Vanata poate fi descrisa drept un bob gigant de culoare violet sau negru. Nativa din India, aceasta leguma a devenit populara in toate colturile lumii datorita gustului deosebit si a beneficiilor nutritionale.
Daca pana nu demult timp consumarea acestei legume a fost privita cu reticenta, astazi bucatarii de la Marea Mediterana pana in Orientul Mijlociu si Asia de Est, utilizeaza aceasta leguma usor aromata intr-o mare varietate de feluri de mancaruri populare. Un mare avantaj ale vinetelor este dat de faptul ca pot inlocui cu usurinta carnea, proprietatile sale fiind asemanatoare cu cele regasite in carne, numai ca sunt mult mai sanatoase.
Identificare
Chiar daca vanata este un fruct, in mai toata lumea este declarata leguma si consumata ca atare. Planta este ruda apropiata cu tomatele si cartofii. Cand doriti sa cumparati vinetele ideale, acestea nu trebuie sa fie foarte tari la apasare. Coaja trebuie sa fie neteda si fara umflaturi sau lovituri. Marimea indicata este cea medie spre mica, daca preferati un gust mai dulce si o pulpa consistenta. Vinetele mari sunt mai tari la atingere si au un gust usor amar.
Beneficii
Vintele sunt in mod natural sarace in calorii, ceea ce le face o alegere excelenta pentru oricine cauta sa piarda in greutate. O cana de vinete fierte contine doar 28 de calorii si 0,2 grame garsime.
Vinetele sunt, de asmenea si o buna sursa de fibre, generand 2,5 grame per portie. Fibrele ajuta la reglarea zaharului din sange si mentine nivelul de colesterol scazut. In plus, vintele mai contin si o serie de antioxidanti.
Soiuri
Vinetele se gasesc intr-o mare varietate de forme, marimi si culori. In general vanata are forma de para, culoare violet deschis sau inchis aproape de negru, acest tip fiind cel mai comun. Vinetele cultivate in Italia sunt asementoare cu cele descrise mai sus, numai ca au dimensiuni mai mici. Vinetele cultivate in Asia, mai exact in Japonia, sunt de forma cilindrica si se gasesc in numeroase culori, variind de la roz pana la mov. Acestea au coaja subtire si un gust ceva mai dulce decat soiurile ce se gasesc pe teritoriul Europei. Mai exista si vinete albe, au o aroma usoara si o textura foarte fina.
Preparare
Acest tip de leguma este versatila si poate fi utilizata si drept un bun substituent pentru carne in diferite preparate. Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu salata de vinete servita alaturi de felii de rosii, insa vinetele pot fi preparate si parajite sau in diferite tocane sau supe. Burgeri de vinete la gratar reprezinta un inlocuitor sanatos al burger-ilor din carne. Taiate in felii groase, marinate si apoi servite alaturi de branza, rosii si ceapa, este o alta alternativa gustoasa ce merita incercata. Cand sunt servite ca inlocuitor de carne pe langa ele este important sa mai aveti pe masa si alte alimente precum barnza, fasolea sau lintea.
Vinetele si sanatatea
Vintele sunt cunsocute pentru sursa sanataoasa de substanate nutritive pe care le ofera pentru a preveni diferite afectiuni.
– cancerul este boala care poate fi prevenita prin consumul de vinete. Studii recente au aratat ca in faza incipienta, cancerul de piele non-melanom poate sa dispara;
– nansunin este un fitonutrient ce sa geseste in vinete. Rolul acestuia este de a elimina toxinele din organism. Nansuin protejeaza creierul de radicalii liberi care pot provoca diferite leziuni la nivelul acestuia;
– bolile de inima sunt tinute la distanta prin consumul constant de vinete. Fibrele dietetice regasite in continutul acestora au rolul de a intretine sistemul imunitar;
– vinetele sunt considerate un dusman natural al diabetului, deoarece acestea sunt bogate in fibre, dar sarace in carbohidrati;
– acidul clorogenic actioneaza ca un antiviral si antimicrobian. Se gaseste in vinete si reprezinta un mod natural de a preveni aparitia a diferite boli.
Etichete: detoxifiere, dieta vinete, salata de vinete, vinete coapte, vitamine vinete
Leave a Reply