Despre ceapa

Una dintre cel mai des intalnite legume din bucatariile intregii lumi este ceapa. Allium cepa, denumirea stiintifica a cepei, provine din zona Asiei Centrale si, in prezent, are o raspandire globala. Cultivata de mai bine de 5000 de ani, aceasta leguma bianuala a fost folosita atat in scopuri ritualice, fiind oferita drept ofranda zeilor, sau chiar ca moneda de schimb cat si in medicina traditionala ca planta de leac. Cultivarea ei de-a lungul mileniilor s-a datorat in primul rand calitatilor alimentare. Consumata cruda sau gatita, ceapa aduce un plus de picanterie dar si de dulceata celor mai felurite preparatelor culinare.
Tipuri de ceapa
Cum era si normal, exista mai multe feluri de ceapa: alba, galbena, rosie, ceapa de apa. O alta clasificare consta in doua categorii: ceapa uscata si ceapa verde. In general, ceapa se prezinta sub forma sferica sau alungita si este invelita in mai multe staturi de foi uscate protectoare. Sub adeste foi protectoare se gasesc foile carnoase si suculente dispuse circular. Primavara este la mare cautare ceapa verde, o forma neajunsa la maturitate deplina a celorlalte tipuri de ceapa. Insa toate tipurile de ceapa au in comun gustul si mirosul specifice. De la ceapa se consuma bulbul, iar cand este verde se consuma in intregime.

ceapa-verde
Analiza biochimica
Privita din acest punct de vedere, ceapa are in componenta o serie impresionanta de compusi chimici care pot fi tradusi drept minerale si vitamine. Cu un continut bogat de fier, potasiu si de sulf leguma atat de apreciata, uneori hulita pe nedrept, contribuie intr-o modalitate semnificativa la imbunatatirea starii de sanatate generala a organismului printr-o remineralizare eficienta si eficace in acelasi timp. Pe langa continutul de minerale, in ceapa se mai gasesc si numeroase vitamine. Vitamina A, prezenta in ceapa intr-o doza apreciabila, vitamina B precum si vitamina C intregesc aportul mineralo-vitaminic al banalei cepe. La toata aceasta pleiada se mai adauga si fibrele solubile dar si un numar aproape insignifiant de calorii. In esenta, ceapa, pe langa prezenta constanta in atentia gospodinelor, are si o serie de proprietati terapeutice demonstrate stiintific in urma unor studii de specialitate.
Ceapa in medicina naturista
Studiile stiintifice de care am amintit mai sus confirma si certifica o practica populara care se intinde de-a lungul mai multor secole. Inca din antichitate oamenii si-au dat seama de proprietatile terapeutice pe care le are aceasta leguma sferica si au inclus-o in terapiile curente. Unul din marile avantaje ale cepei a constat in usurinta cu care se putea ajunge la beneficiile oferite de ea, planta putand fi gasita practic in orice curte sau gradina de legume. Datorita acestor calitati, ceapa este frecvent folosita de oameni indiferent de locul unde se afla.
In medicina traditionala ceapa este folosita in mai multe feluri. Cruda, fiarta sau coapta, sub forma de cataplasme cu ceapa intreaga sau zdrobita. Ceaiurile de ceapa, chiar daca au un gust mai deosebit, au o actiune catalogata de multi drept miraculoasa. Proprietati si efecte asemanatoare o are si ceapa coapta, nemaivorbind de cea cruda ale carei efecte sunt ascunse oarecum de faptul ca este ceva normal sa se consume ceapa la masa.
Mai concret, ceapa ajuta intr-o mare masura la tratarea unei game foarte diverse de afectiuni, la recuperarea in urma unor rani dar si la calmarea durerilor. Cu proprietatile unui foarte eficient antibiotic natural se deschide seria de “ceapa buna in toate”. Eficienta dovedita in tratarea anemiilor, in intarirea sistemului imunitar precum si a insomniilor este foarte mare. Afectiuni precum diabetul cunosc o recurenta spectaculoasa. Afectiunile cardiace pot fi chiar prevenite prin consumul regulat de ceapa. Rezultate remarcabile se inregistreaza si in tratarea afectiunilor respiratorii.
Banala ceapa, leguma care, in urma consumarii crude, ne face sa ne rusinam de mirosul persistent pe care il degajam, ar trebui sa fie privita cu alti ochi datorita darurilor de o valoare aproape inestimabila pe care ni le ofera cu atat de mare modestie si darnicie.

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image