Fructele toamnei – sanatate aromata

Livezile si gradinile sunt in sezonul toamnei, pline de fructe aromate. Gusturile, culorile si parfumurile lor sunt de o incredibila varietate. Pe langa aromele bogate si texturile diverse, fructele toamnei aduc cu sine si adevarate depozite de vitamine si minerale atat de necesare organismului uman pentru o buna functionare, depozite utile mai ales in sezonul rece. Dar pana la venirea iernii hai sa ne bucuram de culorile si gusturile toamnei.

Acum este, poate, cel mai indicat sezon pentru tinerea de regimuri alimentare de intarire a corpului si spiritului. De aceea, consumul de mere, pere, struguri, nuci si alte multe sortimente de fructe bine coapte si in stare naturala este o adevarata incantare pentru papilele gustative dar si pentru aportul de elemente nutritive pe care acestea le contin.

Strugurii, albi, rosii sau roze au un continut ridicat de polifenoli si contribuie la reducerea riscului de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, artroze precum si a altor multe afectiuni. Consumul des de struguri, poate si datorita formelor si culorilor, are un rol destul de insemnat in atenuarea starilor de stres si de agitatie, stari inerente pentru un om activ.

Fructele toamnei

Merele sunt adevarate mine de sanatate. Nu degeaba vechii chinezi au spus despre mere ca prin consumul lor tin doctorul departe. Bogate in vitamine – A, B1, B2 sau C – precum si in minerale – potasiu, fier, magneziu sau fosfor – merele intaresc sistemul osos, normalizeaza colesterolul si contribuie la prevenirea diverselor forme de cancer.

Perele, zemoase si foarte aromate, au si ele un continut ridicat de elemente nutritive care intaresc sistemul imunita pregatindu-l pentru sezonul rece.

Gutuile, cunoscute si drept merele de aur, pe langa gustul si parfumul deosebite pe care le au sunt foarte eficiente in prevenirea starilor gripale foarte frecvente in sezonul alb.

Prunele sunt prezente pe mesele doritorilor de sanatate si de gusturi rafinate prin mai multe soiuri de masa. Chiar daca au forme si dimensiuni diferite, toate au un continut ridicat de elemente nutritive, vitamine si minerale, care asigura un aport semnificativ de sanatate. Consumate cu moderatie prunele sunt un excelent detoxifiant si reglator al sistemului digestiv. O cura de prune proaspete si bine coapte va creste puterea sistemului imunitar si reduce eventualele inflamatii.

toamna

Dintre toate fructele toamnei, catina este de departe cea mai bogata in nutrienti. Tonic general, catina combate anemia, creste imunitatea organismului si este un puternic vitaminizant. In plus, aceste mici fructe detin un rol important in terapiile naturiste destinate afectiunilor hepatice. Fructele pot fi consumate in starea lor naturala sau in combinatie cu miere, pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate dar si pentru un gust unic.

Macesele, salbatice sau de cultura, au si ele anumite proprietati care le situeaza pe unul dintre primele locuri al oricaror topuri legate de beneficiile fructelor asupra sanatatii. Chiar daca sunt mici au o concentratie sporita de vitamine si minerale. Amprenta pe care o pun macesele asupra unor afectiuni precum cele cardiace, respiratorii sau digestive este foarte pregnanta. Micile fructe rubinii sunt panacee naturale si pentru starile febrile datorate racelilor sau gripelor. Tot datorita lor, efecte demne de mentionat se inregistreaza si in combaterea obezitatii.

Castanele comestibile sunt aromate au un gust rafinat. Culoarea maron intens le apropie foarte mult de culorile toamnei. Chiar daca trebuie preparate termic pentru a putea fi consumate, castanele isi partreaza mare parte din proprietatile nutritive. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, ele sunt sarace in grasimi, acest lucru recomandandu-le in dietele pentru pierderea in greutate. Sunt foarte bugate in minerale si vitamine.

Nucile, fructele emblematice ale toamnei, aproape ca nu mai au nevoie de nici o prezentare. Fructul comestibil este ascuns de o coaja lemnoasa foarte tare care pastreaza intacte mineralele si vitaminele pentru o perioada indelungata de timp. Consumul curent de nuci aduce multiple lucruri bune.

Natura a fost darnica cu noi, oferindu-ne acest sezon plin de bunatati aromate pentru a ne pregati pentru sezonul rece si auster care este iarna. Ramane la latitudinea noastra sa profitam de o asa de mare bogatie.

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image