Devirusarea laptopului sau calculatorului

Virusii care patrund in calculator si au rolul de a ingreuna buna functionare a acestuia se dovedesc a fi extrem de bine dezvoltati datorita algoritmului complex cu ajutorul caruia sunt conceputi. Prevenirea infectarii sistemelor desktop cu astfel de virusi se dovedeste a fi extrem de simpla la o prima vedere, numai ca lucrurile se complica in momentul in care in propriul calculator intra un virus ceva mai complex si foarte greu de detectat cu software-ul instalat in PC tocmai cu acest scop.

In general un utilizator are instalat un program ce are rolul de a detecta posibilele atacuri cu malware, insa daca acesta nu este actualizat constant protectia este egala cu zero.

De obicei exista unele proceduri simple, de bun simt pe care toata lumea ar trebui sa le utilizeze, indiferent daca se afla la locul de munca sau in mediul de acasa de calcul. De obicei este indicat sa nu deschideti niciodata un fisier ale carui origini sunt necunoscute. Aveti mare grija si la fisierele executabile, in special cele care au sufixul „exe”, utilizarea lor este interzisa chiar daca este facuta doar din simpla curiozitate. De asemenea, virusurile mai sunt raspandite si prin intermediul jocurilor descarcate de pe internet, de pe usb-uri imprumutate si nu in ultimul rand „cu ajutorul” mesajelor ajunse in casuta de inbox sau spam din mail.

Devirusare

Devirusarea unui computer se poate face la mai multe nivele. Este recomandata interventia unor persoane care au cunostinte aprofundate in domeniu pentru a putea rezolva problema in profunzime.

Un calculator in care au patruns virusi prezinta anumite semne dupa care ne putem da seama ce se intampla. Cele mai comune semne sunt un raspuns foarte greu la comenzile date, efectuarea altor comenzi nu a celor comandate, inlocuirea sau stergerea unor fisiere, imposibilitatea de a deschide anumite programe si in ultima instanta defectarea intregului calculator cu putine sanse ramase pentru a remedia problema.

Serviciile oferite de o firma care presteaza actiuni in domeniul tehnologiei informatiei se adreseaza atat companiilor mari, cat si persoanelor fizice. Devirusarea unui calculator si implicit a sistemului de operare se poate face la sediul clientului sau in locul unde firma prestatoare de servicii isi desfasoara activitatea, in acest caz fiind nevoie sa va deplasati cu calculatorul pana in locul respectiv.

O devirusare completa include urmatoarele actiuni:

– utilizarea a cel putin un antivirus pentru a detecta probleme existente;

– instalarea si folosirea unei aplicatii pentru stergerea spyware, adware sau, daca este cazul virusi de tip troieni;

– utilizarea utilitarelor necesare in recuperarea datelor. Acest punct este mai complicat deoarece numai firmele specializate au in dotare echipamentele necesare pentru a putea recupera datele cat mai complet;

– si, la final va fi folosit un sistem de operare necesar pentru refacerea sistemului avut pe calculator si aducerea acestuia la starea initiala.

Cat de importanta este protectia unui calculator impotriva atacurilor cu virusi? Acest lucru numai voi il puteti decide. Dar, daca datele avute intr-o baza de date sunt esentiale pentru a efectua diferite operatiuni necesare bunei functionari a unei afaceri, atunci nimic nu este mai important. Chiar daca aproximativ 75 la suta din totalul incidentelor de pierderi a datelor sunt cauzate de erorile de sistem, defectiuni umane sau atacuri cu virusi este bine sa se ofere o combinatie de backup-uri regulate, verificari si protectie impotriva virusilor in mod constant.

 

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image