Macrisul – o planta cat o farmacie

Este una dintre cele mai vechi plante mentionate in “farmacopeele” gasite chiar si la vechii egipteni datorita proprietatilor sale curative, a fost intens folosita in bucatariile din vechime, astazi intalnindu-se intr-un astfel de mediu doar ocazional, creste spontan in mai toate zonele si altitudinile, este usor de cultivat. In scop medicinal se folosesc florile si frunzele, in scop alimentar doar frunzele, de preferinta frunzele neajunse la maturitate. Vorbim despre macrisul iepurelui (rumex acetosella)  care este cunoscut in diferite zone ale tarii sub denumirea de macrisul caprei sau trifoi acru.

Compozitie chimica

“Doctorii” din vechime nu aveau la dispozitie tehnica si tehnologia care se foloseste in mod curent in zilele noastre pentru a afla compozitia diferitor plante. Folosind totusi anumite metode probate in decursul multor generatii, printre care si incercarea repetata sau deductia erau la baza cunoasterii, ei au descoperit cele mai multe proprietati ale acestor medicamente naturale. Astazi, in urma unei simple analize de laborator se poate afla compozitia chimica a oricarei plante. Astfel, in urma unor analize mai mult sau mai putin complexe s-a constatat ca frunzele de macris sunt bogate in vitamine precum A, C, K, PP si B1 impreuna cu B2 din complexul B. In ceea ce priveste bagajul de minerale, macrisul are inmagazinate depozite semnificative de sulf, zinc, fosfor, fier, magneziu, iod, siliciu precum si diferite proteine. Substante precum acidul oxalic si acidul folic ating si ele valori ridicate. Enumerarea fitonutrientilor ar mai putea continua insa ne oprim la cei a caror concentratie este mai mare. Pentru multi dintre noi este de-a dreptul surprinzatoare prezenta atator elemente intr-o singura frunza de macris.

condimentul macris

Indicatii terapeutice

Cu o prezenta atat de bogata de nutrienti, planta de macris cunoaste o apreciere deosebita in randul fitoterapeutilor. O prima recomandare a acestora vizeaza afectiunile cancerigene de la nivelul plamanilor. Tratamentul afectiunilor hepatice inregistreaza o rata mare de succes daca sunt folosite si produse pe baza de macris. Prezenta atator vitamine si minerale transforma macrisul intr-un puternic antibiotic natural. In aria de acoperire a caracterului curativ al macrisului intra si afectiuni precum astmul, bronsita sau gripa. Datorita unor compusi precum leutina sau zeaxantina macrisul este recomandat si in tratarea mai multor tipuri de afectiuni cardiace.

Sucul, decoctul sau tinctura de macris sunt preparate care alaturi de consumul in stare cruda a acestei plante sunt modalitatile prin care planta de macris lupta impotriva imbatranirii datorita continutului de antioxidanti imbunatatind in acelasi timp functionarea creierului si a memoriei, a afectiunilor osoase  sau impotriva celor de la nivelul aparatului digestiv.

In ceea ce priveste capitolul contraindicatii, administrarea macrisului sub orice forma se va face cu precautii in cazul in care persoana tratata sufera de afectiuni renale sau reumatice. Pentru un grad de siguranta cat mai mare se va evita consumul alimentar sau curativ al plantei in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii.

Macrisul in bucatarie

Pleiada generoasa de indicatii terapeutice a macrisului este completata de cea care vizeaza domeniul culinar. Desi nu poate fi inclus printre ierburile aromatice, folosirea sa completeaza gustul multor preparate cu un gust acrisor sau foarte acru, in functie de cantitatea folosita. In acest caz, ciorbele sunt primele vizate. Simplu sau in combinatie cu plante precum spanacul sau loboda, macrisul poate fi ingredientul principal al unei ciorbite usoare de primavara.

Insa cea mai buna modalitate de consum este starea proaspata, idealul fiind proaspat cules. In acest fel, toate proprietatile si principiile raman active. O salata de legume asezonata cu macris va face uitata folosirea otetului. Garnitura cruda de macris tocat stropit cu putina miere de albine si cateva picaturi de portocala langa o friptura de porc ridica la o alta scara valorica un astfel de preparat. Frunzele simple impreuna cu cele de salata vor da o tenta sanatoasa oricarui sandvich.

 Puterea uimitoare a acestui panaceu natural este data chiar de natura insasi. “Palma” pe care aceasta ne-o da inca o data ar trebui sa ne scoata din amorteala mentala in care ne complacem. Plantele aromatice printre care si macrisul, legumele de gradina sau fructele din livada de pe langa casa sunt alternative extrem de sanatoase la alimentatia de supermarket.

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image