Rosiile – legumele vedeta cu numeroase beneficii asupra sanatatii

Rosiile sunt legumele consumate cel mai des de oameni din intreaga lume, si sunt, cunoscute ca fiind unul dintre cele mai populare fructe. Aceasta gustoasa leguma de gradina este caracterizata ca un fruct in domeniul botanicii, dar consumata ca o leguma in diferite preparate gen salate sau mancaruri calde.

Istoria  rosiilor este una indeparata, acestea au fost mai intai plantate de catre incasi si aztecii, primele relatari despre existenta acestora datand din anul 700 iHr. Mai tarziu au ajuns pe meleaguri europene gratie exploratorilor care au luat contact cu civilizatiile din zona Mexicului. Insa pe langa gustul placut oferit in stare cruda sau gatite termic, rosiile poseda si numeroase calitati nutritive care aduc beneficii asupra organismului.

Rosii

Valoare nutritiva

Rosiile au fost intotdeauna cunoscute pentru valoarea nutritiva bogata, deoarece sunt o sursa excelenta de fibre si vitamine, A si C, calciu si potasiu, care sunt cruciale pentru un stil de viata sanatos. Tomatele sunt cea mai bogata sursa de licopen, care este un compus responsabil pentru culoarea rosie a acestora. Licopenul este benefic si pentru noi deoarece previne dezvoltarea sau aparitia cancerului mamar si a celui de col uterin la femei si a cancerului de prostata la barbati. De asemenea, exista dovezi de inhibare a cresterii celulelor cancerului pulmonar.

Organismul nu produce licopeni natural si, prin urmare, consumul de rosii este una dintre cele mai simple mijloace de a trasnmite organismului un produs vital. Licopenul este considerat a fi un bun mijloc de prevenire a bolilor de inima si problemelor de vedere.

Nu in ultimul rand acest compus ofera protectie impotriva razelor UV. Ca urmare, daca consumati rosii si produse tomate in mod regulat, pielea va dezvolta o crestere cu  33% a rezistentei la arsuri solare, reducand si mai mult sansele de a dezvolta cancer de piele.

Produse si utilizari

Tomatele sunt folosite pentru a face diferite produse alimentare, dar este, de asemenea, sunt utile si sub multe alte aspecte. Unele produse alimentare includ sos de rosii sau ketchup, doua preparate populare mai ales pentru paste si pizza. Sucul de rosii a fost, de asemenea, utilizat pentru a fragezi carnea, si ca un inlocuitor pentru produse chimice, abrazive, in special in curatarea de vaselor de cupru. Acesta mai este cunoscut ca fiind un remediu eficient pentru a scoate mirosul lasat de animalele de companie. In cele din urma, sucul de rosii mai poate fi utilizat pentru a scoate clorul din par atunci cand mergeti la bazin, astfel acesta capata o importanta valoare si in cadrul nisei sanatate si frumusete.

Tipuri de tomate

Rosiile se gasesc sub numeroase forme, marimi si gusturi, insa de-a lungul timpului doar cateva soiuri au reusit sa ramana populare. Ele pot fi clasificate in trei tipuri principale, bazate pe dimensiune si forma, acestea sunt:

– tomatele rotunde

– rosiile cherry

– rosii lunguiete

Tomatele rotunde sunt tipul mai mare, care sunt utilizate in principal pentru a face diferite sandwich-uri. Rosiile cherry sunt folosite cu precadere in salate, pe cand cele lunguiete sunt folosite mai ales pentru a face sosuri, datorita faptului ca sunt foarte carnoase si au putine seminte.

Indiferent de tipul de rosii pe care il consumati cu siguranta veti aduce numeroase beneficii organismului. Pe langa salate, este indicat sa consumam macar un pahar de suc de rosii o data la doua zile, iar in sezon in fiecare zi. Acesta se prepara din rosii proaspete date prin blender.

Citeste si despre Efectele beneficice ale consumului de varza

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image