Bucataria sud africana

Preparatele culinare intalnite in bucatariile din Africa de Sud reflecta istoria nu tocmai linistita a acestui colt de lume. Europeni, in special olandezi si britanici, americani, asiatici sau indieni au trecut de-a lungul a sute de ani peste pamanturile triburilor africane native. Animati de felurite interese ei si-au pus amprenta si asupra gastronomiei care a pastrat cele mai suculente si aromate mancaruri. Situata la o latitudine prielnica temperaturilor usor ridicate, apele a doua oceane udandu-i pamanturile si fertilitatea solului oferind multe oportunitati, bucataria sud africana este un obiectiv de neratat pentru un globetrotter gurmand.
Influente
Triburile care au trait pe aceste pamanturi dintotdeauna erau in special vanatori dar si culegatori. Istoria a adus peste ei multe alte natii precum olandezi, englezi, americani care au adus la randul chinezi, tailandezi, indieni dar si alte popoare africane. Toti acestia au venit inzestrati cu arme sau unelte dar si cu o bucatarie proprie care sa le aminteasca de locurile natale. Din melanjul nebun de arome si de gusturi s-au format cateva mancaruri foarte interesante. In ultimii douazeci de ani chefii sud africani au rafinat aceste gusturi, reusind sa creeze o cultura gastronomica cu o amprenta foarte bine accentuata.

bucataria sud africana
Ingrediente de baza
Clima buna a favorizat cresterea animalelor si cultivarea plantelor. Carnea de vita este una dintre cele mai apreciate dar sud africanii nu o refuza nici pe cea de pui, porc sau oaie. Daca pentru un musafir european o friptura din carne de strut sau din muschi de crocodil este ceva excentric, pentru localnici este ceva obisnuit. Vecinatatea oceanelor Atlantic si Indian a impus de la sine consumul de peste pe scara larga. In ceea ce priveste garnitura pentru carne, o varietate destul de mare de legume si de fructe ofera la fel de multe oportunitati gustative. Printre ele regasim plante precum porumb, rosii, cartofi, mazare, dovleci, morcovi, castraveti sau varza. Daca multe dintre acestea au fost aduse de colonisti in ultimile trei secole, multe dintre fructe, protejate de climatul subtropical au fost mereu aici. Astazi, fructe precum caisele, piersicile, mango, bananele, papaya, lamaile, strugurii sau pepenii fac deliciul deserturilor sau gustarilor.
Preparate traditionale
Potjiekos-ul este o mancare de zi cu zii, hranitoare si bogata in arome. Facuta la foc de lemne sau carbune, in vasele metalice adanci gustul carnurilor se intrepatrunde cu cel al legumelor. Consistenta este data de orez iar notele deosebite de fructe. Un alt fel traditional este pap-ul. Consumat mai ales de populatria saraca, acesta este si el un aliment care da energie. Amestecul de faina de porumb apa sau lapte este consumat cu precadere dimineata. In urma burilor au ramas foarte gustoasele frikkadel, chiftelutele din carne de porc, ceapa, oua si alte adaosuri. Traditia cere ca acestea sa fie servite infasurate in foi de varza. Oarecum asemanator este si felul de mancare numit bobotie. Carne tocata provenita de la diferite animale, amestecata cu condimente si oua data la cuptor si foarte gustoasa. Din enumerarea aceasta gustoasa nu putea lipsi braai-ul, friptura la gratar. Cele mai bune bucati de carne de porc sau vita manuite de maini pricepute umplu aerul de arome ravasitoare mai ales in ultima dumiunica a lunii august cand a fost decretata ziua braai-ului. Pe langa fructe, desertul unei mese traditionale consta intr-o tarta cu crema de lapte si oua peste care s-a presarat scortisoara, numita melktert.
Bauturi
Umqombothi este si bautura si aliment. Pe baza de porumb si sorg, cu gust acrisor si slab alcoolizata, aceasta bautura este foarte apreciata si pentru calitatile nutritive. Aproape la fel ca peste tot in lume, foarte apreciata este berea. Cu grade de tarie diferite, sortimentele de bere sunt destul de cunoscute,in timp ce  vinurile sud africane incep sa fie recunoscute de tot mai multi amatori.

Daca cultura Africii de Sud este inca divizata si influentata de diferite curente, cea culinara cunoscuta sub numele de Cape Malay este unitara. Prin diversitatea abordarilor locale si prin bogatia de gusturi intalnite intr-o farfurie, bucataria sud africana se deosebeste si, in acelasi timp, se aseamana cu alte culturi gastronomice rafinate.

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image