii sau lactatelor poate fi consumat si de catre cei care au declarat „razboi” carnii.
La finalul acestui elogiu adus modului de viata vegetarian, putem spune ca respectul pentru celelalte vietati, pentru natura in general dar si pentru propriul corp indeamna din ce in ce mai multi oameni sa renunte la modul de viata carnivor.
te poate interesa si Bucataria Italiana
Etichete: dieta legume, dieta vegetariana, reteta cu legume, vegetarian


Leave a Reply