De-a lungul istoriei peninsula coreeana a suscitat interesul vecinilor mai mari, in special al chinezilor sau japonezilor. Astfel, cultura locala a primit si a adoptat mai multe principii si concepte apartinand culturilor care s-au dezvoltat in vecinatatea sa. Acelasi traiect l-a avut si cultura gastronomica. Si aici influentele au fost metamorfozate dandu-li-se un gust si o savoare specifice. Ca amprenta caracteristica, bucataria sud coreeana, caci despre ea vorbim, se identifica cu aroma pregnanta de usturoi si cu iutimea data de ardeiul iute.
Influente
Gastronomia sud coreeana a fost infuentata de factori externi si de factori interni. Factorii externi sunt la randul lor de natura umana cat si pur si simplu naturali. Principalul factor de influenta a constat in vecinatatea cu marea cultura gastronomica chineza dar si mongola. Incepand cu secolul a XVII-lea prezenta europeana a inceput sa se faca simtita si in bucatarie. Influenta japoneza a cunoscut o forma de exprimare agresiva in prima jumatate a secolului al XX-lea atunci cand imperialismul nipon a cunoscut apogeul dar si disparitia. Un alt factor este dat de pozitia geografica, Coreea este inconjurata de ape din trei parti. Verile cu calduri ridicate si ploi abundente, iernile geroase si-au adus si ele aportul la formarea unor stari si preparate specifice.
Ca factori interni merita amintita ierarhizarea foarte stricta a societatii, ierarhizare care a condus si la o “stratificare” culinara. Daca nobilimea, clasa conducatoare, acorda o atentie deosebita felului in care era servita mancarea precum si aspectului acesteia, clasele inferioare erau preocupate indeosebi de consistenta preparatelor. In timpurile moderne “fusion-ul” produs intre cele doua tipuri de bucatarii a condus la o anume cultura a mesei in societatea coreeana.
Acest melanj atat de colorat compus din elemente atat de variate a fost sintetizat prin cizelarea celor cinci gusturi esentiale – dulce, iute, sarat, acru si amar – in preparate deosebite servite la mese bogate cu preparate extrem de variate.
Ingrediente de baza
Pozitia geografica peninsulara a facut din peste si fructe de mare ingrediente aproape nelipsite de pe mesele coreenilor. Abundenta materiei prime piscicole este respectata la cel mai inalt nivel. Ca in orice alta cultura asiatica, orezul joaca si el un rol important. La fel de bine reprezentate sunt si celelalte tipuri de cereale. Tipurile si soiurile foarte variate de fructe si legume asigura din plin consumul crud, gatit sau conservat al acestor bunatati oferite cu darnicie de natura si imbogatite de tenacitatea si inteligenta practica a nativilor. Nici carnurile albe sau rosii, in special carnea de vita, nu le sunt straine locuitorilor acestei zone deosebit de ofertante. O particularitate a bucatariei coreene este ardeiul iute care nu este privit ca un condiment ci mai degraba ca un aliment.
Mesele si preparatele traditionale
La oricare dintre mesele coreene – mic dejun, panz sau cina – varietatea de preparate este destul de mare. Daca la familiile de conditie modesta numarul tipurilor de preparate servit la o masa este destul de redus, minimul fiind de trei, mesele familiilor cu dare de mana sunt mult mai bogate, acestea continand cel putin doisprezece feluri de mancare sau chiar mai multe. “Desfraul” acesta culinar este doar aparent. Portiile servite la mese putin inalte la care scaunele sunt inlocuite de pernute sunt de regula mici si constau mai ales in sosuri si garnituri pentru orez. Toate felurile de mancare sunt asezate pe masa inca de la bun inceput.
De la nici o masa traditionala coreeana nu vor lipsi kimchi (legume murate), taieteii de orez sau de fasole, branza tofu facute din soia sau kochujang (pasta de ardei iute si soia). In functie de sezon sunt servite namulus (legume crude sau gatite rapid), nibles (legume, peste sau fructe de mare uscate si sarate). Supele sunt prezente la fiecare masa a zilei.
Bucataria coreeana are o savoare aparte, savoare care se face din ce in ce mai cunoscuta in lumea stapanita de gurmanzi. Chiar daca in Coreea sunt multe feluri de mancare care includ carnea de caine, o practica dezavuata de culturile europeana sau americana, alternativele numeroase si extrem de gustoase impingand-o intr-un con de umbra si atenuindu-i intinderea de sute de ani.
Etichete: ardei iute, bucataria coreeana, gurmand, preparate coreene, tofu
Leave a Reply