Bucataria Canadei

Cuvantul care caracterizeaza cel mai bine bucataria canadiana este diversitate. Peste inuiti si triburile de indieni care traiau pe acest teritoriu au venit valuri de emigranti europeni, francezii si englezii au fost primii urmati apoi de alte europeni, de asiatici, oameni ai sudului, mexicani etc. Diversitatea culturala se face pregnant simtita si in bucatarie, gastronomia Canadei fiind in esenta un colaj rafinat de adaptari ale mancarurilor cu care au venit colonistii si ingredientele gasite in noua tara. In anumite provincii si teritorii se mai simte inca gustul felurilor traditionale de mancare care aveau in primul rand menirea sa mentina viata in lungile si grelele ierni canadiene.

Influente

Dupa cum am mai spus, gastronomia franceza a cunoscut un nou inteles la marginea codrilor seculari de artari. Fineturile care populau mesele parizienilor sau ale marseillezilor au trebuit sa isi schimbe putin gustul si intr-o oarecare masura si forma. Vajnicii englezi au venit si ei insotiti de bucataria lor care, in timpurile de demult, era foarte simpla dar satioasa. Lor li s-au alaturat nemti, italieni, mai tarziu si asiatici sau jamaicani. Cum contopirea bastinasilor cu noii veniti s-a produs fara incidente majore, toata lumea a avut de castigat. Astazi, bucatari canadieni cu stele Micelin se straduiesc sa imprime un aer personal bucatelor pe care le gatesc.

gastronomia Canadei

Ingrediente de baza

Ca in orice alta bucatarie baza este compusa din carne, cereale, fructe si legume. Printre carnurile specifice este cea de bizon si de foca. Intr-o ordine ipotetica, prima este carnea de porc, urmeaza cea de vita, de pasare ci altele. Pestele si fructele de mare au locul lor special in preferintele canadienilor.

Dintre cereale, porumbul este cel mai des intalnit. Graul si alte cereale sunt prezente si ele in proportii considerabile. Legumele si fructele sunt foarte apreciate daca provin din productia locala. Se disting fructele de padure si merisorul care alaturi de siropul de artar intra in compozitia multor preparate savuroase.

Preparate specifice

Gastronomia canadiana s-a concentrat la inceput pe hranirea omului pentru a rezista in niste conditii adesea vitrege si pentru a face fata muncilor istovitoare. Ultimii cativa zeci de ani au constat intr-o transformare a mancarurilor bogate in proteine, carbohidrati, glucide si lipide in mancaruri sanatoase in care ponderea elementelor nutritive sa fie ceva mai echilibrata. Chiar si asa, preparatele traditionale mai au si astazi succes in randul turistilor sau in serile in care grupurile de prieteni socializeaza in cate un pub.

Poutine este poate cel mai bun exemplu de bucatarie canadiana. Indragit de toti localnicii si iubit de turisti, acesta a cucerit si fast food-urile. Soupe aux pois jaunes, supa de mazare galbena care incalzeste calatorul zgribulit sau Toutin-ul deosebit de gustos provenit din batranul Newfoundland continua un ospat canadian traditional. Nanaimo Bars, celebrul desert triplu stratificat impreuna cu placinta Tourtier in care un amestec de carnuri si legume fac deliciul finalurilor de mese. In special in zonele de coasta sau insulare pestele este unul dintre ingredientele principale in bucatarie. Adus din ocean sau prins la undita in apele dulci ale raurilor sau lacurilor acesta este gatit intr-o mare varietate de retete una mai gustoasa ca alta. Fript pe gratar sau direct pe jar, la cuptor cu legume sau sub forma de creme si piureuri servite ca aperitive, pestii precum somonul, tonul sau rechinul sunt foarte apreciati. Usor inabusite si stropite cu cateva picaturi de vin, fructele de mare completeaza o bucatarie al carei rafinament se trage din seva frantuzeasca.

Bauturi

In Canada bauturile alcoolice sunt foarte apreciate. Whisky -ul invechit in butoaie de stejar, berea neagra irlandeza sunt in egala masura gustate. Vinurile canadiene au un parfum specific, mai ales vinul asa zis inghetat pentru care strugurii se culeg dupa ce cade prima bruma. In general, fiecare apreciaza un anumit tip de bautura sau o marca anume. Eterogenitatea se face simtita si in acest subiect.

Canada, o tara care a evoluat mult in ultima jumatate de secol si este mandra de realizarile gastronomice care aduce din ce in ce mai multi turisti gurmanzi.

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image