Dulciuri traditionale romanesti pentru Craciun

Cel mai asteptat moment al unei mese, mai ales de copii dar pe care nici nici adultii nu-l refuza, este servirea desertului. Cu lingurita la indemana si cu paharul de suc pentru copii si de vin dulce cu buchet usor fructat pentru adulti, cu totii asteapta nerabdatori sosirea celor mai apetisante platouri, cele cu prajituri. Daca in timpul anului gospodinele gatesc dulciuri influentate fiind de o multime de retete si de trenduri, de sarbatorile religioase mari preparatele traditionale isi afla un binemeritat loc de frunte in optiunile oricui. Simbolistica unor astfel de mese are o imagine putin cam estompata printre multi dintre noi cei de azi, de multe ori abordand traditia „dupa ureche”. Dar haideti sa ne intoarcem la acea parte a mesei, cea de final, cand prajiturile traditionale de Craciun devin vedete pentru o zi.
Chiar daca formeaza un corp destul de unitar, preparatele traditionale romanesti difera intr-o masura mai mica sau mai mare in fiecare regiune istorica. Iar aceste asemanari si diferente isi pun amprenta si asupra dulciurilor. Ca in aproape orice alta parte a lumii, influentele unei culturi se resimt foarte bine la nivelul bucatariei. La noi, influentele provin de la culturile care si-au pus ampreta pe mai multe aspecte ale vietii cotidiene din timpuri de mult apuse. Dobrogea inca mai pastreaza aroma dulciurilor turcesti, in Moldova se simte gustul puternic al celor rusesti, in Ardeal dulciurile poarta amprenta ungureasca, austriaca sau nemteasca, Banatul are interpretarile sale proprii ale deserturilor sarbesti, iar Muntenia si Oltenia imbina aspectuos si gustos influentele mai tuturor culturilor cu care au intrat in contact, aceleasi ca in celelalte zone dar cu un pregnant parfum propriu.
Craciunul este sarbatorit peste tot acolo unde se vorbeste graiul romanesc in acelasi fel, particularitatile locale dandu-i un aer aparte. In dimineata primei zile a Craciunului cei care trezesc toata casa cu veselia lor sunt copiii care desfac emotionati cadourile frumos asezate sub bradul impodobit de catre Mosul. Urmeaza un mic dejun frugal iar apoi toata familia se indreapta spre biserica. Reveniti acasa cu ultimile pilde ale slujbei inca proaspete in memorie, cinstitii crestini fac ultimile pregatiri si se aseaza la masa de pranz, frumos decorata si imbelsugata. Cel mai important moment al zilei se continua cu cateva ore de buna dispozitie cand, toata familia povesteste vrute si nevrute. Seara se aprind sau se intetesc focurile in sobe si fiecare se pregateste de odihna. Chiar daca aceste cutume arhaice nu mai sunt prezente in viata noastra in ziua de Craciun, atmosfera de sarbatoare ne cuprinde pe toti. Dar dulciurile, unde sunt dulciurile!

poale-n brau Craciun
Daca petreceti Craciunul in Dobrogea, baclavalele si sarailiile vor fi punctul principal al desertului. Mai au loc si alte foetaje sau copturi a caror umplutura de branza, carne sau felurite fructe fac deliciul oricui le gusta. Ca bautura, foarte apreciata este braga precum si sucurile de fructe sau ceaiul indulcit din belsug. Traditia spune ca in Moldova prajitura poale-n brau are cel mai bun gust in timpul sarbatorilor de iarna. Mai ramane loc si pentru covrigii insiropati sau pentru papanasii cu dulceata si smantana. Daca spui Ardeal, spui invariabil coptura. Multa, satioasa si foarte fastoasa coptura cu felurite umpluturi. Prajiturile cu crema sunt si ele foarte apreciate, un exemplu ar putea fi chiar cremesul. Cu gombotii cu prune facem usor trecerea in Banat este regatul clatitelor banatene, a stanglelor cu nuci si a biscuitilor condimentati cu cele mai bogate arome. Foile de placinta muiate bine in miere si presarate din belsug cu nuci ar face pofta oricui. Muntenia este zona prajiturilor somptuase, a torturilor insiropate pline de glamour frantuzesc.
Ca desert special in zile de sarbatoare este, in toate zonele culinare ale tarii, cozonacul. Pufos la interior, cu coaja aramie, usor crocanta si cu umplutura bogata si foarte aromata formata din nuci pisate, stafide, rahat, cacao etc., acest desert sarbatoresc este apreciat la adevarata lui valoare pe orice masa traditionala romaneasca s-ar regasi.
La o masa traditionala de Craciun se inchina un pahar de vin pentru darul bogat care este dat de abundenta preparatelor culinare ce se odihnesc in platouri pantecoase asteptandu-si cuminti randul sa poposeasca in farfurii.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image