Fusion Kaveri desktop de la AMD

„Integrare” este cuvantul cheie care caracterizeaza cel mai bine noul produs scos pe piata de AMD, si anume Fusion Kaveri desktop. Este vorba de grafica integrata si totodata de o tehnologie complexa mai accesibila. Pana nu demult stiam ca AMD combina mai multe subsisteme, pentru a permite fluxul rapid al datelor in cadrul circuitelor, maximizand flexibilitatea si obtinerea unor performante legate de la hardware la preturi accesibile, dar cu acest produs si-au depasit limitele.

Caracteristici

Cu Kaveri lucrurile se schimba deoarece include mai multe nuclee (x86), procesare grafica, control al memoriei, cache, acceleratoare bazate pe hardware si conectivitate PCI Express pe o singură bucata de siliciu. Kaveri poate fi privit ca un puzzle, AMD a luat fiecare bucata si a optimizat-o in asa fel incat produsul finit ar putea reflecta cele mai noi tehnologii, de fabricatie avansata.

AMD Kaveri Fuzion

O componenta a acestei abordari a implicat regandirea litografiei, astfel AMD a facut trecerea de la 32 nm SOI la 28 nm. Intr-o lume in care nucleele x86 sunt considerate „suficient de rapide”, a fost nevoie de adaugarea unor tranzistori de o rezistenta mai mare cu scopul de a facilita utilizarea. Pe de alta parte AMD spune ca compenseaza cu o tranzitie de la arhitectura Piledriver la steamroller. Un accent adus pe imbunatatirea IPC – sau volumul de munca in fiecare nucleu nu per ciclu – produce cu pana la 20% mai multa eficienta. APU este dotat cu un subsistem grafic mai puternic, inarmat cu pana la 512 de shadere, bazate pe arhitectura GCN. Aceasta redistributie clara a tranzistorilor este in favoarea GPU-ului care abordeaza mai bine sarcini de lucru sensibile, astfel obtinem performanta AMD pentru jocuri, multimedia si crearea de continut, mentinand in acelasi timp un status quo in cele mai multe sarcini de uz general.

Kaveri poseda si un SoC 2410000000, tranzistor inghesuit in 245 de milimetri patrati, fapt care presupune existenta un performante greu de egalat.

Modele

Doua modele (A10-7850K si A10-7700K), au fost deja lansate pe piata, iar cel de-al treilea model (A8-7600), il vom gasi primul trimestru al anului 2014. Acestea se gasesc in magazine cu preturi ce variaza intre 670 si 760 de lei.

Diferentele dintre cele trei modele nu sunt foarte semnificative dar indeajuns cat sa faca diferenta. A10-7850K poseda doua module compactor si 512 de shadere. Rata de baza a procesorului este de 3,7 GHz, desi se poate ajunge pana la 4 GHz in aplicatii usor filetate. Motorul grafic R7 functioneaza la 720 MHz.

De fapt, toate cele trei modele Kaveri functioneaza la 720 MHz. Cea mai mare diferenta intre A10-7850K si celelalte doua SKU este numarul de shader. A10-7700K si A8-7600 vin cu 384. A10-7700 functioneaza cu 3,4 GHz. A8-7600 este unic prin faptul că ofera un TDP, care poate fi configurat manual la 45 W. Un plafon termic mai mare permite un ceas de baza de 3,3 GHz si un varf de 3,8 GHz, in timp ce setarea de 45 W mentie APU intre 3.1 si 3.3 GHz.

Promise de mai bine de doi ani, AMD a reusit sa ajunga in atentia tutror cu aceste produse ale caror caracteristici sunt demne de concurat cu cele oferite de un alt gigant in domeniu, Intel.

Te mai poate interesa:  

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image