Stiati ca sarea nu este indispensabila in bucate deoarece majoritatea alimenteleor pe care le folosim contin suficienta sare pentru a satisface nevoile organismului (cel putin asa sustin unii medici). Dar fara sare mancarea nu este gustoasa. Dar acea mancare fada, neapetisanta, poate deveni gustoasa prin adaugarea de arome, astfel accentuandu-se alte gusturi. In acest fel se stimuleaza secretia sucurilor gastrice. Condimentele si aromele asociate corespunzator preparatului culinar sunt acceptabile sau chiar gustoase fara pic de sare.
Cateva sugestii in acest sens ar fi:
– Pentru legume se pot utiliza o lingurita de patrunjel, ceapa de tuns, creson, maghiran, oregan,busuioc, cimbrisor, cimbru sau seminte de coriandru, mustar, negrilica, chimen.
– Pentru carne 1/3 lingurita de material uscat(specificat cu *) sau 1 lingura de frunze proaspete.
– pentru carne de vita: busuioc*, maghiran, patrunjel, oregan, tarhon, coriandru, hrean, creson.
– pentru carne de pasare: busuioc*, maghiran, menta*, usturoi, hrean, creson.
– pentru carne de porc: busuioc, maghiran, cimbru, cimbrisor, origan, usturoi, coriandru, ceapa, schinduf*.
– pentru peste:maghiran, oregan*, rosmarin*, salvie*, menta*, leustean,hrean, ceapa, creson.
– pentru carne de oiae si miel: tarhon, cimbrisor, salvie, origan, leustean, usturoi, ceapa, schinduf.
– Pentru produse de panificatie:chimen, negrilica, anason, mac, menta, maghiran
– Pentru ciorbe: patrunjel, asmatui, leustean,telina, chimen
– Pentru oua: asmatui, patrunjel, marar, creson, telina, menta, ceapa
– Pentru deserturi: melisa, menta, levantica, anason, mac, fenicul
– Pentru branzeturi: chimen, negrilica, seminte de telina, mustar, ceapa, usturoi, marar, menta, limba mielului
– Pentru salate: limba mielului, asmatui, marar, creson, menta, ceapa, esalota, usturoi, chimen, negrilica, coriandru
– Pentru sandviciuri: menta, ceapa, asmatui, creson, chimen, coriandru, negrilica, tarhon
– Pentru ceaiuri aromate: fenicul, anason, melisa, levantica, floare de salcam si de iasomie, petale de trandafir
Cantitatile sugerate sunt pentru 6 portii din fiecare preparat culinar. Intr-o dieta fara sare ingredintele trebuie combinate cu alte gusturi cum este dulcele sau acrul.
Un preparat poate fi de nerecunoscut sau neconsumabil daca lipseste un ingredient. Dar scopul este atins cand cel ce consuma preparatele intinde tot mai rar sau deloc mana dupa solnita.
Etichete: asmatui, chimen, patrunjel, plante aromatice

Leave a Reply