Este una dintre cel mai des intalnite legume din bucatarie, fapt care o situeaza printre preferatele aproape oricarei persoane care apreciaza gustul si textura caracteristice. Am reliefat in putine cuvinte, mult prea putine pentru potentialul si versatilitatea sa, caracteristicile cartofului (solanum tuberosum). Sunt mai bine de cinci sute de ani de cand marinarii spanioli au debarcat pentru prima data pe pamant european tuberculii cu forme aproximativ ovale, alungite si chiar rotunde. A fost timp suficient pentru ca planta cu origini sud americane sa devina a patra cea mai cultivata leguma la nivel mondial, iar in partea sud estica a batranului continent sa ocupe cele mai intinse suprafete cultivate. Pastrandu-ne in domeniul statistic, China si India se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste cantitatile obtinute in mod curent. Cultivati in peste 120 de state, deliciosii tuberculi sunt consumati zilnic de peste un miliard de oameni.
Despre cartof
Originar din actualul Peru si acceptat cu greu in alimentatia europeanului de rand, cartoful este o planta erbacee care apartine familiei Solanoceelor. Tulpina sa masoara intre 50 cm si 100 cm. Partea aeriana are tije destul de viguroase pentru a sustine coroana bogata de frunze si de flori de culoare alba sau violeta. Partea subterana se termina cu tuberculi comestibili, de altfel singura parte din planta care este destinata consumului uman sau animal, cu diferite calitati in ceea ce priveste continutul de elemente nutritionale, forma si culoarea. Ovale, rotunde sau alungite sunt formele sub care poate fi gasit cartoful ele avand o greutate cuprinsa intre 70 si 200 de grame. In ceea ce priveste soiurile de cartof, acestea sunt peste 200 inregistrate oficial, ele dand si culoarea tubercurilor care este cuprinsa intr-un paletar cromatic dominat de galben, rosu sau mov cu variatiile specifice soiului sau pamantului de cultura care ii transforma intr-un curcubeu in miniatura.
Continut chimic si nutritional
Deloc surprinzator, carfoful are un anumit continut de vitamina C care se pierde in mare parte prin gatire. Aceeasi pierdere se inregistreaza si la nivelul altor substante insa si in astfel de conditii mai pot ramane o cantitate apreciabila de factori nutritivi. Continutul caloric inregistrat la 100 de grame cartof crud este de aproximativ 90 de calorii. In functie de modul de gatire sau de ingredientele cu care este asociat, cartoful poate avea un aport caloric ce nu poate fi neglijat.
Pe langa un procent semnificativ de apa si de amidon, tuberculul mai contine, in cantitati variabile, zaharoza, celuloza precum si fibre. Continutul de saruri minerale este sustinut de potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, mangan sau cupru. C, K, o parte a complexului B sau acidul folic sunt vitaminele care completeaza in mod fericit structura chimica a tuberculului de cartof.
Tratamente medicale
Cartoful nu va suplini un tratament medicamentos, el constituindu-se intr-un adjuvant care poate completa beneficiile obtinute din administrarea acestuia. In astfel de cazuri cartofii pot fi folositi in stare cruda, fierti sau copti. In stare naturala se consuma sucul obtinut prin razuire si stoarcere dar si ca atare sub forma de felii sau rasi. Gatiti, fierti sau copti, se aplica de regula sub forma de cataplasme. Afectiunile care pot fi tratate si cu ajutorul cartofilor acopera arii diverse precum afectiuni reumatice sau hepatice, obezitate, stari febrile, astenie, constipatie sau in reducerea tensiunii arteriale. Succese se obtin si in tratarea migrenelor sau in tratamente cosmetice.
Cartoful ca aliment
In ziua de azi este greu daca nu imposibil de gasit vreun fel de mancare inedit care sa contina cartofi. Fierti sau copti, acesti tuberculi sunt prezenti in foarte multe mancaruri sau ciorbe ca ingredient principal sau ca ingredient secundar menit sa potenteze gustul. Cu ajutorul cartofului fiert se poate ingrosa aproape orice sos inlocuind astfel faina, amidonul sau alt agent natural de ingrosare. Despre piure sau cartofii prajiti nu mai are rost sa amintim nicidecum sa detaliem subiectul.
Cartoful este in principiu si in practica o leguma deosebit de versatila al carei gust deosebit este cunoscut de toata lumea in toata lumea. De cateva secole el este alaturi omenirii si in perioadele de fast dar si in cele dificile. Cunoasterea proprietatilor sale si nu numai va conduce la o intelegere mai buna a multor aspecte vitale vietii.
Etichete: amidon, cartofi fierti, cartoful, legume, mancare de cartofi
Leave a Reply