Flori comestibile

Ce ati spune de o salata de rosii asezonata si decorata cu cateva petale de nasturel, pentru gustul sau foarte aromat si care aduce putin cu cel al usturoiului sau de condurul doamnei (caltunas) care ne inunda, intr-un mod suav, papilele gustative cu o aroma asemanatoare cu cea a piperului proaspat macinat? Dar de cateva clatite cu flori de salcam? Da, ati citit bine! Flori in mancare sau flori comestibile. Desi au cateva sute de ani vechime, astfel de retete sunt descoperite abia acum de unii gurmanzi. Reticenti in fata unei astfel de noutati, a unui mod deosebit de decorare a farfuriilor, suntem tentati sa privim cu o oarecare rezerva spre dish-urile purtand semnatura unor chefi celebri sau sa acceptam fara sa clipim asa ceva in bucataria noastra. Cultivate special in ferme de profil, florile comestibile aduc un plus de culoare in farfurie si imprumuta preparatelor o parte din gustul lor subtil.

 

Noutatea nu este chiar o noutate, asa cum am putea crede noi pivind oarecum din afara fenomenul. Plantele bune pentru a combate guturaiul sau alte afectiuni sunt consumate, in fiecare an, in cantitati impresionante. Florile de tei, de sunatoare sau oricare dintre foarte multele plante medicinale le consumam cu placere in ceaiuri sau in tincturi. Chiar daca nu mancam, la modul propriu, floarea de tei, de consumat o tot consumam insa pe o cale putin ocolitoare.

Anghinarea, broccoli sau conopida, pe care majoritatea dintre noi le considera a fi legume, le savuram cu placere gatite, in salate sau murate. Si asta fara sa banuium ca mancam de fapt inflorescentele plantelor respective. Si “anomaliile” merg mai departe. Florile de bostan crude sau gatite in stil japonez prin metoda tempura nu au nici un termen de comparatie. Mancarurile de legume completate cu aceste flori isi sporesc savoarea. De la multe plante aromatice consumam frunzele, este cazul patrunjelului, coriandrului sau mentei. Insa de la busuioc, marar sau cimbru rosu consumam cu placere toata partea aeriana a plantei, deci si inflorescentele. Daca tot ne aflam printre plantele care dau aroma mancarii, putem incerca florile de usturoi sau chiar arpagicul. Aroma si gustul vor fi, in esenta, cele cu care ne-am obisnuit insa mult mai delicate.

Flori de portocala

Toata lumea, sau aproape toata lumea, cunoaste gustul dulcetii de trandafiri. Intr-adevar, doar cateva soiuri se preteaza la un astfel de tratament. Insa sunt comestibile toate. Petalele de lalele, de zambile sau de panselute se consuma cu precadere crude si sunt folosite mai ales pentru ornarea deserturilor. Traditia consumarii florilor de cires sau de crizantema ajunge cu multe sute de ani in urma in bucataria nipona, la fel cum florile de portocal dau din timpuri de mult apuse aroma mancarurilor orientale. Pastrand aceeasi linie, toate florile pomilor fructiferi sunt comestibile. Ati vazut cat de bine arata o tarta de fructe decorata cu flori de par?

In general, mai toate florile plantelor cultivate in gradina pentru consumul uman sunt comestibile. Incercam o enumerare a lor cu regretul ca sigur vom omite multe dintre ele: musetelul, cunoscut iubitorilor de ceai poate lesne decora si da gust diferitelor preparate culinare, bujorii, nuferii galbeni, gladiolele, magnoliile sau garoafele sunt tot atatea solutii pentru a transforma un preparat gustos dar banal ca forma de prezentare intr-unul foarte gustos si demn de cel mai celebru catalog culinar.

In general, de la flori se consuma doar petalele, putine fiind cele care au pistilul si staminele comestibile. Cateva precautii sunt necesare si aici. Consumati flori doar dupa o temeinica documentare prealabila pentru a va edifica asupra potentialului otravitor sau doar necomestibil al florilor alese. Evitati cu desavarsire florile crescute pe marginea drumurilor pentru motive lesne de inteles. Aceeasi rezerva este bine sa o aveti si in cazul culturilor tratate.

Proaspete, uscate, conservate sau gatite florile comestibile dau o nota aparte fiecarui preparat gastronomic din care fac parte. A incerca ceva nou nu este neaparat un act de bravada ci, mai degraba, de cultivare a gustului si a bunului gust.

Te mai poate interes si Vedetele verii! 

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image