Dieta Okinawa – cumpatare nipona

Pentru noi, europeni estici sau vestici, pentru americani sau canadieni aceasta este o dieta. Pentru locuitorii niponi ai arhipelagului Ryukyu, cu precadere locuitorii insulei Okinawa, este un mod de viata. Un regim alimentar si de viata cu mese indestulatoare si sanatoase, un regim alimentar variat, bogat in nutrienti.

Cunoscuta si apreciata inca de pe vremea vechilor chinezi care spuneau despre locuitorii insulei ca sunt nemuritori, dieta si modul de viata al acestor fericiti a intrat in atentia cercetatorilor la ceva timp dupa terminarea celui de-al II-lea Razboi Mondial. Dar din ce se compune? Ditr-o serie de principii simple si, pana la urma, de un bun simt simpu, curat si … slab.

Cu o intreaga filosofie a gatitului, a aranjarii preparatelor in farfurie si a mesei in general sau a modului de a manca, foarte multi nativi ai insulei depasesc varsta de o suta de ani. Si nu numai ca o depasesc ci sunt sanatosi si cu o prezenta fizica si psihica demne de invidiat.

Dieta Okinawa

Principii pentru viata lunga

1. Mananca opt parti dintr-un intreg de zece (Hara Hachi Bu) sau altfel spus ridicate de la masa cand simti ca este satul in proportie de 80%. Da, este destul de greu la inceput sa iti dai seama de acest lucru dar, cu exercitiu, numic nu-i imposibil.

2. Respecta masa si ce este pe ea. Locuitorii insulei au mare grija de felul in care arata mesele lor. O grija deosebita manifesta atat la aranjat cit si la gatit. Mananca cu respect pentru mancare si pentru propriile lor persoane.

Traditia le cere sa consume cat mai multe fructe si legume crude sau putin tratate termic, in special prin tehnica numita „la abur”, prajelile sau rantasurile fiindu-le total straine. Meniul este completat cu branza de soia, celebra branza tofu, si cu mult peste si fructe de mare. produsele si preparatele se origine animala lipsesc aproape cu desavarsire. Aceeasi rezerva o manifesta si pentru zahar si produsele asociate cu el. In schimb ceaiul verde sau negru nu lipseste niciodata, la masa sau intre mese o ceasca de ceai fiind binevenita oricand.

Localnicii din Okinawa au un adevarat cult pentru masa. Pe cat posibil respecta un program, nu citesc in timpul mesei, nu se grabesc sa termine.  In felul acesta isi incanta papilele gustative cu aromele fiecarui fel de mancare si dau organismului timpul necesar digestiei.

Mici trucuri … europene

Este greu sa adopti dieta Okinawa in adevaratul sens al cuvantului din mai multe motive. Unul dintre aceste, si poate unul dintre cele mai importante, este lipsa unui fundament cultural, iar un altul ar fi chiar traditia noastra culinara. Insa putem adopta principiile acestui regim alimentar pentru a ne prelungi viata si a-i creste calitatea. Totusi, in ajutor ne vin mici trucuri culinare deosebit de eficiente:

– inlocuiti, treptat daca nu puteti dintr-o data, cafeaua zilnica cu ceaiul verde sau negru neindulcit;

– renuntati la dulciuri, rezumandu-va la doua, trei tablete (cuburi) de ciocolata neagra (minim 75% continut de cacao) pe zi.

– evitati produsele si preparatele procesate, indeosebi pe cele de tip fast food, atat nocivitatii lor dovedita stiintific cat si continutului ridicat de sare;

– reduceti cantitatea de sare din alimentatie, inlocuind-o cu diverse condimente sau cu ierburi aromatice;

– daca nu reusiti sa va ridicati de la masa dupa ce v-ati saturat in proportie de 80 de procente nu-i nimic. Micsorati de la bun inceput portiile cu 20 de procente.

Sanatate in farfurie

Dieta Okinawa este una dintre cele mai apreciate diete atat de nutritionisti cat si de cei care adera la un astel de regim alimentar. Chiar daca scade considerabil numarul de calorii, valorile nutrientilor raman in mare masura aceleasi. Prin aceasta reducere calorica se reduc, intr-un timp mediu, si numarul de kilograme in plus. Un alt aspect deosebit de important este evidentiat de prezenta numarului si cantitatii mari de antioxidantilor si de grasimi bune. Astfel se reduc semnificativ riscurile asociate cu bolile cardiovasculare, cu cele geriatrice si, nu in ultimul rand, cu obezitatea.

 

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image