Nevoia si dorinta de diversificare a meniului este cea care a condus in definitiv la aparitia bucatariilor de elita de astazi. Este cunoscut faptul ca, de-a lungul timpului, pentru multi bucataria si preparatele ei a insemnat un factor necesar pentru supravietuire, interesele lor majore situandu-se pe alte paliere. Insa gusturile diferitor preparate au invins pana la urma. Intr-o situatie asemanatoare s-au gasit cei ce apartineau claselor defavorizate, dezinteresul lor fiind datorat si imposibilitatii de a-si procura multe dintre ingrediente, acestia fiind obligati sa se multumeasca cu putin sau sa dezvolte o adevarata stiinta a bucatariei sarace.
O mica istorie a cucinei povera
Cucina povera, in traducere libera bucatarie saraca, este astazi un concept ce isi are originile inca din timpurile Imperiului Roman. Atunci, ca de altfel pe tot parcursul istoriei, diferentele dintre clasele sociale erau vizibile si la nivelul bucatariei. Chiar daca numele este de provenienta italiana, bucataria saraca era intalnita peste tot. Cei avuti se desfatau cu preparate gustoase, ceilalti erau nevoiti sa se multumeasca cu putin. In felul acesta geniul celor care gateau a fost intens cultivat, obtinerea unor preparate deosebite cu ingrediente de baza fiind o adevarata provocare.
Originea italiana a conceptului “cucina povera” nu este intamplatoare. Viata grea a taranilor din Italia, mai ales din jumatatea sudica, se afla la originea termenului. Astazi, bucataria saraca este redefinita prin simplitatea data de usurinta cu care pot fi gasite cele necesare, prospetimea si calitatea acestora.
Elemente de baza
La fel ca in orice alta bucatarie, baza oricarui preparat este data de ingrediente naturale. Clima deosebita intalnita aici a permis crearea acelor preparate care au facut istorie in intreaga lume. Vorbim in primul rand de legume, fructe si ierburi de sezon. Aprecierea este totala daca acestea sunt cultivate pe langa casa si proaspat culese. Rosii, ardei, dovlecei, fasole, cirese, piersici, mere, patrunjel, coriandru, salvie si multe altele asemenea sunt printre cele mai des intalnite. Dintre cereale amintim graul, meiul sau orzul alaturi de orez. Experienta a fost cea care i-a invatat pe cei ce se ocupau si inca se ocupe cu gatitul sa puna la conservat produsele proaspete pentru perioadele de extrasezon. Carnea, ca si branzeturile de altfel, era considerata a fi produs de lux, prezenta ei fiind ingenios substituita. Cu toate astea, pestele, mai ales in zonele de coasta, era un supliment binevenit.
Si astazi tot aceste ingrediente sunt de baza, “permitandu-se” totusi prezenta catorva produse mai deosebite.
Preparate
Dupa cum am mai spus, inventivitatea a jucat un rol important in crearea unor mancaruri gustoase, aromate si pe cat posibil satioase.
Vazuta azi mai mult ca un starter, minestra (supa) avea locul ei bine stabilit. Calda (minestrone) sau rece (gazpacho) aceasta era vazuta ca ceva racoritor in timpul verilor toride sau chiar ca un pansament gastric. Este foarte putin probabil ca din meniul zilnic sa fi lipsit pastele. Un produs alimentar relativ usor de produs, feluritele tipuri de paste puteau fi asezonate cu putin ulei si usturoi, cu un sos de rosii cu putin busuioc sau in orice alta combinatie. Prinderea pestelui, fie el marin sau de apa dulce, a fost inca de la inceput o adevarata arta. Importanta sursa de proteine si alte oligoelemente, prezenta lui printre preparatele servite la o masa asigura un plus de gust dar si un anumit grad de satietate. Preparat termic prin fierbere, prajire sau coacere, gustul deosebit al acestuia este completat de o textura delicata. In functie de anotimp erau prezente pe mese tot felul de legume dar si oua sau produse lactate. Alaturi de ele fructele completeaza masa cu o savoare deosebita care este apreciata de toti. In definitiv, consumul acestor roade nu a fost sau nu este conditionat de ceva anume, pofta si placerea fiind cele ce dicteaza.
Cucina povera nu mai este de mult timp o necesitate, ea pastrand totusi un aer sobru. Preparatele sunt eliberate de tehnici complicate, ele debordand de gusturi, culori si arome deosebite. In plus, acest tip de bucatarie poate fi o optiune pentru un regim alimentar de pierdere in greutate.
Etichete: bucataria saraculuui, cucina povere, fructe, legume proaspete
Leave a Reply