Noua generatie de procesoare de la Intel, Haswell

Procesor Intel

 

Te poate interesa si Tableta Allview Viva

Intel a lansat oficial cea mai noua generatie de procesoare desktop si mobile ce fac parte din familia Core i3, i5 si i7, cunoscute de asemenea si sub numele de “a patra genratie” sau cu codul Haswell. In continuare va prezentam o serie de specificatii si detalii necesare pentru a clarifica numeroase aspecte legate de aceste procesoare.

Descriere

Haswell este denumirea data de Intel pentru a patra generatie de procesoare ce fac parte din seie iCore, procesoare omniprezente in aproape fiecare laptop, desktop si alte device-uri. Generatia anterioara de procesoare a purtat numele de Ivy Bridge si au avut ca principala caracteristica un consum mai redus de enrgie. De data aceasta cei de la Intel au pus amprenta pe tot ceea ce tine de performanta. Astfel Haswell, au o viteza mai mare de procesare si o durata de viata mai lunga.

Vestea buna este ca aceste procesoare vin intr-o varietate de tipuri si acopera o gama mai larga de produse din aceasta nisa. Sunt destinate sistemelor desktop bazate pe procesor quad-core, dual-core, dar si pentru ultra-book-uri si tablete, gadget-uri caracterizate in general printr-o durata de viata mai mica si o baterie cu o putere scazuta.

Au fost create patru clase de procesoare mobile in functie de tipul device-ului. “H” pentru procesoare high-end quad core, “M” pentru laptop-uri si diferite sisteme desktop, “U” pentru ultrabook-uri si “Y” pentru tablete. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca ele nu se incazesc foarte usor in timpul functionarii, deci nu au nevoie de un spatiu foarte mare pentru racire, asadar pot fi destinate echiparii device-urilor mai slim.

Cum stiu daca produsul pe care il achizitionez are acest procesor

In momentul in care cumparati un produs pentru a vedea daca are acest tip de procesor trebuie sa cautati in datele tehnice deoarece nu este specificat pe ambalaj. Ca exemplu, veti gasi tot aceleasi date precum la i3, i5 sau i7 (i3 reprezentand viteaza cea mai mica, iar i7 cea mai rapida), numai ca primul numar dupa i7 sau i5 este 4, la fel ca in codul urmator “Core i7-4650U”. Daca ar fi un procesor din generatia a treia, numarul format din patru cifre ar incepe cu 3.

Caracteristici

Pe langa faptul ca sunt mai rapide decat procesoarele lansate in vara anului trecut, acestea ofera o durata mai mare de viata tabletelor si ultrabook-urilor. Astfel performnatele unui gadget se vor imbuntati cu pana la trei ore de functionare in plus fata de cele existente pe piata acum. Si consumul de energie este mai redus, procesoarele Haswell fiind de 20 ori mai eficiente decat Ivy Bridge atunci cand desktop-ul, caculatorul sau tableta se afla in repaus.

Notabile sunt si performantele grafice date de Haswell. Acestea vin cu grafici noi integrate, Iris si sistemele desktop sau laptop-urile au posibilitatea de a rula anumite jocuri cu setarile grafice la minim.

Care este costul noilor procesoare?

Desigur ca pretul de pornire al noilor procesoare Haswell difera in functie de device-ul pe care il achizitionati. Avand in vedere faptul ca acestea se vor lansa in cursul acestei luni, in cel mai scurt timp fiind lansate si gadget-uri care contin noua generatie de procesare, iar aparitia lor pe piata din Romania nu se va face imediat. Le pueti achizitiona din SUA si preturile difera. De exemplu un procesor Haswell dual-core ajunge la suma de 399$.

Trebuie retinut faptul ca, in genral, vor avea un pret asemantor cu cele de anul trecut, generatia Ivy Bridge.

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image