Ghimbirul este o planta originara din India si China, a carei radacini sunt utilizate pentru scopuri culinare si medicinale. Importanta ghimbirului poate fi datata inca din scrierile lui Confucius. In secolul al IX-lea Europa ghimbirul ajunge sub forma de pulbere si, in casele importante, a fost pus pe masa alaturi de sare si piper. Aceasta planta are o istorie lunga si multe retete celebre apeleaza cu succes la numele sau.
Geografie
Ghimbirul este folosit in intreaga lume. Incepand cu anul 2005, China a fost cel mai important producator de ghimbir, urmand apoi India, Indonezia, si Nigeria. Multe tari dau utilizari unice pentru acesta deoarece este versatil. De exemplu, in sudul Indiei, „inji-murappa”, bomboane aromate, se face cu ajutorul ghimbirului si sunt vandute in magazine de ceai sau de catre vanzatorii ambulanti. In Birmania, ghimbirul este maruntit si pastrat in ulei pentru a fi utilizat ca dresing pentru salata cunoscut sub numele de „gyin-tho”. „Wedang Jahe” este o bautura indoneziana facuta din zahar de palmier si ghimbir. In Coreea, ghimbirul este fin tocat pentru a fi utilizat in „kimchi”, un fel de mancare de legume fermentate. In Japonia, ghimbirul are o varietate de utilizari traditionale. Acesta este intens folosit pentru a face „shoge”, un tip de bomboane, si o muratura japoneza cunoscuta sub numele de „shoga beni”. In Coasta de Fildes, „nyamanku” este un suc facut din ghimbir, portocale, lamaie si suc de ananas.

Caracteristici
Ghimbirul este o radacină perena, care are o tulpina ce face ciorchini de flori mici galbene. Ghimbirul creste cel mai bine intr-un climat tropical si este uneori utilizat in amenajarea teritoriului pentru casele din zonele tropicale si subtropicale. Ghimbirul are un gust picant, care se diminueaza pe masura ce radacina imbatraneste. Pana la trei la suta din radacina este ulei esential, care emana un parfum distinct. Radacinile tinere de ghimbir sunt suculente si carnoase, in timp ce radacinile mature sunt uscate si fibroase.
Tipuri de ghimbir
Ghimbirul este utilizat in mai multe forme. Daca interiorul ghimbirului este de un galben pal, culoarea cojii poate varia in functie de tara de origine. De exemplu, ghimbirul jamaican este un crem palid, in timp ce ghimbirul indian si african este maro. Radacinile tinere si foarte proaspete care au o coaja verde deschis sunt de obicei gasite in pietele asiatice.
Ghimbirul conservat se face cu radacini tinere, care sunt feliate si conservate in sirop de zahar brun. Ghimbirul murat este feliat si murat in otet, fiind servit alaturi de sushi japonez. Radacinile uscate sunt folosite pentru a face ghimbir sub forma de pulbere.
Utilizari in bucatarie
Ghimbirul are o mare varietate de utilizari culinare. Radacina este o parte a plantei folosita pentru toate scopurile culinare. Ghimbirul este folosit intr-o mare varietate de bauturi, inclusiv ceai de ghimbir, bere, vin. Lichiorul cu aroma de ghimbir numit Canton este produs in Franta si cunoscut in toata lumea. Condimentul este, de asemenea, adaugat la cafea pentru a-i spori gustul. Bucataria occidentala tinde sa utilizeze ghimbirul intr-o varietate de dulciuri, cum ar fi turta dulce, tort de ghimbir si chiar inghetata de ghimbir. Sucul de radacini de ghimbir maturat este folosit drept condiment in bucataria indiana si chineza. Alte utilizari pentru ghimbir includ budinci, gemuri, conserve, muraturi si chutney. Ghimbirul tanar poate fi taiat si folosit ca un topping la salate. Ghimbirul proaspat trebuie curatat inainte de utilizare. Atunci cand pastrati ghimbirul il puteti infasura intr-un prosop si apoi il puneti intr-o punga de plastic. Astfel isi pastreaza prospetimea pana la trei saptamani in frigider si pana la trei luni intr-un congelator.
Beneficii pentru sanatate
Se considera ca ghimbirul are numeroase beneficii pentru sanatate. A fost demonstrat ca reduce durerile articulare artritice, scade colesterolul si subtiaza sangele. Ghimbirul este folosit ca un tratament in sine pentru crampe la stomac si diaree, precum si la raul de mare sau greturile matinale pentru gravide. Ceaiul de ghimbir este, de asemenea un remediu comun pentru raceli deoarece accelereaza transpiratia si scade febra. In India, o pasta de ghimbir este aplicata pe tample ca tratament pentru dureri de cap. Ghimbirul este, de asemenea, mentionat in Kama Sutra drept un puternic afrodiziac.
Radacina extrem de aromata datorita proprietatilor ei este astazi raspandita pe tot globul. Cu un aspect mai degraba hilar, ea imbogateste si parfumeaza gustul multor preparate culinare dar sustine si multe tratamente pentru prevenirea sau ameliorarea a numeroase afectiuni. Daca nu ati facut-o pana acum, incercati acest gust unic si extrem de bogat.
Etichete: afrodisiac, condiment, ghimbir

Leave a Reply