Ce trebuie sa stim despre dieta izometrica

Cea mai mare parte a persoanelor care, dintr-un motiv estetic sau medical, vor sa slabeasca amana momentul inceperii noului regim alimentar. Si asta datorita restrictiilor privitoare la consumul diferitelor grupuri si clase de nutrienti, pe care trebuie sa le accepte neconditionat. Insa, in ajutorul persoanelor doritoare de corpuri frumoase si sanatoase, pe la jumatatea anilor `90 a inceput sa fie promovata o dieta care permite consumul ponderat al acelor elemente nutritive care pana la aparitia ei erau prohibitive. Propusa de un fost culturist, Dan Duchaine, dupa studii medicale complete, dieta izometrica a fost recunoscuta si acceptata.

Principii

Orice actiune de amploare, mai ales una de anvergura unui regim alimentar prin care se urmareste scaderea in greutate, trebuie sa ofere o baza solid fundamentata. O astfel de dieta presupune, ca actiune si efect imediate, inlocuirea unor anumite obiceiuri alimentare cu altele sanatoase, iar pe termen lung adoptarea unui stil de viata axat pe o alimentatie corespunzatoare. Dieta izometrica postuleaza un numar de cinci principii care, respectate intocmai, conduc la obtinerea unor rezultate pozitive in lupta cu kilogramele in plus.

Dieta detoxifiere

Echilibru. Pentru a functiona optim, corpul uman are nevoie de prezenta echilibrata a celor trei grupe principale de nutrienti: proteine, carbohidrati si grasimi.

Diversitate. Marea grupa a proteinelor isi are originile atat in produse vegetale cat si, mai ales, in cele de origine animala. Si cum fiecare subgrupa de proteine furnizeaza un anumit tip de nutrienti, in dieta izometrica este recomandat un consum variat dar echilibrat de alimente cu continut proteic ridicat.

Grasimi. Chiar daca recomandarea consumului de grasimi este putin atipica intr-o dieta, in cea izometrica consumul de grasimi, in special cele nesaturate, este accepta, insa cu masura.

Carbohidrati. Daca in alimentatia zilnica introduceti o cantitate optima de carbohidrati atunci veti avea numai beneficii. Fiind si ei de mai multe categorii, cei cu indice glicenic mic sunt o sursa buna de vitamine, minerale si fibre. Acest tip de carbohidrati mai este recomandat si de continutul redus de zaharuri.

Prioritizari. Alimente naturale versus suplimente alimentare. Aceste doua optiuni au generat o mare polemica in randul nutritionistilor. Este cunoscut faptul ca organismul uman, in complexitatea lui, poate sintetiza doar o parte din necesarul zilnic de micro elemente nutritive necesare bunei sale functionari.  Dieta izometrica recomanda cu precadere consumul alimentelor naturale, iar suplimentele alimentare este bine sa fie folosite doar ca … suplimente.

Avantaje

Dieta izometrica este acel tip de dieta foarte permisiv in ceea ce priveste grupele de alimente premise. Poate singura conditie, care intr-o acceptiune foarte larga poate fi numita restrictiva, aceea de respectare a unui echilibru atat cantitativ cat si calitativ in ceea ce priveste alimentele ingerate si, implicit, a aportului nutritiv adus organismului de catre acestea. Un alt avantaj ar putea consta in schimbarea modului de viata, intr-unul sanatos si activ.

Dezavantaje

Acestui tip de dieta i se poate reprosa faptul ca nu incurajeaza efortul fizic aferent salii de fitness, de exemplu. Totusi, aceasta carenta poate fi contracarata cu exercitiile de inviorare matinale, care sa cuprinda genoflexiuni si flotari, sau cu plimbarile lungi in pas alert. Un alt minus este dat de neincurajare consumului de alimente care sa accelereze metabolismul sau sa suprime apetitul. Totusi, libertatea in alcatuirea meniului zilnic dar si permisiunea de a consuma diferite suplimente alimentare sunt elementele necesare crerii unui meniu bogat si diversificat.

Dieta izometrica pare a fi cea mai indicata metoda de a scapa de surplusul in greutate si de a schimba stilul de viata. O recomanda principiile pe care se bazeaza. Este foarte posibil insa ca in cazul anumitor tipuri de persoane efectele sa nu fie cele asteptate. De aceea, inainte de inceperea oricarei diete este recomandata efectuare unui set complet de analize si consultul unui medic nutritionist.

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image