Metabolismul si anotimpul estival

Daca ar fi sa dam o definitie comuna a metabolismului, aceasta ar putea fi enuntata in felul urmator: prin metabolism se intelege ritmul in care corpul uman consuma depozitele de energie. Fiecare organism are un ritm propriu in care parcurge acest proces.

Metabolismul incetineste odata cu varsta

Preocupare a tot mai multe organizatii pentru sanatatea locuitorilor planetei a dus la o crestere exponentiala a studiilor privind metabolismul. Astfel s-a observat ca persoanele supraponderale au un proces metabolic mai rapid decat persoanele cu greutate normala. Explicatia surplusului de greutate a evidentiat faptul ca o persoana a carei greutate este peste cea normala consuma un numar mult mai mare de calorii aduse in special de alimentele grase sau procesate industrial. O alta observatie pertinenta a fost aceea ca metrabolismul, rata de ardere a caloriilor, se afla intr-o relatie invers proportionala cu varsta. Altfel spus, cu cat inaintam in varsta cu atat mai greu reusim sa ne pastram la o greutate optima sau slabim mai greu.

Metabolismul pe timpul verii

In principiu, organismul uman nu poate avea metabolismul dependent de anotimpuri. Totusi, datorita unor conditii favorabile, vara putem creste ritmul de consumare a caloriilor. O astfel de crestere a rimului metabolic este favorizata de temperaturile ridicate ale aerului, necesitatea unui consum sporit de lichide dar si o reducere semnificativa a numarului de calorii ingerate.

Un alt factor care contribuie din plin la cresterea intensitatii arderilor este consumul de fructe si legume. Datorita, in primul rand, faptului ca aceste alimente sunt foarte sarace in lipide si bogate in vitamine, minerale si fibre ajuta organismul la functioneze la parametri optimi, sa inregistreze o crestere considerabila a depozitelor de energie buna si, nu in ultimul rand, sa regleze procesele care au loc la nivelul sistemului digestiv si la cel al tranzitului intestinal. Literatura de specialitate abunda de informatii privitoare la beneficiile consumului de fructe si legume, mergand pana la a recomanda care sunt cele mai bune din punctul de vedere al accelerarii metabolismului.

Curele de slabire si metabolismul

In ceea ce priveste acest subiect o abordare retinuta este necesara datorita disputelor verbale intre specialistii in nutritie. Existenta unei tabere pro este contracarata de o tabara contra folosirii dietelor ca argument pentru o crestere a ritmului metabolic. Lipsa unor studii aprofundate si credibile care sa trateze un asa de delicat subiect este puternic resimtita de cei care considera ca au probleme reale cu consumarea caloriilor intr-un ritm optim care sa nu le afecteze greutatea corporala.

Ce putem face – solutii simple, efecte garantare

Cateva sfaturi si recomandari se pot totusi emite. Chiar daca nu sunt in totalitate argumentate stiintific, experientele personale ale mai multor oameni isi spun cuvantul.

Metabolismul poate fi inteles si ca o stare generale buna de sanatate. Urmarea a acestui fapt este initierea sau mentinerea unei alimentatii corecte din punct de vedere nutritiv insa adaptata conditiilor estivale. Sa observat ca mesele dese dar cu putine calorii per masa sunt mult mai de efect … metabolic decat cele rare si imbelsugate. Calitatea nutritiva a alimentelor consumate pe timpul verii contribuie si ea la obtinerea unei arderi optime. Putand fi inteleasa ca o picanterie, condimentele cresc semnificativ ritmul de metabolizare al alimentelor. Arderile pot fi accelerate simtitor si prin practicarea miscarii atat la sala cat, mai ales, afara. Exercitii fizice practicate la intensitare medie sau redusa, plimbari lungi in natura in care recomandarea specialistilor de mentinere a unui ritm usor accelerat este binevenita constituie una dintre cele mai eficiente metode de antrenare a metabolismului in procese rapide de consumare a energiei. Poate una din cele mai putin folosite metode de accelerare a proceselor metabolice este relaxarea. Reducerea tensiunii musculare, resimtita si la nivelul abdomenului, eliminarea starilor de nervozitate sau de stres prin respiratie si liniste interioara sunt metode foarte simple care conduc spre telul final: obtinerea unui metabolism optim.

O cunoastere cat mai buna a propriului organism, a mediului in care vietuieste si adaptarea la acesta sunt conditiile esentiale pentru mentinerea unui metabolism curat tot timpul anului dar mai ales in sezonul estival.

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image